Likidite Riski Nedir, Nasıl Önlem Alınır ?

Yeni Haber Merkezi

Sıvı ürünler veya likidite kavramları günlük hayatta sıkça duyulan terimlerdir. Örneğin, sıvı ürün dediğimizde bir kişiye ait bir ev, gayrimenkul veya ev ürününü kastediyoruz. Buradan da anlaşılacağı üzere likidite ticari bir terimdir diyebiliriz. Likidite kavramı para, ticaret, paraya kolay çevrilebilirlik gibi anlamlarla doğru orantılı olarak kullanılan ticari bir terimdir.

Likidite Nedir?

Likidite kavramı piyasa likiditesi olarak karşımıza çıkar. Bir varlık hızlı bir şekilde alınıp satılabilir. Bu piyasa özelliğine likidite denir. Likidite piyasasında, satın alınan veya satılacak olan somut varlık, işlem görürken fiyat açısından değişmez. Buradan da anlaşılacağı üzere likidite, satış hızı ile satılacak fiyat arasındaki değişimin büyüklüğü ile ilgilidir.

Para ve ticaret işlemlerinde kullanılan kısa vadeli terim likiditeyi kolayca tanımlar. Bu somut varlıklar, kolayca nakde çevrilebilen varlıkları içerir. Bu nedenle, kolayca nakde çevrilebilen varlıklar menkul kıymetler, finansal ürünler veya gayrimenkul olabilir. Evler, arabalar ve tahviller likidite piyasasına giren likit ürünlere örnektir.

Likidite Riski Nedir?

Risk kavramı ticari sektörde her zaman varlığını sürdüren bir kavramdır. Likidite aynı zamanda ticari bir işlem, yani ticari bir terim anlamına geldiğinden burada da risk vardır. Bu nedenle risk kavramını iyi bilmek gerekir.

Risk teriminin bir diğer adı risktir. Bir olayın meydana gelme olasılığına veya bir olaydan etkilenme olasılığına risk denir. Hayatın her alanında var olan riskler ticari işlemlerde de mevcuttur. Bu nedenle herhangi bir şirketin amacına ulaşma yolunda finansal varlıklarını tehdit eden her türlü olay ticari risk olarak tanımlanır.

İş riskleri çeşitli kaynaklardan gelir. Bu nedenle, şirket başkanı, sahibi veya yöneticisi her zaman iş risklerinden sorumlu değildir. İş hayatında ve hayatın diğer alanlarında, riskler alındığında kaybedilir veya kazanılır.

Likidite riski terimi genellikle bankacılık sektöründe karşımıza çıkar. Bankanın sorumluluklarını yerine getirebilecek likidite ürünleri yoksa likidite riskinden bahsedilir. Bankalar likidite riskine yanıt olarak bilançolarına önem verirler. Bu bilançolarda likidite riskini önlemek için aktif vade yapısı pasif vade yapısından daha uzun tutulur.

Likidite Riski Nasıl Önlenir?

Likidite riskine yanıt olarak likidite risk yönetimi prensipleri oluşturulmalıdır. Bu prensiplere sıkı sıkıya uyulmalıdır. Likidite risk yönetimini kapsayan bu önlemler bankacılık sektörü tarafından alınır. Önce riskler tanımlanır ve ardından bu tanımlara göre likidite risk önlemleri oluşturulur. Bu önlemler uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Önlem almak ve riskleri belirlemek ayrıca finansal açıdan özel eğitim gerektirir.

Likidite Riski Yönetimi Hakkında Bilgiler

Likidite sorunları yaşayan bir banka veya finansal kuruluş, kısa sürede sorumluluklarını artıracak ve varlıklarını makul fiyatlarla nakde çevirerek ihtiyaç duyduğu parayı bile sağlayamayabilir. Bu nedenle, likidite riski yönetimini kurmak esastır.

Likidite riski yönetiminde, finansal kuruluşlar yeterli likidite durumu ile yeterli likiditeye sahip olmama durumu arasındaki dengeyi sağlamaya çalışırlar, yani bu iki zıt kavramın maliyetleri. Tüm bu çabalar likidite riski yönetimine dahildir.

Likidite riski yönetimi sürecindeki temel sorumluluk yönetimdir. Kurumların yönetim kurullarının bu alanda farklı sorumlulukları ve görevleri vardır. Likidite riskini yönetmek için uygun bir organizasyon yapısı oluşturulur. Stratejiler, politikalar, prosedürler hazırlanır ve son olarak yazılı hale getirilir. Bunlar ilgili yönetim kurulu tarafından imzalanır. Bu durumda likit ürünler, likidite transfer fiyatlandırması, likidite maliyeti, risk ve faydalar dikkate alınır.

Likidite Riski Neden Ortaya Çıkar?

Finansal açık büyüdükçe likidite riski de artar. Bu nedenle finansal açık ve likidite riskindeki artış doğru orantılıdır. Finansal açık büyütülmemelidir. Bu açık çok fazla büyümeden önce gerekli önlemler alınmalıdır.

Çeşitli faktörler de likidite risk yönetimini etkiler. Örneğin, bankanın büyüklüğü, riskli likit varlıklar, dış finansman, düşük riskli likit varlıklar, varlıkların karlılığı ve öz sermaye getirisi likidite risk yönetimini etkileyen faktörlerdir.

Likidite Yönetiminin Amacı Nedir?

Likidite yönetiminde önemli olan, bir yıl içinde nakde çevrilmesi beklenen varlıklardır. Bir yıl içinde vadesi dolacak borçlar da likidite yönetiminde önemli hale gelir. Kısa vadeli borçların ödenmesinin yönetimi likidite yönetimidir. Bu nedenle, likidite yönetiminin tek amacı kısa vadeli borçları ödemektir. Bu şekilde, bir yıl içinde nakde çevrilmesi beklenen varlıklar zaten nakde çevrilmiş olacaktır.

Likidite Risk Yönetimi İlkeleri

Merkez bankası kredileri, likit varlıklar, varlık azaltımı, finansal strateji, beklenmeyen durumlara karşı planlama, stres testi, likidite riskinin ölçülmesi, aktif likiditenin ölçülmesi, likidite talebinin kaynakları, tetikleyici faktörler, vadelere göre likidite pozisyonları gibi pek çok farklı konunun ele alınması, tartışılması ve yazılması likidite riski yönetimi prensipleridir.

Bu ilkeler ayrıca riski yönetmek için ilgili riskin ölçümünü ifade eder. Likidite riskini izlemek ve kontrol etmek, ticari bir çerçevede likidite riskini ölçmekle ilgilidir. Buradaki ilk konu fonlardır. Fonlar ölçülür ve bu ölçüm sürecinde çeşitli izleme araçları kullanılır. Bu nedenle, şirketler bu iş için sağlam yöntemler geliştirmelidir.

Piyasa Haberlerinden Likidite Riski

Piyasa haberlerine baktığımızda, likidite sıkıntısı yaşayan ve likidite riskine yenik düşen birçok kurumla karşılaşıyoruz. Likidite riski, varlıkların kötü organize edilmesi ve bu varlıkların artışı karşılamak için yeterli kaynakları koruyamamasından kaynaklanır.

Oluşan likidite açığına karşılık olarak, yükümlülükler kısa sürede artırılır ve varlıklar makul fiyatlarla nakde çevrilir. Bu nakde çevirme işleminden sonra, gerekli fonlar sağlanarak likidite açığı ortadan kaldırılır.

Likidite riskinin yönetiminde aktif ve pasif yönetim geleneksel gerçeklerle yoğunlaşır. Kabaca tanımlarda, likidite riski mevduat çekimlerini veya kredi taleplerini karşılamak için kısa sürede fon elde etmenin maliyeti olarak yapılır. Likidite riski aslında müşteriler yatırımlarını veya pozisyonlarını tasfiye etmek istediklerinde ortaya çıkar.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.115

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*