O Harfi Hakkında Bilgi | Yucex

Yeni Haber Merkezi

O Harfi Nedir? O Harfinin Özellikleri, O Harfinin Tarihçesi, O Harfi Hakkında Bilgi.

Türk alfabesinin on sekizinci harfi.

Kalın, geniş ve yuvarlak bir ünlüdür. Fizik ve matematikte derece simgesidir. 20° Celsius, 36°26’00” gibi. Kimyada, Ortho’nun kısaltması ve Oksijen’in simgesi (O)’dur.

O harfi Fenike alfabesinde göz anlamına gelir. Eski Mısır, Etrüsk ve Latin alfabelerinde bu harf göz şeklinde yazılırdı.

Göktürk alfabesinde o harfi u sesini belirtmek için de kullanılırdı. Uygur alfabesinde o,ö,u,ü sesleri aynı işaretle gösterilirdi. Osmanlı alfabesinde o sesi bir kelimenin başında elif ve vav harfleriyle, kelimenin ortasında ise vav veya ötre ile gösterilirdi.

Türkçede normalde sadece sözcüğün başında ve ilk hecede kullanılır. İkinci ve sonraki hecelerde kullanılmaz. Oğul, ok, orta, oyun, otuz gibi sözcüklerde sözcüğün başında; kol, yol, çocuk, Boyun, koy, koy, dost gibi Türkçe sözcüklerde ise ilk hecede kullanılır.

Fiillerde “yarmak” fiilinden gelen “yor” eki bu kurala uymaz. Bileşik sözcüklerde (kara-kol) ve yabancı dillerden gelen sözcüklerde (doktor, ambargo, bilanço, personel vb.) bu kurala uyulmadığı görülür. Bu tür sözcüklerde bile “o” sesi “u” veya “a”ya dönüşür (otomobil-domabil, horoz-horuz, avukat-avoka gibi).

O, ünlem: Şaşkınlık, zevk, şaşkınlık gibi duyguları ifade etmek için kullanılır. Ancak bunu söylerken seste bir uzunluk vardır. “Ah! Bu cami ne kadar güzel.”

O, üçüncü tekil şahıs zamiri: O bir çocuktu.

İşte, gösterme sıfatı: Dünya hayatının geçiciliğini düşünün, o nimeti çabucak kaybedeceksiniz! Ancak bu, gösterme sıfatlarına ek olarak, daha da uzaktaki bir şeyi ifade eder, örneğin “bu ağaç, bu çocuk, o köy”. Bu durum, gösterme zamirine benzer bir anlam verir.

(O) çeşitli deyimlerde kullanılır. Şunu veya bunu bilmiyorum, o tarakla, o günle, bu günle vs. ilgilenmiyorum.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 4.396

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*