Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) Bakımı ve Üreme

Yeni Haber Merkezi

Hint Bülbülü kuşlar çağrıldı spinoz Ülkemizde kuşgiller familyasına aittirler. Hint bülbülü Bunlar olarak bilinirler. Küçük, narin ve çok aktif kuşlardır. Hint bülbülleri evde kolayca yetiştirilebilir. Hint bülbüllerinin bakımı ve beslenmesi çok zor değildir ve ev ortamında kolayca tutulabilir.

Hint Bülbülü Bakımı, Kafesi ve Beslenmesi Hakkında Genel Bilgiler;

45 cm yüksekliğinde, 38 cm genişliğinde ve 30 cm derinliğinde bir kafeste bir çift besleyebilirsiniz. (Bu değerler kuşlar için uygundur.)

Ülkemizde pet shoplarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Hint Bülbülleri Muhabbet kuşları gibi evde kolayca bakılabilen bir türdür. Hint bülbülleri konuşamaz. Bakımı kolaydır, bol su ve yiyecek tüketir ve hoş ve çok yüksek olmayan ötüşleri vardır. Hint bülbülünüzün odanızda veya evinizde dolaşmasına izin verebilirsiniz. Ancak kafeslerini her zaman aynı yerde tutun. Kuşunuz etrafta dolaştıktan sonra acıktığında veya susadığında kolayca kafesine geri dönebilir. Muhabbet kuşlarından daha sempatik, aktif ve daha küçüktür.

Hint bülbülleri Anavatanı ve yaşam alanı Avustralya’dır. Hint bülbülleri birçok mutasyona uğramış olup farklı türlere sahiptir.

Hint bülbüllerinin kuluçka süresi 14 gündür. Yeni doğan civcivlerin bulunduğu kafeste sürekli olarak taze su ve yiyecek sağlanmalıdır. Hint bülbüllerinin elle beslenmesi önerilmez, civcivler anne ve baba tarafından beslenmelidir. Ayrıca elle besleme civcivleri öldürebilir çünkü çok küçüktürler.

Hint bülbüllerini beslemek için aşağıdaki yem karışımlarına ihtiyaç vardır:

Kırmızı darıSarı darıBeyaz darıKanarya tohumuNijer tohumu

Bunların dışında kafeste daima mineral bakımından zengin kum, kalamar kemikleri ve taze içme suyu bulunmalıdır.

Hint Bülbülü Sesi

Bu başlıkta Hint bülbüllerinin sesleri ve şarkı söyleme tarzları hakkında konuşacağız. Önce seslerimizi dinleyelim ve bülbülün sesi Gelin, onun cıvıltısını dinleyerek yazımızı okumaya devam edelim.

Bazı insanlar bazı seslerden rahatsız olabilir. Sürekli yüksek sesle öten bir kuştan rahatsız olmamak imkansızdır. Hint bülbülleri Çok fazla şarkı söylediklerini ve çok hareketli olduklarını da söyleyebiliriz. Kafeste sürekli dolaşıp şarkı söylerler. Ancak şarkıları çok yüksek sesli olmadığı için aşırı rahatsızlık vermezler. Ancak bu rahatsızlık kişiden kişiye değişebilir.

Makaleye eklediğim ses kaydını dinleyerek veya pet shoplara bakarak Hint bülbülleri Dinleyerek karar verin.

Hint Bülbülü Beslenmesi, Hint Bülbülü Ne Yer?

Hint bülbülleriKuşlarımızı nasıl beslemeliyiz? Bülbüller için hangi yiyecekler uygundur? Bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri de kuşlarımızı beslemektir. Kuşlarımızı ne kadar iyi ve düzenli beslersek onlardan o kadar verim alırız. Ayrıca kuşlarımızın sağlıklı bir şekilde, daha güçlü ve hastalıklara ve sorunlara karşı daha dirençli bir şekilde yaşamalarını sağlarız.

Hint bülbülleriGenel olarak aşağıdaki yem karışımından oluşan bir öğün vermeliyiz;
beyaz darı, sarı darı, kırmızı darı, kanarya tohumu, kenevir. Bu karışımı kuşlarımıza verebiliriz, çoğunlukla beyaz darı. Yemlere az miktarda eklenecek diğer tohumlar; nijer, keten tohumu, devedikeni, çimen tohumu, perilla, anason, kereviz tohumu.

Dikkat; Bu karışımlar çok iyi bilen kişiler tarafından hazırlanabilir. Eğer çok bilginiz yoksa paket halinde satılan hazır yemleri kullanmanızı öneririz.

Kuşlarımıza darı olarak satılan yemlerden de verilmelidir. Kuşlar bu yemi yerken de keyifli vakit geçireceklerdir.

Hint Bülbülü Üremesi, Çiftleşmesi ve Hint Bülbülü Yuvası

Hint bülbülleri Üreme konusunda oldukça etkilidir. Doğada bu kuşların savunma mekanizması bir tür üremedir. Yaşadıkları kafese, eve ve ortama alıştıkları anda üremeye ve yavrulamaya başlarlar. Yuva olarak kapalı hasır yuvaları tercih ederler.

Yuvayı erkek kuş yapar. Tel, kenevir vb. gibi malzemeleri taşıyarak yuvayı yapar ve dişiyi bu yuvaya davet eder. Pet shoplarda yuva kılı şeklinde satılan ürünler kullanılır.

Dişi bülbül yuvaya girdiğinde gagasını tıklatmak veya erkeği tırmalamak gibi hareketler yaptığında anlaştıklarının işaretidir ve ardından çiftleşme başlar. Erkek çeşitli kur hareketleri yaparak dişinin kalbini kazanmaya çalışır. Çiftleşme başarılı olursa dişi bülbül 4-5 gün içinde yumurtlar. Çok önemli; kafeste mutlaka kalamar kemiği olmalı ve dişi kuş kalamar kemiğini yiyerek yumurtayı oluşturacak kalsiyumu mutlaka sağlamalıdır.

Hint bülbülü yaşına bağlı olarak 3 ila 7 yumurta bırakabilir. Dişiler 3. veya 4. yumurtadan sonra kuluçkaya yatmaya başlayabilir, bu yüzden endişelenmeyin. Yumurtalar ilk bırakıldıktan sonra serin bir ortamda 5 gün dayanabilir. Aslında, dişinin bunu yapmasının bir avantajı vardır. Bu şekilde, aynı gün ısıtılan yumurtalar aynı gün çatlayacak ve yavrular arasında daha eşit rekabet olacağı için ölüm oranı azalacaktır.

Dişiyi kuluçkaya yatırdıktan 5 gün sonra, eğer dişiyi ürkütmeden yumurtaları alma şansınız varsa, yumurtayı ışığa tutarak boş olup olmadığı konusunda fikir edinebilir ve böylece kuşun boş yumurta üzerinde zaman kaybetmesini önleyebilirsiniz. Işığa tuttuğunuz yumurta düz sarı renkteyse ve içinden ışık geçiyorsa boştur, ancak ortası karanlıksa içinde civciv var demektir. Civcivleri kuluçkaya yatırdıktan 13-14 gün sonra civcivler çıkmaya başlar. Yuvalarına aşırı bağlı olan bu kuşlarda, erkek dişiye kuluçkaya yatırma ve civcivleri besleme konusunda yardımcı olur, ancak bu bağlılığa rağmen yuvaya aşırı ilgi göstermeniz, rahatsız etmeniz veya kafesin yerini değiştirmeniz yuvayı terk etmelerine neden olabilir ve bu kuşların civcivleri kanarya yavruları gibi elle beslenmeye pek uygun değildir.

Yavrular yumurtadan çıktıkça, temel gıdanın yiyecek olduğunu unutmamalıyız. Yumurta maması haftada ikiye çıkarılmalı, ancak bundan daha fazlasından kaçınılmalıdır. Normal yiyeceklerini yiyen yavrulara haftada iki kez verilen yiyecek, gelişimlerini destekleyecektir, ancak bundan daha fazlası ishal ve ölüme neden olacaktır.

Gönderi Görüntülemeleri: 8.784

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*