Osmanlıda Lale Devri Hangi Padişah Döneminde Yaşanmıştır?

Yeni Haber Merkezi

Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Devri olarak bilinen dönem 1718 ile 1730 yılları arasındaki dönemi kapsar. Pasarofça Antlaşması ile başlayıp Patrona Halil İsyanı ile sona erer. Dönemin padişahı III.AhmetSadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır.

Lale Devri İsimlendirmesi

Bu döneme lale yetiştiriciliğinde ve lale bahçelerinin sayısındaki olağanüstü artış nedeniyle bu isim verilmiştir. Bu dönemde yüzlerce lale türü yetiştirilmiştir. İsim ilk olarak Yahya Kemal Beyatlı tarafından kullanılmış ve daha sonra yaygınlaşmıştır.

Lale Devrinin Önemli Yenilikleri

1) Matbaanın Kurulması

15. yüzyılda Avrupa’da icat edilen matbaa, 1727 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda kuruldu. Kurucuları İbrahim Müteferrika ve Mehmet Sait Efendi’ydi. Bu şekilde sosyal bilgi Tasarrufların geleceğe aktarılması sağlanır.

2) İtfaiyeciler Birliği

İstanbul’da büyük hasara yol açan yangınlarla mücadele etmek amacıyla Yeniçeri Ocağı’na bağlı olarak İtfaiye Tugayları adı altında bir birim kurulmuştur. Bu, ilk modern itfaiye teşkilatıdır.

3) Geçici Elçiler

Osmanlı İmparatorluğu Avusturya, Fransa ve Rusya gibi ülkelere elçiler gönderdi. Bu girişim, özellikle batılı olmak üzere farklı toplumların birbirlerini yakından tanımasına yardımcı oldu. Genel kültür seviyesi Osmanlı İmparatorluğu için önemini arttırdı. Elçiler sayesinde devletler arası ilişkiler olumlu yönde gelişti.

4) Yurt Dışına Gönderilen Gençler

Gençler eğitim almak için Avrupa ülkelerine gönderildi. Amaç bu gençlerin Avrupa’nın ulaştığı medeniyet seviyesini kendi ülkelerine getirmeleriydi.

5) Çeviri Kurulu

Doğu ve Batı’dan pek çok eseri Türkçeye kazandırmış, Osmanlı’nın dinî ve kültürel hayatının gelişmesi için çalışmalar yapmıştır.

6) Çiçek Aşısı

Çiçek hastalığı devlerin en tehlikeli ve güçlü hastalıklarından biriydi. Bununla mücadele etmek için ilk kez çiçek aşısı kullanıldı. Uygulama başarılı oldu ve insanlar bu ateşli ve şiddetli hastalığa karşı bağışıklık kazandı.

7) Denizcilikteki Gelişmeler

Tersanelerin çoğu iyileştirildi. Üç bölmeli gemiler inşa edilmeye başlandı ve ulaşım ve ticaret tekniklerinin geliştirilmesi için çabalar gösterildi.

8) Atölyeler ve Fabrikalar

Seramik, çinicilik ve kumaş dokumacılığı alanlarında üretim tesisleri kurularak hem ekonominin hem de el sanatları kültürünün canlandırılması amaçlandı.

9) Onun şarkıları

Bunlar 1727 yılında Üsküdar’da açılan, modern askeri eğitim veren okullardır. Yeniçerilerin oluşturduğu tehdit nedeniyle kapatılmışlardır.

Lale Devrinde Sanat

Lale Devri’nde sanatsal faaliyetler de arttı. Dönem birçok şairi barındırsa da bunların en ünlüsü Nedim’di. Şiirlerinde Lale Devri ruhunu coşkuyla yansıttı. Minyatür ve duvar resmi alanında Levni, müzik alanında ise Tanburi Mustafa Çavuş önemli eserler üretti. Lale Devri’nin en ünlü mimari eseri İstanbul’daki III. Ahmet’in adını taşıyan çeşmedir.

Lale Devri Eğlence Hayatı

Bu dönemde yaşanan zevk ve eğlenceler döneme damgasını vurmuştur. Öyle ki halkın çektiği sıkıntı ve yoksulluğa karşın, padişah ve çevresinin zengin konforu hem bu dönemin sonunu hazırlamış hem de daha sonra eğlence kültürüyle genel olarak anılmasına neden olmuştur.

Lale Devrinin Sonu

Yeniçeri Patrona Halil’in önderliğindeki isyan sonucunda III. Ahmet tahttan indirilerek yerine I. Mahmud tahta geçti. Böylece Lale Devri sona erdi.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.100

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*