0 Rakam Mıdır? Sıfır Bir Rakam Mıdır?

Yeni Haber Merkezi

0 Bir Sayı mıdır? Sıfırın bir sayı olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar olduğu görülmektedir. İnternetteki kaynaklarda veya herhangi bir lise düzeyindeki matematik kitabında sıfırın bir doğal sayı ve aynı zamanda bir sayı olduğu paylaşılmaktadır. Bu nedenle 0, bir sayı olarak tanımlanan matematiksel bir terimi ifade eder. Hiçbiri Sayı mıdır sorusunun cevabını ve matematikte kullanılan sayı teriminin tanımı hakkında detayları yazımızdaki bilgileri inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Öncelikle sayı matematiksel bir terimdir. Sayının tanımına baktığımızda; sayıları yazılı biçimde göstermek için kullanılan semboller olarak ifade edilir. Ondalık sayı sistemi aynı zamanda günümüzde temel matematiksel hesaplamaların ana unsurlarını oluşturur. Matematikteki ondalık sayı sistemindeki sayılar şu şekilde açıklanmaktadır:

Sıfır – 0Bir – 1İki – 2Üç – 3Dört – 4Beş – 5Altı – 6Yedi – 7Sekiz – 8Dokuz – 9

Bu nedenle, bu tür ondalık sayma sistemindeki sayılara bakıldığında, sıfırın bir sayı olup olmadığı sorusunun cevabı evettir. Bu bağlamda, yukarıdaki tanımlara göre sıfır bir sayı olarak kabul edilir. Doğal sayı olarak da tanımlanan sıfır sayısının çok özel bir yeri vardır.

0 Sayısının Özellikleri

Sıfır sayısının belirgin özellikleriondalık sayma sisteminde hemen belirginleşir. Matematikte diğer basamaklara ve doğal sayılara kıyasla çok farklı bir konuma sahip olan sıfır, birçok farklı sayı kümesinde bulunabilir. Aynı anda farklı matematiksel terimleri temsil etmeyi başaran sıfır sayısının belirgin özelliklerine baktığımızda, aşağıdaki sayı kümelerinde bulunduğu görülebilir:

Tam sayılar,Doğal sayılar,Rakamlar,Sayıları sayma,Rasyonel sayılar,Gerçek sayılar

Sayı ve Rakam Arasındaki Fark

Sayılar ve şekiller arasındaki nüans, matematikte deneyimli olanlar tarafından hemen fark edilir. Ancak ilköğretim ve ortaöğretimdeki öğrencilerin sayılar ve şekiller arasındaki farkları ayırt etmek için kaynaklara ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Çünkü günlük kullanımda sayılar ve sayısal semboller hakkında bilgisi olmayan kişilerin bu iki kavramı karıştırması oldukça normaldir. Ancak matematiksel kavramlar hakkında bilgi sahibi olan ve bu alanda temel eğitim almış kişilerin sayılar ve şekiller arasındaki farkı bilmemesi affedilemez bir sorundur.

Matematikle yakından ilgisi olmayan öğrenciler bile taban kavramını öğrenebilir. Ondalık tabanda veya ondalık sayma sisteminde 0 ve 9 dahil olmak üzere tam sayılar vardır. Taban sayısı 14 tabanında olsaydı, 12’ye de basamak denebilirdi. Ancak, ondalık taban değerlendirildiği ve bu sayma biçimi temel alındığı için, 12 çift basamaklı bir sayı olarak kabul edilir.

Bu örnekler bağlamında sayı ve rakam kavramları ele alındığında sayılar, sayıların alfabesi olarak düşünülebilir. Alfabe harflerinden kelimeler oluşturulabildiği gibi, matematiksel düzlemde de sayılardan sayılar oluşturulabilir.

0 Sayısı Hakkında Tartışmalar, 0 Bir Sayı mıdır?

Sıfır rakamı hakkında bilimsel tartışmalar Bunun gerçekleştiği görülmektedir. Ortaya atılan iddialara göre sıfırın doğal sayı olup olmadığı tartışma konusu haline gelmiştir. Bu iddialar genellikle şu çerçevede şekillenmektedir:

1. İddia: Sıfır doğal bir sayıdır. Negatif olmayan tam sayılar doğal sayı olarak kabul edildiğinden, sıfır da bu kümenin bir elemanıdır.2. İddia: Sıfır doğal bir sayı değildir. Çünkü ne pozitif ne de negatif olan, yani nötr bir değere sahip olmayan bir sayının sayı olarak sayılması mantıksal olarak anlamsızdır. Ayrıca, doğal sayılar pozitif değerlere sahip tam sayılar kümesinden oluşur. Ancak, sıfır sayısı ne pozitif ne de negatiftir.

Türkiye’deki tüm yaş seviyesi matematik ders kitaplarında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ders kitapları da dahil olmak üzere, sıfır sayısının doğal sayılar kümesine dahil olduğu her zaman belirtilir. Aslında, farklı dillerde yazılmış ve farklı ülkelerin eğitim sistemlerinde kullanılan birçok matematik kitabında da sıfırın doğal bir sayı olduğu belirtilir.

Öte yandan, lisans ve lisansüstü düzeyde hazırlanan matematik kitaplarının ve akademik makalelerin büyük çoğunluğu sıfırın doğal sayı olarak kabul edilmediğine dair önemli bilgiler içermektedir. Dolayısıyla bu bağlamda değerlendirildiğinde sıfırın doğal sayı olarak kabul edilmediği teorilerin izlendiği görülmektedir. Bu iddiaların kökeni aynı zamanda matematik dünyasını ikiye bölen bir ikilem yaratmaktadır.

Sıfır, Mezopotamya’da ilk kez tarafsızlık kavramını tanımlamak için kullanılan bir ifadedir ve esasen ne pozitif ne de negatif değere sahiptir. Bazı matematikçiler hiçbiri Bazıları sayının nötr bir değere sahip olması nedeniyle onu sayma işlemine eklemenin anlamsız olduğunu savunur. Ancak karşıt görüşe sahip olanlar nötr bir şeyi saymanın anlamlı olduğunu söyler.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.877

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*