Hangi Galakside Yaşıyoruz? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Dünya Hangi Galakside Bulunmaktadır?

İçinde yaşadığımız Dünya’nın da bulunduğu galaksinin adı Samanyolu Galaksisi’dir.

Samanyolu Galaksisi’nin Özellikleri

Samanyolu Galaksisi Çapı yaklaşık 100.000 ışık yılı olan ve Güneş Sistemi’ni de içinde barındıran sarmal biçimli bir galaksidir. Samanyolu Galaksisi, merkezinde Sagittarius A adı verilen bir kara delik bulunan bir galaksidir. Bu kara deliğin Dünya’mıza uzaklığı yaklaşık 26.000 ışık yılıdır. NASA’nın yaptığı çalışmalara ve hesaplamalara göre içinde yaşadığımız Samanyolu Galaksisi’nin çapı 100 bin ışık yılı olarak ölçülmüştür. Samanyolu Galaksisi’ne en yakın galaksi Canis Major Cüce Galaksisi’dir. Bu galaksinin Güneş Sistemi’mize uzaklığı yaklaşık 25 bin ışık yılıdır.

Galaksinin merkezine olan uzaklığı yaklaşık 42 bin ışık yılıdır. Bu galaksinin yanı sıra, galaksimize en yakın galaksi Andromeda Galaksisi’dir. Andromeda Galaksisi, içinde bulunduğumuz galaksiden yaklaşık 2,54 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Dünyamızın ısı kaynağı olan Güneş, Samanyolu Galaksisi etrafındaki dönüşünü 225 milyon yılda tamamlar. Dünyamız saatte 792 bin km hızla döner. Samanyolu Galaksisi’nde kaydedilen en büyük gezegen, Jüpiter’in tam 8 katı büyüklüğünde olan MOA-2011-BLG-322’dir. Galaksimizde henüz keşfedilmemiş gezegenler olduğunu düşünürsek, bu gezegenden daha büyük bir gezegenin var olma ihtimali vardır.

Galaksimizin en büyük yıldızı, Dünya’dan yaklaşık 5.000 ışık yılı uzaklıktaki VY Canis Majoris’tir. Samanyolu Galaksisi’nde yaklaşık 100 milyar yıldız vardır. Ayrıca, henüz keşfedilmemiş olanlar da dahil olmak üzere, galaksimizde 100 milyar ile 3,2 trilyon arasında gezegen olduğu tahmin edilmektedir. astronomi Yapılan çalışmalar sonucunda kesin bir sonuca ulaşılamamış olsa da Güneş’in ağırlığının yaklaşık 700 katı olduğu düşünülmektedir. Güneş’in galaksimizdeki ağırlığı 2 nonilyondur.

Samanyolu Galaksisindeki Kara Delikler

Evrendeki galaksilerin üçte ikisi, tıpkı Samanyolu gibi spiral şeklindedir. Galaksilerin merkezlerinden dışarıya doğru uzanan kolları vardır. Güneş Sistemimiz, Samanyolu’nun bir kolu olan Orion Kolu’nda yer alır. Yay Galaksimizin merkezindeki kara delik, şimdiye kadar gözlemlediğimiz en küçük süper kütleli kara deliktir ve Güneş’ten 200.000 kat daha büyük bir kütleye sahiptir. Bilim insanlarının araştırmalarına göre, Samanyolu’ndaki her yıldız için en az bir gezegen vardır.

Hesaplanan gezegen sayısı 3,2 trilyona kadar çıkabilir. Galaksimizde en az 100 milyar gezegen vardır. Bu gezegenlerde 11 ila 40 milyar arasında Dünya benzeri gezegen olabileceği tahmin edilmektedir. Gaz devleri, pulsarlar, kahverengi cüceler ve erimiş metal yağdıran gezegenler gibi birçok gezegen türü vardır. Ancak bu Dünya benzeri gezegenler Güneş’e ne yakındır ne de uzaktır. Üzerlerinde sıvı su olabileceği ve bunun da üzerlerinde canlı yaşam formlarının var olmasına izin verebileceği tahmin edilmektedir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 2.982

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*