Kuyruklu Yıldız Nedir? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Kuyrukluyıldızlar, çoğunlukla donmuş gazlardan ve az miktarda kaya ve tozdan oluşan ve güneş sisteminde hareket halinde olan küçük, düzensiz şekilli kütlelerdir. Kuyrukluyıldızların çapları genellikle 1-2 kilometreyi geçmez. Kütlenin ana gövdesine çekirdek denir. Çekirdek su, metan, nitrojen ve çeşitli buzlardan oluşur.

Kuyrukluyıldızların Güneş etrafında çok uzun yörüngeleri vardır. Sadece Güneş’e yaklaştıklarında gözle görülebilirler. Normalde çok soğuk kütlelerdir. Güneş ışınları tarafından ısıtıldıklarında, yapılarındaki buz katıdan gaz haline dönüşmeye başlar.

Kuyrukluyıldızlar Nasıl Oluşur?

20. yüzyılın sonuna kadar astronomi Kuyrukluyıldız bilimiyle ilgilenen kişiler, kuyrukluyıldızların nasıl oluştuğu hakkında çok az bilgiye sahipti. Asteroitler, uzun zaman önce meydana gelen bir gezegen patlamasından arta kalanlardı. Kuyrukluyıldızların, boşlukta uçan kaya ve kum parçacıklarından oluştuğuna inanılıyordu. Teoriye göre, bu parçacıklar bir gezegenin yörüngesine girerse, kütle çekim kuvveti kuyrukluyıldızı iç güneş sistemine sürükleyecek ve Dünya’dan görülebilir hale getirecekti. Ancak zamanla, teorilerde bazı boşluklar olduğu görüldü.

Bazı bilim insanları hareket eden kum kütleleri teorisinin yeterli olmadığını iddia ettiler. Bu teori, bir kuyrukluyıldızın periyodik olarak Güneş’in yakınından geçtiği her seferinde bir kuyruğun nasıl oluşabileceğini açıklamaya yetmiyordu. Daha önce, kum kütlelerinin Güneş’e yaklaştıkça eriyecek buzla çevrili olduğu düşünülüyordu. Ancak bu durumda, az miktardaki buz bir anda eriyip yok olacaktı. Geriye kalan tek olasılık, kuyrukluyıldızların kum veya taştan değil, büyük buz kütlelerinden oluşan katı yapılar olmasıydı. Bu sonuç, bilim insanlarını kuyrukluyıldızların nerede ve nasıl oluştuğunu yeniden düşünmeye zorladı, ancak bu büyüklükteki buz kütleleri yalnızca Güneş Sistemi’nin belirli bölgelerinde oluşabiliyordu.

Kuyrukluyıldızların Özellikleri

Kuyrukluyıldızların neye benzediği ve ne oldukları hakkında birçok yanlış anlama vardır. Kuyrukluyıldızların özellikleri aşağıdaki gibidir. Kuyrukluyıldızların gövdesi buzdan oluşur ve boyutları birkaç metreden birkaç kilometreye kadar değişir. Bir kuyrukluyıldız yörüngesi sırasında Güneş’in etrafından her geçtiğinde, süblimleşme nedeniyle kütlesinin bir kısmını kaybeder. Güneş’in etrafından yeterli sayıda geçen bir kuyrukluyıldız parçalanır ve kaybolur. Ayrıca, kuyrukluyıldızlar Güneş’e veya başka bir gezegene çok yakın geçerlerse de seyahat edebilirler. Kuyrukluyıldızların önemli bir kısmı Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu’nda meydana gelir. Bu bölgeler Güneş Sistemi’nin dış bölgeleridir.

Kuyrukluyıldızlara İsim Verme

Kuyrukluyıldızlar kategorilere ayrılır. Bunlardan en dikkat çekeni periyodik olup olmadıklarıdır. Geçmişte kuyrukluyıldızlar, yıldızı keşfeden kişinin adını alırdı (örneğin Sir Edmond Halley tarafından keşfedilen Halley Kuyrukluyıldızı). Günümüzde kuyrukluyıldızlar, Uluslararası Astronomi Örgütü tarafından belirlenen düzenlemelere göre adlandırılır. Bulunan kuyrukluyıldızlara resmi bir ad verilir ve ayrıca onları keşfeden kişinin soyadıyla da tanımlanabilirler.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 547

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*