Gelir Testi Nerede Nasıl Yapılır?

Yeni Haber Merkezi

Gelir testi, genel sağlık sigortası kapsamında olmayan vatandaşların ve aile bireylerinin gelirlerini tespit ederek sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan bir testtir. Sağlık sigortası kapsamında olmayan, yani çalışmayan, işyeri sahibi olmayan, 65 yaş üstü olan, harp veya görev maluliyeti aylığı veya işsizlik ödeneği gibi herhangi bir geliri olmayan kişiler, gelir testini uygulayarak genel sağlık sigortası kapsamındaki sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Özellikleri sıralanan bu kişiler, sağlık hizmetlerinden faydalanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na primlerini kendileri öderler. Ödenecek primin belirlenmesi için gelir testi yaptırmak zorunludur. Kişiler gelir testi yaptırarak hiçbir şey ödemeden genel sağlık sigortasından faydalanabilirler. Peki, bu test nerede ve Nasıl Yapıldı mı? Hangi şartlarda yapıldı?

Gelir Testine Tabi Tutulan Aile Bireyleri Kimlerdir?

Gelirin tespitinde, aynı evde yaşayan eş, evlenmemiş çocuk, büyük anne ve büyük babadan oluşan aile dikkate alınır. Aile üyelerinden bir veya birkaçının genel sağlık sigortalı olması veya bakmakla yükümlü olması, diğer aile üyelerinin genel sağlık sigortası için yapılacak gelirin tespitinde esas alınmasına engel değildir. Aynı evde yaşayan evlenmemiş çocuklar, yaşları ne olursa olsun, gelirin tespitinde ailenin bir parçası olarak kabul edilir. Aynı evde birden fazla ailenin yaşaması halinde her aile için ayrı maaş belirlenir. yapıldı. Eğitim amaçlı geçici olarak aynı evde yaşamayan yirmi beş yaşını doldurmamış evlenmemiş çocuklar, eğitimleri süresince aile içinde sayılırlar. Eşler, evlenmemiş çocuklar, anneler ve babalar hariç, aynı evde yaşasalar bile gelir tespitinde dikkate alınmazlar.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Kişiler, ikametgah adresinin bağlı olduğu il-ilçe-valilik-kaymakamlık sınırları içerisinde bakım hizmeti veren sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurur. Gelir testi yaptıracak kişi bizzat başvuruda bulunmalıdır. Zorunlu hallerde gelir testi yaptıracak vatandaşın birinci derece yakını aracılığıyla başvuru yapılabilir. Bu test için herhangi bir belge talep edilmez. Başvuru için vatandaşa verilen formun doldurulması yeterlidir. Kişinin ve hane halkının geliri kurum aracılığıyla tespit edilir. Aynı ikamet adresinde bulunan üyelerin gelirleri, taşınır ve taşınmaz malları ile giderleri tespit edilir. Yetkililer zaman zaman ev ziyaretleri de yapabilir.

Gelir Testi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

Ailenin aylık geliri, Aile kira ödemeden yaşıyorsa, evin piyasa değerinin 1/240’ı. İçinde oturulmayan başka evleri varsa, bunun 1/240’ı. Kiraya veriyorlarsa, kira bedeli. Dükkan-tarla-arsanın piyasa değerinin 1/240’ı. Binek veya ticari araç için piyasa değerinin 1/120’si. Büyükbaş veya küçükbaş hayvan varsa, bunlar için ilçe veya il Tarım Müdürlüğü’nce belirlenen aylık gelir. Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması.

Aile giderlerini hesaplarken;

Gıda-Gıda-Sağlık-Eğitim-Ulaşım-Kira-Sigara-Giyim dikkate alınır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 687

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*