Kağıt Paranın Hammaddesi Nedir? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Kağıttan yapıldığı düşünülen para, günümüzde en çok kullanılan ödeme araçlarından biridir. Çok da uzun zaman önce tek ödeme aracı olduğu söylenebilir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte kripto (dijital) paralar ve benzeri ödeme yöntemleri de ortaya çıkmıştır. Ülkemizde yani Türkiye Cumhuriyeti’nde ise sadece iki çeşit para bulunmaktadır. Bunlar; Madeni Para ve Kağıt Para’dır. Kağıt paranın üretiminde kullanılan ham maddenin genelde kağıt olduğu düşünülür ancak durum böyle değildir. Kağıt para aslında kağıttan yapılmaz. Hatta öyle ki kağıt para yıkanabilir bir madde türünden yapılmaktadır.

Bu durum bile paranın kağıttan yapılmadığının kanıtıdır. Çünkü kağıttan yapılmış olsaydı yıkandığında deforme olur ve parçalanırdı. Peki kağıt para neyden yapılır? Kağıt para denen şeyin hammaddesi nedir? Kağıt denilen bu paralar sandığımız gibi kağıttan değil, çok emici ve aynı zamanda yumuşak bir dokusu olan “Linter Pamuğu” veya genel olarak “Pamyk” adı verilen bir ürün türünden yapılır. Avrupa ve Türkiye’de kağıt denilen tüm paralar “Linter Pamuğu” adı verilen bu malzemeden yapılır.

Özellikle son yıllarda polimer ve sentetik maddeler içeren paralar da oldukça yaygınlaşmıştır. İlk Plastik (Polimer) Banknot yani kağıt para 1988 yılında Avusturya’da üretilmiştir. Daha sonra 1993 yılından sonra Malezya, Tayland, Singapur, Kanada ve Yeni Zelanda gibi çeşitli ülkelerde polimer hammaddeli kağıt para üretimine başlanmıştır.

Kağıt paralar yani Banknotlar her ülke için aynı özelliklerle üretilmemektedir. Bu durumu açıklamak gerekirse, üretimde kullanılan malzemeler ve üretilen paranın özellikleri paranın kalite oranına göre değişebilmektedir. Genel olarak kağıt paralar, ABD (Amerika Birleşik Devletleri Doları) Doları da dahil olmak üzere birçok ülkede Polivinil Alkol, %25 Keten, %75 Gamble gibi hammaddeler kullanılarak üretilmektedir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.313

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*