Veri Güvenliği Nedir? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Basitçe ifade etmek gerekirse, veri güvenliği, verileri bozulmadan ve yetkisiz erişimden koruma uygulamasıdır. Veri güvenliğinin arkasındaki odak noktası, kişisel veya kurumsal verileri korurken gizliliği sağlamaktır. Veri, veritabanlarımızda, ağ sunucularımızda ve kişisel bilgisayarlarımızda sütunlar ve satırlar olarak depolanan ham bilgi biçimidir. Bu, kişisel dosyalardan ve fikri mülkiyetten piyasa analizlerine ve en gizli ayrıntılara kadar çok çeşitli bilgiler olabilir. Veri, insan biçiminde okunabilen veya yorumlanabilen ilgi çekici herhangi bir şey olabilir.

Ancak bu bilgilerin bir kısmı asla sistemden çıkmak için tasarlanmamıştır. Bu verilere yetkisiz erişim, büyük bir şirket veya kişisel bir ev kullanıcısı için çok sayıda soruna yol açabilir. Banka hesap bilgilerinizin çalınması, bir sistem yöneticisinin bir veritabanında müşteri bilgilerini istemesi kadar zararlıdır.

Son zamanlarda veri güvenliğine büyük önem veriliyor, bunun büyük bir kısmı internet sayesinde. Verilerinizi kilitlemek için yazılım çözümlerinden donanım mekanizmalarına kadar birçok seçenek var. Bilgisayar kullanıcıları günümüzde kesinlikle daha bilgili, ancak verileriniz gerçekten güvende mi? Temel kurallara uymazsanız, hassas bilgileriniz risk altında olabilir.

Veri Güvenliği Hedefleri:

GÜVENLİK: Hassas bilgilerin yetkisiz kişilerden, kaynaklardan veya süreçlerden ifşa edilmesini önlemeBÜTÜNLÜK: Bilgilerin kasıtlı veya kazara değişikliklere karşı korunmasıMEVCUTLUK: Yetkili kullanıcıların gerektiğinde sistemlere ve verilere erişebilmesinin güvencesi.

Verilerinizi Güvende Tutmanın Yolları

Veri Şifreleme: Verileri, onu açacak bir anahtar olmadan kolayca okunamayacak bir koda dönüştürmek.Veri Gizleme: Belirli veri alanlarının maskelenmesi için, personelin gerekli izin olmadan bunlara bakması engellenmektedir.Veri Silme: Artık kullanılmayan verilerin tamamen silinmesini ve yetkisiz kişiler tarafından kurtarılamamasını sağlamak.Veri Yedekleme: Orijinal kopyanın kaybolması durumunda kurtarılabilmesi için verilerin kopyalarının oluşturulması.

Güvenli Belge Yönetimi

Raporlar yangın veya sel gibi kırılmaya veya tahribata karşı daha savunmasızdır. Bilgisayarlı dokümantasyon çeşitli bilgi yedekleme hedefleri sağladığı için güvenli kayıt yönetimi sağlar. Veri güvenliği verilerinizi bilinmeyen bir şekilde güvende tutmaktır. Örneğin, şifrenizi kötü niyetli bir kullanıcıyla paylaşmak istemezsiniz. Dijital güvenlik söz konusu olduğunda, dijitalleştirilmiş bilgiler şifreleme ve şifrelerle programcılardan/onaylanmamış personelden korunabilir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 880

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*