Türkçe Hangi Tarihte Resmi Dil Oldu?

Yeni Haber Merkezi

Türk Dilinin Tarihi

7. ve 8. yüzyıllarda Orhun ve Göktürk Yazıtları ile başlamıştır. Türk dilinin bilinen en eski sözlüğü olan Divanü Lügati’t Türk 1072-1074 yıllarında yazılmıştır. 13 Mayıs 1227’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla ilk kez resmi dil olarak kabul edilmiştir.

Türkçe, Altay dil grubunun en büyük koludur. Bugün yaklaşık 220 milyon kişi Türk dillerinden birini konuşmaktadır. Türkçenin alt dil gruplarından bazıları şunlardır;

Türkiye Türkçesi, Uygur Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Özbek Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Kazak Türkçesi, Tatar Türkçesi ve Kırgız Türkçesi.

Karamanoğlu Mehmet Bey kimdir?

Karamanoğulları’nın ikinci beyi Kerimüddin Karaman’ın oğludur. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte ölüm tarihi 1280’dir. Karamanoğulları’nın ikinci beyi olan Kerimüddin Karaman Bey, iktidarda olduğu dönemde askeri, idari ve birçok konuda bilgi sahibi bir devlet adamıydı.

Etrafına bilgi ve genel kültür seviyesi yüksek alimleri toplar ve onlara büyük önem verirdi. 13. yüzyılda Anadolu’da hüküm süren Selçuklu Devleti şiirlerinde ve edebi eserlerinde Farsçayı, devlet işlerinde ise Arapçayı kullanıyordu. Ayrıca halk kendi dili olan Türkçeyi kullanıyordu.

Türkçe Resmi Dil Oldu

Millet olarak birlik ve beraberlik içinde yaşamanın ilk şartının dil birliği olduğunu düşünen Karamanoğlu Mehmet Bey, bu yolda ilk adımları atmaya hazırlanıyordu.
Bu amaçla Toros Dağları’nda yaşayan tüm Türk boylarını toplayarak bir ordu kurdu. Selçuklu ve Moğol kuvvetlerinin saldırıya geçtiği bir zamanda kurduğu bu orduyla iki büyük devlete karşı zafer kazandı. Zafer sonucunda Konya fethedildi. Konya’da yaşayan Selçuklu Türkleri de Karamanoğlu Mehmet Bey’e katılacaklarını duyurdular.

Çok kısa bir zamanda Konya ve çevresindeki bazı iller Karamanoğullarının kontrolü altına girdi. Bunun üzerine Karamanoğlu Mehmet Bey, Selçuklu hükümdarı İzzettin Keykavus’un oğlu Gıyaseddin Siyavuş’u iktidara getirdi ve kendisi de vezir oldu. Görevinin ilk döneminde Moğolların baskılarına başarıyla karşı koydu. Ve birçok mücadeleden galip ayrıldılar. Ancak daha sonraki dönemlerde yapılan savaşlarda iki kardeşiyle birlikte düşmana yenilip şehit düştüler. Türkçenin resmi dil olduğunu ilan eden fermanı da onun döneminde çıkardı.

Bu fermanda, “Bugünden itibaren mecliste, bargahta, tekkede, mecliste ve meydanda dil olarak sadece Türkçe kullanılacaktır.” ifadelerini kullanarak sadece siyasi ve askeri alanda değil, kültürel alanda da önemli bir kazanıma imza atmıştır.

Mehmet Bey’in çabalarıyla resmiyet kazanan Türkçe, yaklaşık 12 milyon kilometrekarelik bir alanda 220 milyon insanın konuştuğu yaygın bir dil haline gelmiştir. Günümüzde her yıl 13 Mayıs’ta Türk Dil Bayramı kutlanmaktadır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 749

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*