Anasınıfında Nasıl Etkinlikler Yapılır? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Okul öncesi eğitim Anaokulu, okul öncesi olarak da bilinen anaokulu sınıfı, belirli yaştaki çocuklar için zorunlu hale getirildi. Çocukları ilkokula hazırlayan, ailelerinden ilk kez ayrılarak okula gitme alışkanlığı edinmelerine yardımcı olan ve arkadaş edinme ve çevreyle iletişim kurma temellerini atan anaokulu sınıfı, çocukların motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak birçok aktiviteyi içeriyor.

Anaokulunda Yapılan Etkinlikler

Boyama Etkinlikleri

Okul öncesi öğretmenlerinin çocuklar için hazırladığı boyama etkinlikleri vardır. Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle ince kalemlerle zorlanmadan önce kalın boya kalemleri kullanırlar. Bu sayede çocukların elleri kalemleri kavramaya daha kolay alışır. Boyamada da boya kalemlerini kullanırlar. Boyama kağıdındaki çizgilerin ötesine geçmeden boyama öğrenilir. Hem görsel hem de el motor becerileri gelişir. İlkokula hazırlık olarak renkli şekillere sayılar ve harfler dahil edilir. Ayrıca çocukların boyamada kullandıkları renklerden bazı psikolojik analizler yapılabilir.

Kağıt Kesme ve Yapıştırma Etkinlikleri

Çocuklara makas ve yapıştırıcının nasıl kullanılacağı öğretilir. Verilen çalışma kağıdındaki şekli çizgilere göre kesmeye çalıştıklarında el hareketleri gelişir. Yapıştırıcı olarak genellikle küçük çocukların rahatlıkla kullanabileceği katı yapıştırıcılar tercih edilir. Son zamanlarda renkli seçenekler de üretilmeye başlanmıştır, böylece çocuklar bu ürünleri kullanırken uygulanan alanı daha net görebilirler. Hayvan şekilleri, geometrik şekiller, evler, ağaçlar, arabalar vb. kesme ve yapıştırma egzersizleriyle daha kolay öğretilir.

Keçe Kesme ve Yapıştırma Aktiviteleri

Keçe malzemeyle (kağıt gibi) kesip yapıştırarak ve canlandırarak kolay öğretim sağlanır. Özellikle anaokullarında kullanılmak üzere kendinden yapışkanlı keçe malzemeler üretilmiştir. Bunlarla çocuklar eğlenceli şekiller yaparak öğrenirler.

Arta Kalan Malzemelerle Yapılacak Aktiviteler

Malzemeler anaokulu sınıfının göz bebeğidir. Hatta çocukların eğlenmesinde ve öğrenmesinde ilk sıralarda yer aldığı bile söylenebilir. Örneğin tuvalet kağıdı veya kağıt havlu rulosu. Bittiğinde yetişkinler için çöpten başka bir şey olmayacak bu kartonun dışını çocuklar boyayıp süsleyebilir, kalemlik yapabilirler. Kenarlarına küçük kesikler atarak çiçekler yapabilirler. Bu rulo kartonu keçe ve kağıt yapıştırarak birçok hayvana dönüştürebilirler. Plastik su şişelerine az miktarda gıda boyası, sim ve su doldurulup karıştırılır. İçerisine küçük bir oyuncak bırakılır. Strafor parçaları küçük parçalara ayrılarak suya atılır. Çalkalandığında kar küresinin hazır olduğu gözlemlenebilir. Yine plastik şişe ile marakas yapılabilir. İçine çiğ fasulye veya nohutun dörtte biri yerleştirilir. Şişenin dışına çorap geçirilir. Açık kısmı bağlanır. Ön yüzeyine ağız, burun ve gözler çizilerek süslenir. Anaokulu sınıfı bu marakasla müzik yapar ve birlikte şarkı söyler.

Hikaye Olayı

Anaokullarında küçük çocukların öğretmenlerini dinlerken olayları algılayabilmeleri, öğrenebilmeleri ve sonuçlar çıkarabilmeleri için hikaye saatleri düzenlenmektedir.

Hamur Aktivitesi

Anaokulu sınıfının vazgeçilmezlerinden biri de oyun hamurudur. Çocukların hayal gücünün, keşfetmelerinin ve üretmelerinin sınırı yoktur. Onları oyun hamuruyla şekillendirirken motor becerileri gelişir, el kasları ve parmakları güçlenir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 632

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*