Misak-ı Milli’yi İlk Kabul Eden Ülke Hangisidir?

Yeni Haber Merkezi

Misak-ı Milli anlamına gelir. Misak-ı Milli, Kurtuluş Savaşı’nın manifestosu sayılabilecek 6 maddeden oluşan bir bildiridir. Misak-ı Milli’nin ana hatları Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi’nde belirlenmiştir. Ancak Misak-ı Milli’den 3 taviz verilmiştir. Bunlar Batum, Hatay-İskenderun ve Musul-Kerkük’ün vatandan ayrılmasıdır.

Milli Misak’ta Alınan Kararlar

Boğaz ve Çanakkale Boğazı’nın güvenliği sağlanacaktır. Bu koşulla boğazlar dünya ticaretine açılacaktır. Arap topraklarının geleceği yerel halkın kararıyla belirlenecektir. Kars, Ardahan, Artvin, Batum ve Batı Trakya’nın statüsü referandumla belirlenecektir. Ülkedeki gayrimüslim azınlıklara komşu ülkelerdeki Müslümanlardan daha fazla hak tanınmayacaktır. Kapitülasyonlar kaldırılacaktır. Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandığında vatan, Türk ordusunun koruduğu sınırlar içinde bir bütün olarak kabul edilir. Bu sınırlar bölünemez.

Misak-ı Milli’nin Önemi

Misak-ı Milli, bölünmez Türk sınırlarını belirledi. Misak-ı Milli, Türk halkının barış koşullarını belirledi. Yabancı devletlerle imzalanan antlaşmalarda Misak-ı Milli koşulları ön plana çıktı. Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar Meclis-i Mebusan’da kabul edildi. Kapitülasyonlara, Boğazlar meselesine ve azınlık meselesine tepkiler gösterildi. Misak-ı Milli, Kurtuluş Savaşı’nın temel amacı ve temeli oldu.

Misak-ı Milli’yi kabul eden devletler

Ermenistan, Milli Mücadele döneminde Misak-ı Milli’yi tanıyan ilk bağımsız devlet oldu. Ermenilerin doğu vilayetlerini işgal etmesiyle imzalanan Gümrü Antlaşması ile Ermeniler Sevr Antlaşması’nı tanımayacak ve Misak-ı Milli’yi kabul edeceklerdi.

Bağımsızlık Savaşı sırasında Milli Misak’ı tanıyan ilk batılı devlet Sovyet Rusya’ydı. 16 Mart 1921’de imzalanan Moskova Antlaşması ile Sovyet Rusya Milli Misak’ı kabul etti.

20 Ekim 1921’de Fransızlarla Ankara Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma sonucunda Fransa, Misak-ı Milli’yi kabul etti. Böylece Fransa, Misak-ı Milli’yi kabul eden ilk İtilaf Devletleri oldu.

Misak-ı Milli’yi ilk kabul eden ve tanıyan devlet hangisidir?

Misak-ı Milli’yi kabul eden ve tanıyan ilk bağımsız devlet Ermenistan‘dır.

Misak-ı Milli’yi kabul eden ilk Müslüman devlet hangisidir?

Misak-ı Milli’yi kabul eden ilk Müslüman devlet Afganistan oldu.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 9.119

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*