Hangi Şair İkinci Yeni Akımına Dahildir?

Yeni Haber Merkezi

İkinci Yeni Hareket

İkinci Yeni Hareketi’nin üslubu ve dili, mantıktan ve popüler dilden kaçışı açısından özellikle gelenekçi, sosyalist ve cemaatçi grupların dikkatini çekti. Bunlara rağmen, şiirdeki özgür deneylerin, anlam ve kelimelerdeki aşırı sıçramaların şiirimize yeni olasılıklar, geniş ufuklar ve ifade güçleri getirdiği ön plana çıktı.

1955-1965 yıllarını kapsayan dönemde yerlerini almışlardır. Hareket içindeki şairler arasında bir gruplaşma yoktur. Bu kısa dönemde şiirlerindeki benzerlikler nedeniyle farklı yerlerde yayımlanmış olmalarına rağmen bu adla anılmaya başlanmıştır. İkinci Yeni Hareketi şiiri, savaşa şartlanmış insanların kendilerini yeniden dünyaya alıştırma çabasıdır. İkinci Yeni Hareketi’nde bütün mesele, sözcüklerin anlam ve söz serüvenlerinin kıymetini bilmek, taşıyabilecekleri yükleri genel kültür ve geniş ufuklarla ölçmektir. Şairler, ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, bilinen sözcükleri kullandıkları sürece okuyucuya bir şey hatırlatmaktan ve anlatmaktan uzak kalacaklardır.

İkinci Yeni Akım’a Dahil Olan Yazarlar:

Cemal Süreya

1931 yılında Erzincan’da doğan Cemal Süreya’nın asıl adı Cemalettin Seber’dir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Uzun süre müfettiş ve müfettiş yardımcısı olarak çalıştı. 1982 yılında müşavir maliye müfettişliği görevinden emekli oldu. Şiirleri ve yazıları birçok dergide yayımlandı. Uzun süre Türkiye Yazıları, Oluşum, Maliye Yazıları dergilerini ve Saçak dergisinin sanat-kültür bölümünü yönetti. Yazdığı şiir ve yazılarla İkinci Yeni Hareketi’nin önde gelen şair ve kuramcılarından biri olarak kabul edildi. Başlıca eserleri; Sevda Sözleri, Üvercinka, Göçebe, Beni Öp Sonra Doğur Beni’dir.

İlhan Berk

1918 yılında Manisa’da doğan İlhan Berk, ilk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladı. Ankara’da Gazi Terbiye Enstitüsü’nde Fransızca öğretmenliği yaptıktan sonra Ziraat Bankası Yayınevi’nde tercüman olarak çalışmaya başladı. 1969 yılında emekli oldu. İkinci Yeni Hareketi’ne katılarak dönemin şiirini Köroğlu, Çivi Yazısı, Celile Denizi, Mısırkalyoniğne adlı kitaplarıyla yansıttı. Başlıca eserleri; Günaydın Toprak, Türkiye Şarkısı, İstanbul’dur.

Edip Cansever

1928 yılında İstanbul’da doğan Edip Cansever, ortaokul öğrenimini Kumkapı’da, lise öğrenimini ise İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlamıştır. İkinci Yeni şiirindeki yeri, anlama verdiği önem bakımından Turgut Uyar’a yakındır. Uzun soluklu şiirlere önem veren şair, şiirlerinde “otel” metaforunu kullandığı için sık sık “Otel Şairi” olarak anılır. Başlıca eserleri; Umutsuzlar Parkı, Antigone Nerede, Yerçekimli Karanfil, Oteller Kenti’dir.

Ece Ayhan

1931 yılında Muğla’nın Datça ilçesinde doğan şairimiz, asıl adı Ece Ayhan Çağlar olup eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Alaca, Gürün ve Çardak ilçelerinde kısa bir süre kaymakamlık yapmıştır. Ece Ayhan, hemen hemen her şiirinde hem Türkiye’ye hem de şiire dair görüşlerine yer vermiştir. Ece Ayhan’ın şiirlerinde şehir hayatı, portreler, özel isimler, uzak ve yakın tarihten olaylar ve entelektüel bilgi Bilgisi sayesinde resmen bir şiir sözlüğü kurmuştur. Başlıca eserleri; Bakışsız Bir Kedi Kara, Kınar Hanımın Denizleri, Mor Külhani.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 578

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*