O Ülkelerde Hız Sınırlayıcı Zorunlu Oluyor

Yeni Haber Merkezi

Avrupa Birliği, trafik güvenliğini artırmak için farklı önlemler almaya devam ediyor. Son olarak, yeni araçlar için hız sınırlayıcılar zorunlu hale getirildi. Zorunluluk bugün (7 Temmuz) itibarıyla geçerli olacak.

Akıllı Hız Takibi (ISA) özelliği hemen hemen tüm yeni araçlarda kullanılmaktadır. Güvenliği sağlamada son derece işlevsel olan ISA, kolayca devre dışı bırakıldığında işlevselliğini yitirmektedir.

Avrupa Birliği, yol güvenliğini artırmak için hız sınırlayıcıları zorunlu hale getiriyor. Bugünden itibaren, satılan tüm yeni arabalarda bu özellik bulunmalıdır.

Akıllı Hız Sınırlayıcılar Zorunlu Hale Geliyor

Akıllı hız sınırlayıcılar, belirlenen sınır aşıldığında sürücüleri uyarır. Sürücüler sesli, görsel ve dokunsal uyarılarla yavaşlamaya zorlanır. Böylece trafik güvenliği daha yüksek seviyelerde olur.

ISA teknolojisi birçok yeni araçta bulunan bir özelliktir. Ancak hız tutkunu sürücüler genellikle bu özelliği etkinleştirmezler. Bu yüzden ISA teknolojisi istenilen sonucu üretmez.

7 Temmuz’dan itibaren araçlarda kapatılamayan ISA teknolojisi bulunacak. Yani bu özellik sürücüler için opsiyonel değil, zorunlu olacak. Ayrıca mevcut sistemdeki uyarılar da değiştirilecek.

Geçmişte geliştirilen teknoloji, hız sınırı aşıldığında görsel ve işitsel uyarılar sağlıyordu. Bu uyarılar sürücülerin dikkatini dağıtabilir. Bunun yerine, sürüş kuvvetini otomatik olarak azaltma ve gaz pedalına geri basma gibi yöntemlerin kullanılacağı öğrenildi.

7 Temmuz’da getirilen zorunluluklar Türkiye için de geçerli olacaktı. Ancak ülkemizde bu tarih 31 Ağustos’a ertelendi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*