Türkiye’deki Araçların Yaş Ortalaması Belli Oldu

Yeni Haber Merkezi

Türkiye’deki araçların ortalama yaşı belirlendi. Açıklanan ortalama yaş, vatandaşların satın alma gücünü de net bir şekilde ortaya koydu. EBS Consulting tarafından açıklanan veriler son derece ilginç bilgiler içeriyor.

EBS Consulting’in açıkladığı verilere göre Türkiye’nin ortalama yaşı 14,5. Türkiye’deki toplam araçların yaklaşık %60’ını yani 15,2 milyonu otomobiller oluştururken, bu araçların 4 milyondan fazlasının 21 yaş ve üzeri olması dikkat çekiyor.

Yayımlanan veriler, vatandaşların araçlarını yenileme hızının yavaşladığını gösteriyor. Araçlarını değiştirenler, yeni yerine ikinci el satın alma eğiliminde. Bu durumun başlıca nedeninin, pandemi döneminde yeni araçlara erişimin zorlaşması ve 15-20 yaş ve üzeri ikinci el araçların nispeten daha uygun fiyatlı olması olduğu gösterildi.

Türkiye’de Araç Yaşları Artıyor

Türkiye’de yollardaki araç sayısı yaklaşık 15,2 milyon olarak açıklandı. Bu araçların sadece %22’sinin 5 yaş ve altı olması, araçların ortalama yaşının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

6-10 yaş aralığındaki araçların toplam otomobillere oranı %22,5 olarak gerçekleşti. 11-15 yaş aralığındakilerin oranı %17, 16-20 yaş aralığındakilerin oranı ise %11 olarak açıklandı. 21 yaş ve üzeri araçların oranı ise %26 olarak dikkat çekti.

Sıfır araçlara ulaşmanın zorluğu ve araç maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ortalama yaşın birkaç yıl daha aynı kalacağı, ilerleyen dönemlerde ise araç yaşlarının daha da gençleşeceği tahmin ediliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*