K harfiyle başlayan bitkiler sebzeler ve meyveler

Yeni Haber Merkezi

K harfiyle bitki adları, K harfiyle sebze adları, K harfiyle meyve adları;

K harfiyle başlayan bitki, sebze ve meyvelerin listesi ve bunlar hakkında kısa bilgiler;

Sebzeler, meyveler ve bitkiler doğada insanlar ve hayvanlar için vazgeçilmez besin kaynaklarıdır. Mevsim ve iklim koşullarına bağlı olarak farklı türleri ve çeşitleri vardır. İnsanlar ve hayvanlar için vitamin ve enerji kaynağıdırlar.

K harfiyle başlayan bitkiler, sebzeler ve meyveler hakkında kısa bilgi;

Kabak

Bol lifli meyvelere sahip bir bitki kabakTembel bağırsaklara sahip olanların tercih etmesi gereken besinlerden biridir. Balkabağı potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi mineral elementler içerir.

Kapari

Gebre otu veya KapariCapparaceae familyasından dikenli bir bitki türü.

Karalahana

Karalahana veya yaprak lahanası, turpgiller familyasından, geniş ve kalın yaprak katmanlarına sahip, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve koyu yeşil yapraklı bir lahana türüdür. Doğu Karadeniz halkının temel gıdasıdır.

Karabiber

KarabiberÇiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulmasıyla elde edilen ve baharat olarak kullanılan toz halidir. Beyaz biber ve yeşil biber gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Karanfil

Karanfil İlgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilir. İlk olarak Moluccas’ta bulunmuştur.

Karnabahar

KarnabaharBrassicaceae familyasından, etli ve taneli çiçeklere ve lahana benzeri yapraklara sahip, sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Brassicaceae familyasından, Doğu Akdeniz bölgesine özgü iki yıllık otsu bir bitkidir.

Karpuz

Bitkinin kolları toprak yüzeyinde 100-200 m’ye kadar uzayabilir. Normal şartlarda ağırlığı 1,5-2 kilo ile 6,5-7 kilo arasında değişir. Kuru tarım koşullarında kökleri oldukça derinlere inerken, sulu tarım koşullarında tüylü kökler 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır. Büyük, top şeklinde meyveleri tatlı ve suludur.Karpuz Yağ ve kolesterol içermez, ancak şeker oranı yüksektir.

Kavun

Kavunkabakgiller familyasından sürüngen gövdeli bir bitki türüdür ve bu bitkinin büyük meyvesidir. Olgunlaşmamışken meyve olarak da tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir.

Kayısı

Kayısıdikenli ve tüysüz bir ağaçtır, 2–10 m yüksekliğindedir. Yaprakları uzun ve mızrak şeklindedir, dişli kenarları, sivri veya künt uçları vardır. Çiçekler beyaz veya pembe renktedir ve yapraklardan önce belirir.

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu Keçiboynuzu veya harnup, Akdeniz iklimine sahip bölgelerde doğal olarak yetişen, baklaları yenilebilir olan, her dem yeşil bir çalı veya ağaç bitki türüdür.

Kekik

KekikLamiaceae familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus, Satureja cinslerinin genel adı, çayırlık, tarla, orman kenarları ve çayırlıklarda bulunan, kendine özgü kokusuyla bilinen bitki türlerinin ortak adı.

Kereviz

KerevizMaydanozgiller familyasından, özellikle batı ve kuzey Avrupa’nın kıyı bölgelerine, özellikle bu bölgelerin oyuklarına ve sazlıklarına özgü, yenilebilir, iki yıllık bir bitkidir. Bir metreye kadar büyüyebilir.

Kestane

KestaneKayıngiller familyasının Castanea cinsini oluşturan ağaçlara ve bu ağaçların yenilebilir tohumlarına verilen ad.

Keten tohumu

Keten tohumuKetengiller familyasından keten cinsinin en yaygın türüdür. Haziran ve Ağustos ayları arasında ipeksi, mavimsi veya sarı çiçekler açan bir bitkidir. 15–60 cm uzunluğa kadar büyüyebilir.

Kırmızı biber

Kırmızı biberacı biber, acı tadı olan farklı biber türlerine verilen isimdir. Uzun olanlara keskin biber, küçük olanlara ise acı biber denir. Amerikan kökenlidir. Tüm dünyada gıda ve ilaç malzemesi olarak kullanılır.

Kiraz

KirazGülgiller familyasından, Akdeniz’in kuzey kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu’da doğal olarak yetişen bir meyve ağacı.

Taş

TaşAsma benzeri odunsu, tırmanıcı bir bitki türü olan Actinidia deliciosa’dan elde edilen kültivar grubundaki bitkilerin ve A. deliciosa ile diğer Actinidia türleri arasındaki melezlerin ve bu bitkilerin yenilebilir meyvelerinin ortak adıdır.

Barbunya fasulyesi

Barbunya fasulyesiTürk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir. Başlıca beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve neredeyse her zaman soğan ve domates salçası ile yapılır. Bazen diğer sebzeler veya et eklenebilir.

Kuşburnu

Kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve batı Asya’da yetişen bir bitki türü. Tüylü bir iç kısmı ve çok sayıda çekirdeği vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir.

Kuşkonmaz

Kuşkonmazsebze olarak yenen ve süs amaçlı yetiştirilen çeşitli bitki türlerini içeren bir bitki cinsi. Asparagaceae cinsinde bulunan bu türlerin hepsi, dünyanın ılıman bölgelerindeki vahşi doğada sıklıkla bulunur.

Kuzukulağı

KuzukulağıKuşkonmazgiller familyasından, kırmızı saplı, 20-50 cm boyunda, çok yıllık bir bitki türüdür. Ok biçiminde, tüysüz yaprakları ve pembe çiçekleri vardır. Bol miktarda oksalik asit içeren ekşi yaprakları sebze olarak yenir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 3.478

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*