Truva Atı Hakkında Bilgi; Truva Atı Nerede?

Yeni Haber Merkezi

Yerli ve yabancı turistlerin Truva Atı’nın yeri ve tarihi hakkında bilgi edinmek için sıklıkla araştırma yaptığı bilinmektedir. Truva Atı, Çanakkale şehir merkezinde yer almaktadır. Yoğun bir lokasyonda bulunan bu tarihi sembolün, savaş taktikleri ve sanatına damgasını vurmuş bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Savaşta kullanılan en ünlü sembollerden biri olan Truva AtıOdysseus’un Truva surlarını aşarak gizlice şehre girebilmek için yaptırdığı at maketidir.

Çanakkale şehir merkezinde bulunan Truva Atı, hem yerli turistlerin hem de yurtdışından gelen misafirlerin en çok merak ettiği yerlerden biridir. 1973 yılında Çanakkaleli usta Ahmet Karadeniz tarafından yapımına başlanan bu yapı, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ardından 1975 yılında tüm yerli ve yabancı misafirlere açılmıştır.

Yunan halkının efsaneleri arasında gösterilen Truva Atı, aynı zamanda Yunanlıların gururunu okşayan bir anıt olarak da anlatılmaktadır. Çünkü bu atın kullanıldığı savaş efsanesi, yüzyıllardır tüm dillerde popülerliğini koruyan bir hikayeye dayanmaktadır. Birçok farklı kültürde bilinen Truva Savaşı’nın gerçekleştiği bölge, bugün Çanakkale şehir merkezinde bulunan Truva Antik Kenti olarak bilinen yerdir.

Truva Atı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Truva Atı hakkında önemli bilgiler Yunanca ve yabancı dillerde karşılığı Troy olan Truva, popüler kültürde de önemli bir yer edinmiş efsanelerden biridir. Dünyaca ünlü Amerikalı aktör Brad Pitt’in başrolünde oynadığı film, Truva efsanesinin en güzel anlatılan çağdaş eserlerinden biri olarak kabul edilir.

Truva – Brad Pitt

Yunan askerleri efsanevi Truva Savaşı’nı kazanmak için her türlü fedakarlığı yapmalarına rağmen hedeflerine ulaşamadılar. Yunan askerlerinin son umudu Truva Atı olarak bilinen tahta heykeldi. Bu at heykeliyle Truva’ya gizlice girmeyi başaran Yunan askerleri şehri ele geçirip savaşta büyük bir zafer elde etmeyi başardılar.

Truva Atı efsanesi ve Truva Savaşı, Yunan kültüründe büyük öneme sahiptir. Tıpkı Türk kültüründe Atatürk ile Çanakkale Zaferi ve Fatih ile İstanbul’un Fethi gibi büyük kahramanlık hikayeleri olduğu gibi, Yunanlılar da Truva Atı’nın kullanıldığı bu büyük zaferi gururla anmaya devam etmektedir.

Truva Atı bugün Çanakkale şehir merkezinde bulunmaktadır. Ancak Çanakkale’de 2 adet Truva Atı heykelinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Orijinal heykelin birebir kopyası olan model, şehir merkezinde bulunan Truva Atı’dır. Diğer heykel ise Truva Antik Kenti sınırları içerisinde yer almakta olup orijinaliyle pek alakası yoktur.

Truva Atı’nın Tarihi ve Efsanesi

Truva Atı’nın tarihi ve hikayesi yerli ve yabancı turistlerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Truva Atı günümüzde de kitleler tarafından merakla araştırılan bir figürdür. Truva Savaşı’nda kullanılan bu heykel, Yunanlıların büyük zaferinde etkili olduğu için tarih sayfasında önemli bir yere sahiptir. Truva Savaşı’na bir kadının sebep olduğu bilinmektedir.

Truva Kralı Priamos’un oğlu Paris, Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’i kaçırır. Sparta Kralı bu haberi alınca çılgına döner ve hemen tüm ordusunu toplayıp Truva’ya doğru yola çıkar. Bu hareketi haber alan Truvalılar, şehri savunmak ve Spartalıların geçmesini engellemek için gerekli hazırlıklara başlarlar.

Spartalılar tüm çabalarına rağmen Truva şehrine giremediler. Athena’nın sevgilisi olan Odysseus, parlak bir plan buldu. Tahtadan bir at maketi yapma fikrini benimseyen Kral, atın kısa sürede yapılmasını emretti.

Yunan askerleri Truva Atı heykelini dolduruyor. Truva’dan bir hediye olduğu düşünülen at, Kral ve Truva halkı tarafından Tanrı’nın bir lütfu olduğu düşünülerek kale duvarlarının içine götürülüyor.

Model şehre girdikten sonra Truvalılar savaşı kazandıklarını düşünerek kutlama yapmaya başladılar. Spartalı askerler tarafından beklenmedik bir şekilde saldırıya uğrayan Truva şehri bu şekilde işgal edildi ve Kral’ın karısı Helen geri alındı. Bu taktik bugün bile hemen hemen tüm kültürlerde ilgi çeken bir efsane olarak kayıtlara geçmiştir.

Truva Atı Heykeli Gerçek mi?

Truva Atı heykeli orijinali Değildir. Truva Savaşı’na konu olan at heykelinin günümüze kadar ulaştığını düşünmek mümkün değildir. Çanakkale’nin merkezinde bulunan Truva atı heykeli veya maketi 1975 yılında tamamlanmış bir replikadır.

Efsanelerde anlatılan özelliklere göre gerçek Truva Atı’nın birebir kopyası olarak yapılmıştır. Ancak yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Truva Antik Kenti sınırları içerisinde bulunan bir diğer Truva Atı ise orijinal olmayıp replikadır. Aslında bu antik kentte sergilenen Truva Atı maketi gerçek olanla hiçbir ilgisi yoktur. Sadece sembolik amaçlarla ve turistlerin dikkatini çekmek için bu bölgeye yerleştirilmiş bir heykel olarak dikkat çekmektedir.

Truva Atı Nerede? Truva Atı Heykeli’ne Nasıl Gidilir?

Truva Atı Heykeline Nasıl Gidilir?

Truva Atı heykeli nerede sorusunun cevabını arayanlar için bu önemli efsanevi figürün bulunduğu yere ulaşmak göründüğü kadar zor değil. Çanakkale şehir merkezinde bulunan bu at heykeline Çanakkale feribot iskelesinden yürüyerek 5 dakikada ulaşabilirsiniz. Şehrin kalbi denilebilecek bir bölgede bulunan Truva Atı’nın yerini gösteren birçok tabelaya da rastlamak mümkün.

Çanakkale merkezini ziyaret etmek istediğinizde Truva Atı heykeline kolayca ulaşabilirsiniz. Çünkü bu atın bulunduğu yere yürüyerek kolayca ulaşmak mümkündür. Öte yandan diğer Truva Atı heykelini yakından görmek ve tarihi açıdan gezilecek yerler arasında yer alan Truva Antik Kenti’ne gitmek isterseniz merkezden minibüsle gidebilirsiniz.

Çanakkale’nin kalbinde yer alan Truva Atı heykeli, özellikle yaz akşamlarında yerli ve yabancı turistlerin bir araya geldiği sosyal bir alan haline geliyor. Çanakkale halkının samimiyetiyle, bu heykelin etrafındaki meşhur dondurmacılardan lezzetli tatlar tadabilir ve sevdiklerinizle deniz kenarında keyifli anlar geçirebilirsiniz. Ayrıca Truva Atı Heykelin etrafında çok sayıda başarılı sokak sanatçısı da yer alıyor. Özellikle yaz aylarında bambaşka bir deneyim sunan bu alanda Truva Atı efsanesini görmeniz tavsiye edilir.

Gönderi Görüntülemeleri: 2.076

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*