Atatürk’ün Matematik Alanında Yaptığı Çalışmalar

Yeni Haber Merkezi

Mustafa Kemal Atatürkortaokul yıllarından beri bilim, fen ve matematikle ilgilenmişti ve ilk gençlik yıllarını çocukken geçirmişti. Askeri ortaokul olsun, lise olsun, matematik Atatürk’ün hayatında önemli bir yere sahipti. Aslında Atatürk’e “Kemal” adını veren ortaokul matematik öğretmeniydi.

Atatürk, askeri bir üniversitenin eşdeğeri olan Harp Akademisi’nde matematik ve fen bilimlerine olan ilgisini sürdürdü. Dönemin harp akademisinde iletişim sanatının yanı sıra yoğun olarak fen ve matematik dersleri de veriliyordu. Askerlik kariyeri boyunca birçok görevde bulunan Atatürk, matematik ve fen bilimlerinden geri kalmamış, okuduğu kitaplar ve askeri sanattaki uygulamaları aracılığıyla matematiğe ve özellikle askeri hesaplamalarla ilgili olan geometriye aşinalık kazanmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Geometri Kitabı

Mustafa Kemal Atatürk, özellikle Türk dili üzerine önemli çalışmalar başlatmış ve geliştirmiş ve bugün sıklıkla kullandığımız birçok terim ve kelimenin adını kendisi vermiştir. Çocukluğundan beri geometriye aşina olan Atatürk, alfabe reformundan sonra okullarda Türkçe matematik ve geometri terimleri dersleri vermiş ve Arapça kökenli matematik terimlerini Türkçe eşdeğerleriyle değiştirmek için çaba sarf etmiştir. Atatürk, üçgen, açı, paralel, kenar vb. gibi birçok geometri terimini kendisi icat etmiştir.

Atatürk 1935-1937 yılları arasında Türkçe geometri terimlerini kullandı “Geometri” Kitabı kendi el yazısıyla yazmıştır. Kitapta temel geometri bilgileri ve tüm genel teoremler saf Türkçe kelimelerle açıklanmıştır. Kitaba orijinal haliyle ulaşmak hala mümkündür.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.690

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*