Yahya Kemal Beyatlı Hayatı | Yucex

Yeni Haber Merkezi

1884 yılında Yenimahalle Üsküp’te doğan Yahya Kemal Beyatlı’nın asıl adı Ahmed Agah’tır. İlkokul eğitimini Üsküp’te tamamlamış, lise eğitimini İstanbul Vefa Lisesi’nde sürdürmüştür. Yahya Kemal Beyatlı 1903 yılında Paris’e gitmiş ve Fransa’daki hocası Albert Sorrel’den etkilenerek düşüncelerini şekillendirmiştir. Fransa’da geçirdiği 9 yıl ona Fransız edebiyatını yakından tanıma fırsatı sağlamıştır. Edebiyatçıları yakından tanıdıktan sonra Doğu Dilleri Okulu’nda Arapça ve Farsça’sını ilerletmiştir. Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı Kariyeri boyunca pek çok başarılı esere imza attı.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Edebî Kişiliği

Türk edebiyatının en güçlü şairlerinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı, Türk duruşunun ve hitabının timsalidir. Büyüleyici şiirleri ve mesleğine olan aşkıyla enfes eserler üreterek eşsiz bir başarıya ulaşmıştır. Ayrıca çeşitli gazetelerde makaleleri yayınlanmıştır. Şiirlerini ilk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında Ziya Gökalp’in çıkardığı Yeni Mecmua’da yayınlamaya başlamıştır. Anadolu Kurtuluş Mücadelesi yıllarında cesur ve güçlü makaleleriyle milliyetçiliğin önderi ünvanını kazanmıştır. Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatıher zaman dolu dolu ve başarılı olmuştur. Lozan’dan döndükten sonra İstanbul’da milletvekili olarak seçilmiştir. Pakistan Büyükelçiliği’nde bir yıl geçirdikten sonra İstanbul’a dönmüştür. Şiirlerinin yanı sıra makaleleriyle de öne çıkan Yahya Kemal Beyatlı, Türk Edebiyatı için çok önemli bir değerdir. Eserlerinde kullandığı dil, uyum ve üslup, duygularını en güzel şekilde yansıttığını ve her yaş grubuna hitap ettiğini desteklemektedir.

Yahya Kemal Beyatlı Eserleri

Yahya Kemal Beyatlı sadece şiirleriyle değil düzyazılarıyla da başarılı eserlere imza atmıştır. Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasi Hikayeler, Siyasi ve Edebî Portreler, Edebiyat Üzerine, Çocukluğum Gençliğim Siyasi ve Edebi Anılarım, Tarih Sohbetleri ve Mektuplar-Makaleler düzyazı eserleri arasında yer almaktadır. Şiirlerinden en sevileni Sessiz Gemi’dir. Ek olarak; Şiirleri arasında İthaf, Gazel, Akşam Musikisi, Bahçelerden Uzak, Özleyen, Ok, Duyuş ve Düşüncesi de öne çıkıyor. Divan şiirine ağırlık veren Yahya Kemal Beyatlı, Hayalşehir, Ufuklar, Mehlika Sultan, Mohaç Türküsü, Ezan, Eylül Sonu, Vuslat ve Hazan Bahçeleri gibi eserleriyle adından sıkça söz ettiriyor.

Gönderi Görüntülemeleri: 747

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*