Madenler Hangi Alanda Kullanılır? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Çeşitli iç ve dış etkenler sonucu doğal olarak oluşan minerallere maden denir. Mineraller doğada katmanlar arasında damarlar veya yataklar halinde bulunur. Mineral yatakları jeolojik süreçler sonucu oluşur.

Madenlerin Kullanım Alanları

Bazı Metal Madenleri ve Kullanım Alanları

Bakır: Dayanıklı fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılır. Bunlardan bazıları; elektrik ve elektronik, inşaat, ulaşım, kimya, mücevher, boya endüstrisidir.

Yol göstermek: Kurşun çoğunlukla pil üretiminde kullanılır. Ayrıca televizyon tüpü üretiminde ve mühimmat üretiminde de kullanılır çünkü kurşun en az radyasyonu ileten metaldir.

Çinko:Çinko en çok galvanizlemede kullanılır. İnşaat ve otomotiv endüstrileri de diğer kullanım alanlarıdır.

Ütü: Demir metalinin kullanıldığı alanlar; fırınlı pik demir üretimi ve direkt redüksiyon tesisleridir.

Hariç: Metalurji ve kimya sanayinde kullanılır. Metalurji sanayinde genellikle paslanmaz çelik üretiminde, kimya sanayinde ise boya üretiminde kullanılır.

Vanadyum: Çoğunlukla çelik üretiminde kullanılır.

Nikel: Kimya sanayinde, fabrikasyon ürünlerde, uçak ve gemi yapımında kullanılır.

Kalay: Otomotiv, kimya ve cam sanayinde kaplama, kimyasal madde üretimi, teneke üretimi gibi proseslerde kullanılır.

Altın: Mücevher, kaplama, dekorasyon, elektrik ve elektronik, dişçilik, resmi para basma, külçe yapımı, uzay ve tekstil sanayi gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Gümüş: Fotoğrafçılıkta, elektrik ve elektronikte, madeni para üretiminde, süs eşyası yapımında, alaşım yapımında ve dişçilikte kullanılır.

Bazı Endüstriyel Hammaddeler ve Kullanım Alanları

Bor: Cam, seramik, temizlik ve beyazlatma, tarım, metalurji ve nükleer endüstrilerde kullanılır. Pencere camı ve şişe camı gibi cam endüstrisinde üretimde, seramik endüstrisinde çizilmeye karşı dayanıklılık katmak için, temizlik endüstrisinde sabun ve deterjan gibi beyazlatma etkisini artırmak için, tarım endüstrisinde birçok bitkinin temel besin maddesi olarak, metalurji endüstrisinde çeliğin sertleştirilmesinde ve nükleer endüstride atom reaktörleri için kontrol sistemleri üretiminde kullanılır.

Stronsiyum Mineralleri: Cam, boya ve ilaç sanayinde kullanılır.

Titanyum: Metalik titanyum üstün fiziksel ve kimyasal özellikler göstermektedir. bilgi Uzay endüstrisinde, uçak ve füze imalatında kullanılır. Aynı zamanda titanyum oksitler bilinen en beyaz boyar maddedir. Bu nedenle kimya endüstrisinde de kullanılır.

Lityum: Lityum cevheri çoğunlukla cam ve seramik sektöründe kullanılmaktadır.

Zirkonyum: Seramik, kaplama, döküm sanayi ve aşındırıcı uygulamalarda kullanılır.

Bazı Gübre Sanayi Hammaddeleri ve Kullanım Alanları

Sülfür: Başta sülfürik asit üretimi olmak üzere kimya, boya, kauçuk, demir, kağıt, çelik ve petrol sanayinde kullanılır. Genel kültür Kükürt günlük hayatımızda hemen hemen her şeyde kullanılır.

Fosfat: Büyük bir kısmı gübre olarak kullanılırken, kalan kısmı da gıda, yem, deterjan, metalurji, kağıt ve kimya sanayinde kullanılmaktadır.

Türkiye dünya maden rezervlerinin %3’üne sahiptir. Dünyada çıkarılan maden türlerinin 29’u ülkemizde bulunmaktadır. Madencilik uygulamalarında önemli olan rezervin ne kadar olduğu değil, ne kadar rezervin çıkarılıp kullanıldığıdır. Türkiye’deki madenlere örnek olarak demir, krom, bakır, bor mineralleri, manganez, kükürt, cıva, fosfat, kurşun, çinko, uranyum, mermer, gümüş, nikel, altın, linyit, zeolit, kuvars verilebilir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.167

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*