Emlak Beyanı Nasıl Yapılır? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Gayrimenkul sürekli alınıp satılıyor ve mülk sahipleri değişiyor. Tapu dairesinde gerekli devir işlemleri tamamlandığında işlemlerin tamamlandığı düşünülüyor. Ancak gayrimenkul alımı yapıldığında alıcının tapu devir işlemlerinden sonra yasal süre içerisinde tapu dairesine, belediyeye veya vergi dairesine başvurması gerekiyor. gayrimenkul beyanıÜzerinde mevcut olması gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu internet aracılığıyla mümkün hale gelmiştir.

Gayrimenkul Beyannamesi Verme Son Tarihi

Beyan süresi cari yılın son gününe kadardır. Örneğin, 2020 Şubat ayında satın alınan bir gayrimenkulün en geç 31.12.2020 tarihine kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Tapu devri işlemi sırasında 2020 yılı vergileri ödenmiştir. Verilecek beyan ile alıcı 2021 ve sonraki yılların mülkiyetine hak kazanacaktır. gayrimenkul borçlarından sorumlu olacaktır.

Yeni yapılan yapılarda kullanıma girdiğinde bildirilir. Malik değişikliği, ifraz ve tevhid, taşınmazın gayrimenkul beyanname bilgilerini değiştiren olaylarda aynı yılın sonuna kadar bildirilir. gayrimenkul Beyanların ilgili belediyeye bildirilmesi zorunludur. Yıl sonuna üç aydan az bir süre kalmışsa, bildirimin takip eden yılın ilk aylarını kapsayacak şekilde üç ay içinde yapılması zorunludur.

Gayrimenkul Beyannamesi Hazırlanması

Mülkiyet beyanı Beyanname formu hazırlanırken talep edilecek bilgiler öncelikle malik bilgileridir. Gerçek kişi ise beyanname formuna adı, soyadı, TC kimlik numarası, kimlik bilgileri, açık adres ve telefon numarası bilgileri doldurulur. Tüzel kişiler ise şirket bilgileri, adres ve telefon bilgileri doldurulur. İkinci bölümde ise gayrimenkule ait bilgiler ve gayrimenkulün değeri doldurulur. Beyannamenin en altında beyanı yapan kişinin adı, soyadı ve imzası yer alır.

Bilgiler tamamlandıktan sonra form gönderilir. Sisteme girildiğinde beyanname süreci tamamlanır. Bu beyanname verildiğinde, düşük vergi ödeme isteği nedeniyle gayrimenkul değeri bilgisi düşük girilmişse tespit edilir ve ceza uygulanır. Bu beyannamenin verilmesinin amacı, gayrimenkul vergisi ve buna bağlı çevre temizlik işletmelerinin reklam vergisi gibi vergilerinin düzenli ödenmesini sağlamaktır.

Emlak Gelir Tablosu

Ayrıca kira gibi geliri olan ve belirtilen tutarı aşan gayrimenkullerden gelir vergisi tahsil edilir. Bu da yıllık beyanname ile sağlanır. Gayrimenkul bilgileri gelir vergisi mükellefi veya gerçek kişi bilgileri vergi dairesi müdürlüğüne bir form veya internet Beyanlar, üzerinden kayıt oluşturularak yapılır. Bu beyana göre belirlenen oranda vergi hesaplanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden vergi dairesine, bankalara veya kredi kartıyla ödenir. 2015 yılından bu yana e-devlet veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden beyanname ve ödeme yapılabilmesi büyük kolaylık sağlamıştır.

Bir mülk satın alındığında, ilgili belediyeye bir kez emlak vergisi beyanı yapılır. Bu mülkten gelir elde ediliyorsa, her yıl 1 Mart ile 25 Mart arasında emlak vergisi beyanı yapılır ve hesaplanan vergi 30 Mart’ta ödenir.

Gayrimenkul Satışı

Bildirim yükümlülüğü taşınmazı satın alan tarafa aittir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 704

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*