EBD Arızası Nedir? Nasıl Çözülür?

Yeni Haber Merkezi

EBD arızası nedir? Sorusu son zamanlarda araç sahiplerinin en sık sorduğu sorulardan biridir. EBD, araçların fren sistemiyle ilgili sorunlardan biridir. Etkili frenlemeyi ve fren mesafesinin kısalmasını engelleyen bu arıza, farklı sorunlara da yol açabilir. Bu yüzden, EBD arızası nedir? Nasıl çözülür? Bu soruların cevaplarını ve EBD arızası hakkında diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

EBD Nedir?

EBD nedir? Ne için kullanılır?

EBD, Elektronik Fren Kuvveti Dağıtımı’nın kısaltmasıdır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı elektronik fren kuvveti dağıtımıdır. Bu, esasen EBD sisteminin işlevidir. EBD, fren sisteminden gelen gücün aracın durumuna göre ön ve arka tekerleklere dağıtılmasını sağlayan elektronik bir sistemdir.

Motor ve diğer komponentler önde yer aldığından araç ağırlığının önemli bir kısmı önde yoğunlaşır. Bu nedenle fren gücünün önemli bir kısmı ön tekerleklere verilecek şekilde ayarlanır. Bu ayara göre fren gücünün %70’i ön tekerleklere, %30’u ise arka tekerleklere verilir. Bu sayede araçların fren mesafesi kısalır ve etkili bir şekilde fren yapabilirler.

Fren kuvveti dağılımı aracın boş durumuna göre ayarlanır. Ancak aracın ön ve arka tarafındaki ağırlık oranları yolcu sayısına ve bagaj miktarına göre değişir. Böyle bir durumda fren kuvveti dağılımının tekrar ayarlanması gerekir. EBD bu noktada devreye girerek fren kuvvetini yeni duruma göre dağıtır. Bu sayede aracın fren verimliliği korunur.

EBD, ABS ile entegre çalışır. Sistem düzgün çalışırsa, ABS doğru zamanda devreye girerek fren mesafesini kısaltır. EBD arızası Bu durumda ABS genellikle daha erken devreye giriyor ve buna bağlı olarak fren performansı düşüp fren mesafesi artıyor.

EBD Arızası Nedir?

EBD arızası, Akü sorunları veya tekerleklerdeki hız sensörlerinin bozulması nedeniyle oluşur. Ayrıca, farklı elektronik sorunların EBD arızasına neden olma olasılığı vardır. EBD, ABS ile entegre olduğundan, EBD arızası durumunda ABS ve fren arıza ışıkları yanacaktır. Bu uyarı ışıklarına ek olarak, frenlere basıldığında titreme, fren kuvvetinin azalması ve gürültü gibi belirtiler ortaya çıkar.

EBD arızası durumunda fren kuvveti gerektiği gibi dağıtılamaz. Bu durum ABS ve normal fren sistemini de olumsuz etkiler. Bu nedenle ekranda ABS arıza ışığı da yanar.

EBD Arızası Nedir? Nasıl Çözülür? 5

EBD Arızası Nasıl Giderilir?

EBD arızası elektronik bir sistem olduğu ve ABS ile entegre çalıştığı için sadece elektronik cihazlarla tespit edilebilir. Arıza kodu araca bağlanan arıza tespit cihazı ile görülür ve böylece sorunun gerçekten EBD arızası olup olmadığı anlaşılır.

Arıza tespit edildikten sonra sorunun kaynağı bulunur. Bu arıza sensör hatası, temas arızası veya aküden gelen yetersiz elektrik enerjisi nedeniyle oluşabilir. Nedene bağlı olarak, sorunu gidermek için farklı onarım yöntemleri kullanılır.

EBD Arızası Araba Çalışmıyor Ne Yapmalıyım?

EBD arıza uyarısından sonra “Motoru Durdur” mesajının görülmesinin temel nedeni EBD değil, akü sorunlarıdır. Aküde sorun olduğunda, EBD sistemine yeterli elektrik sağlanamaz ve buna bağlı olarak ekranda EBD arıza uyarısı görülür.

Ekranda EBD Fault Stop Engine uyarısı çıktıktan sonra akünün kontrol edilmesi gerekmektedir. Aküde bir sorun yoksa aracın arıza tespit cihazına bağlanıp sorunun kaynağının öğrenilmesi gerekmektedir. Bu sorun Fiat Linea araçlarda sıklıkla yaşanmaktadır.

EBD Arızası Önemli Midir?

EBD arızası sürüş güvenliği için son derece önemlidir. Bu arıza tespit edilirse, sorunu çözmek için en yakın servise gidilmelidir.

Linea EBD Arızası Ne Anlama Gelir?

Fren kuvveti dağıtım sisteminin arızasıdır. Bu arıza sensörlerden veya sistemdeki elektronik sistemden kaynaklanabilir.

İlginizi çekebilir;

Kaynak: https://blog.toyota.com.tr/elektronik-fren-gucu-dagitimi-ebd-nedir-ne-ise-yarar/

4/5 – (1 oy kullanıldı.)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*