Akdeniz Bölgesi Hakkında Bilgi | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Akdeniz Bölgesi Nerededir?

Akdeniz Bölgesi, adını güneydeki denizden alır. Türkiye’nin yedi bölgesinden biridir. Güneydeki genişliği 120-180 kilometre arasındadır. 1542 kilometre uzunluğunda bir şerit gibi uzanır. Bölge, ‘Türk topraklarından’ oluşur. Batıda Köyceğiz’den başlar ve doğuda Hatay şehrinin Basit Burnu’na kadar gider.

Akdeniz Bölgesi’nin yeryüzü şekilleri nelerdir?

Bölgede Toros Dağları ve platolar geniş bir alanı kaplar. Bu nedenle bölge çoğunlukla engebeli ve dağlıktır.

Toros Dağları, üçüncü jeolojik dönemde oluşan Alp-Himalaya sisteminin daha genç kıvrım dağlarına aittir. Bölgedeki en geniş dağlar Batı ve Orta Toroslardır.

Dağlar kıyıya paralel uzandığından dalgalar dağları aşındırmış ve çok sayıda uçurum oluşmasına neden olmuştur. Ayrıca dağların kıyıya paralel olması iç bölgelere ulaşımı zorlaştırmıştır. Bu nedenle ulaşım bazı geçitler aracılığıyla sağlanmaktadır.

Bu pasajlar hakkında bilgi Örnek vermek gerekirse; Çubuk Boğazı Göller Bölgesi’ni Antalya’ya, Sertavul Boğazı Silifke’yi İç Anadolu’ya, Belen Boğazı Amik Ovası’nı İskenderun’a, Gülek Boğazı ise İç Anadolu’yu Çukurova’ya bağlamaktadır.

Akdeniz Bölgesi’nin iklimi ve bitki örtüsü nasıldır?

Bölgede Akdeniz iklimi hakimdir. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derecedir. Yazlar kuraklığa neden olacak kadar sıcaktır ve kışlar ılık ve yağışlıdır. Akdeniz, kışların en sıcak olduğu bölgedir. Kıyıdan iç kesimlere doğru gidildikçe sıcaklığın azalması nedeniyle yağış miktarı artar. Göller Bölgesi ve Teke Bölgesi karasal iklimin görüldüğü yerlerdir.

Bölgenin bitki örtüsü 800 metreye kadar makidir. Maki, mersin, defne, zakkum ve zeytin gibi aşırı sıcağa dayanıklı bitkilerden oluşur. Makiden sonra 2400 metreye kadar ağaçlar gelir. Ağaçlardan sonra dağ çayırları vardır.

Akdeniz Bölgesi kaç bölümden oluşur?

Türkiye’de 21 bölüm vardır. Akdeniz bölgesinde bunlardan ikisi vardır. Bunlar Adana ve Antalya bölümleridir. Bu iki bölüm ekonomik, nüfus, yerleşim ve arazi şekilleri gibi sebeplerden dolayı birbirinden ayrılmıştır. Bu iki bölümü detaylı bir şekilde incelemek gerekir. Genel kültür açısından faydalı olabilir.

Adana Departmanı

Bu bölüm Osmaniye, Hatay, Kilis, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş illerini içerir. Antalya Bölümü’nden daha büyüktür. Taşeli Platosu, Orta Toros Dağları ve Çukurova’yı içerir.

Türkiye’nin en verimli toprakları olan Çukurova ve Amik Ovası bu bölümdedir. Ülkenin en az nüfusunun yaşadığı Taşeli Platosu, Göksu Nehri ve kolları tarafından derin vadilere bölünmüştür. Ayrıca Asi, Seyhan, Ceyhan ve Göksu akarsuları da vardır.

Bu bölgede: Pamuk, mısır, pirinç, susam, fıstık, tahıl, nohut ve turunçgiller yetiştirilmektedir.

Antalya Bölümü

Antalya Bölümü’nde Isparta, Burdur ve Antalya şehirleri yer almaktadır. Teke Platosu, Batı Toroslar ve Göller Bölgesi bu bölümde yer almaktadır. Bölümün büyük kısmı kireç taşı ile kaplı olduğundan çok sayıda karstik arazi şekline sahiptir. Antalya Bölümü’nde Elmalı, Acıpayam, Antalya, Manavgat ve Tefenni ovaları yer almaktadır.

Yetiştirilen ürünler arasında şeker pancarı, buğday, gül, sebze ve anason yer alıyor.

Side, Aspendos, Perge gibi antik kentler; Damlataş, İnsuyu, Karain gibi mağaralar, Düden, Manavgat gibi şelaleler turizm açısından önem taşımaktadır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.578

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*