Okey Nasıl Oynanır? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Okey’in Tarihçesi

Okey oyununun kökleri Çin kökenli bir oyun olan domino oyununa dayanmaktadır. Bir tahta üzerine yerleştirilerek oynanmaya başlanan domino oyunu zamanla okey oyununa dönüşmüştür. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na ulaşan bu oyuna ilk olarak el turaft (sıralı taşlar) adı verilmiştir. Bu yüzden Okey nasıl oynanır? Okey oynamak için neleri bilmemiz gerekiyor?

Okey oyunu dört oyuncuyla oynanır. Okey’de oyuncunun taşları dizmesi için ipucu adı verilen bir malzeme vardır. Bu oyunda toplam 106 taş vardır, kırmızı, siyah, mavi ve yeşil olmak üzere 1’den 13’e kadar numaralandırılmıştır ve her sayıdan iki tane vardır. Taşların içinde ayrıca iki tane sahte okey taşı vardır.

Okey Oyunu Nasıl Oynanır?

Oyuncular önce masadaki taşları karıştırıp 5’li gruplar halinde dizerler. 105 taş 5’li gruplar halinde dizilir ve oyun taşlarını dağıtacak kişinin önüne belirli bir sıra ile yerleştirilir. Geriye kalan 106. taş ise okey belirlendikten sonra boşluğu dolduracak taş olacaktır.

Dağıtacak kişi zarı iki kez atar. Zar atışlarından ilki 5 çiftten hangisinin başlayacağını belirler. İkinci zar ise 5 çiftten hangisinin o elin okey taşı olacağını belirler. Bu bağlamda zar atışlarının önemi yüksektir. Okey taşı 5 çiftin üstüne açık bir şekilde yerleştirilir ve taş servisi başlatılır. Açılan taştan bir numara yüksek olan okeydir. Örneğin açılan taş kırmızı 5 ise okey taşı bu el boyunca kırmızı olur. Okey taşı belirlendikten sonra dağıtan oyuncu sırayla taş servisine başlar.

Oyuna başlayan ve eline 15 taş dağıtılan kişi, elindeki taşları sıraya göre dizer. Diziliş 1-2-3 gibi çiftler veya 7-7-7 gibi aynı sayılardan oluşan çiftler yapma prensibine dayanır. Mavi 7 ve Sarı 7’nin okey sıralamasında bir önemi bulunmazken, bu ikisinin yanına Kırmızı 7 gelmesiyle anlamlı bir sıra elde edilir. Bunun dışında 1’den 13’e kadar giden okey taşları sıraya dizilebilir. (Örneğin: Kırmızı 4-5-6-7 vb.) sayılar sıralamada geçerli sayılır. 13’ten sonra tekrar 1 rakamı kullanılabilir. Ancak 13-1-2 kullanılamaz.

Okey’de eli bitirmek

Okey Nasıl Oynanır Öğrendiğimiz kadarıyla, sırada eli açmak ve oyunu bitirmek için yapılacak hamleler var. Okey’de bitirebilmek için elinizdeki tüm çiftlerin Okey kurallarına uygun şekilde dizilmiş olması ve yere düşen son taşı atarak oyunculara ipucu göstermeniz gerekiyor. Çift gittiyseniz 7 çift yapmanız gerekiyor. Normal çiftleri tercih ettiyseniz elinizdeki tüm taşların doğru şekilde dizilmiş olması gerekiyor. Okey atarak bitirecekseniz bu hamle diğer oyuncuların iki katı ceza puanı alması anlamına geliyor.

Elinde bir çift taş yapan ilk oyuncu o elin galibi sayılır. Okey, oyun başlamadan önce belirlenen bir ceza puanı dahilinde gelişir. Bitiren oyuncu diğer oyuncuların puanlarını düşürür.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.990

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*