Firewall Nedir? Firewall Ne İşe Yarar?

Yeni Haber Merkezi

Türkçe’de güvenlik duvarı anlamına gelen Firewall, alınan ve verilen web trafiğini kontrol etmek için belirli kurallar oluşturulmuş bir ağ güvenlik sistemidir. Bu güvenlik sistemi hem yazılım hem de donanım veritabanına sahip olabilir. Güvenli ve güvenli olmayan ağlar arasında bir set görevi gören Firewall, tüm kaynaklara erişimi kontrol eder. Sunuculardan gelen bilgileri değerlendirerek, güvenlik duvarı kurallarına uyan ağlara izin verilir, diğer ağlara izin verilmez.

Güvenlik Duvarı Türleri ve Geçmişten Günümüze Güvenlik Duvarı

Güvenlik duvarları, ağ üzerinden gelebilecek her türlü tehdidi engelleyen setlerdir. Güvenlik duvarı kontrol sistemi tanıtılmadan önce, şirketler ağ erişim kontrol listelerini kullanıyordu. Bu listeler, hangi adreslerin ağa erişebileceğini ve hangilerinin erişemeyeceğini gösteriyordu. Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu tür güvenlik sistemleri yetersiz hale geldi. Bu nedenle, daha kapsamlı sistemlere ihtiyaç duyulduğunda, ilk ticari güvenlik duvarı 1992 yılında uygulandı. Bu önemli girişimle, güvenlik duvarı sistemi de giderek artan siber saldırı tehdidi karşısında sürekli gelişmeler gösterdi.

Paket Filtreleme Güvenlik Duvarı

Önceki güvenlik duvarları, sürekli olarak çalışan bilgisayarlar arasındaki alışverişi izleyerek bir filtre görevi görüyordu. Herhangi bir alışveriş türü sırasında, veriler önceden belirlenen kriterlere göre kontrol ediliyordu. Ağa erişimi engellenen paketler doğrudan devre dışı bırakılıyor ve ağ erişimine izin verilmiyordu. Bu tür güvenlik duvarları hızlı ve etkili bir araç olmasına rağmen, bir paketin mevcut veri akışına ait olup olmadığını analiz edecek bilgiye sahip değildir. Ağ ortamına girmeye çalışan tüm paketleri ayrı ayrı değerlendirdikleri için siber tehditlere açık olma olasılığı doğal olarak artmaktadır.

Durumsal Güvenlik Duvarı

Ağ içindeki bir bağlantının durum kontrolü, yeni bir bağlantı mı yoksa başka bir bağlantıya mı ait olduğu açısından önemlidir. Bu nedenle, güvenlik duvarının tüm bağlantıları kaydetmesi gerekir. Buna durumlu güvenlik duvarı denir.

Uygulama Sınıfı Filtreleme Güvenlik Duvarı

Bunun en önemli faydası daha önceden tespit edilmiş kötü amaçlı yazılımları ve siteleri engelleyebilmesidir.

Proxy Güvenlik Duvarı

Bu güvenlik duvarı sistemi, güvenlik duvarının iki ağı birbirine doğrudan bağlamasını engeller.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 664

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*