Boötes gökyüzünde görülebilen en büyük takımyıldızlardan biridir. Kuzey gök yarımküresinde bulunan takımyıldız, en parlak yıldızlardan oluşan elmas şeklindeki bir üçlü olarak tanımlanmaktadır.
Çoban takımyıldızının adı, öküz sürücüsü, çiftçi veya çoban anlamına gelen Yunanca kelimeden gelir. Çoban, Çoban Takımyıldız Boötes ilk olarak 2. yüzyılda Yunan astronom Batlamyus tarafından tanımlanmıştır. Takımyıldız Bootes, kuzey yarımkürenin en parlak yıldızları olan ve Sirius’tan sonra Canis Major takımyıldızında ve Canopus’tan sonra Carina takımyıldızında üçüncü en parlak yıldız (çift yıldız) olan Izar ve Arcturus’a ev sahipliği yapmaktadır.
Takımyıldızı Bootes’in (Boötes) Konumu
Boötes, gece gökyüzündeki 13. en büyük takımyıldızdır ve 907 kare derecelik bir alanı kaplar. Kuzey yarımkürenin üçüncü çeyreğinde (NQ3) yer alır ve +90° ile -50° arasındaki enlemlerden görülebilir. Komşu takımyıldızları Canes Venatici, Coma Berenices, Corona Borealis, Draco, Hercules, Serpens Caput, Virgo ve Ursa Major’dır.
Büyük Ayı takımyıldızı ailesine ait olup, Boötes, Zürafa, Av Köpekleri, Berenis’in Saçı, Kuzey Tacı, Ejderha, Küçük Aslan, Vaşak, Büyük Ayı ve Küçük Ayı ile birlikte yer alır.
Boötes’in bilinen gezegenleri olan beş yıldızı vardır. Takımyıldızındaki en parlak yıldız, aynı zamanda gece göğündeki üçüncü en parlak yıldız olan Arcturus, Alpha Boötis’tir. Boötes takımyıldızıyla ilişkili üç meteor yağmuru vardır: Ocak Bootidleri, Haziran Bootidleri ve Quadrantidler.
Takımyıldızı Bootes (Boötes) Efsanesi
Boötes geleneksel olarak bir elinde tasmalı iki tazı ve diğer elinde bir sopa tutan bir çoban olarak tasvir edilir. Gökyüzünde bakıldığında, Büyük Ayı’nın kutbunu takip eden bir takımyıldızdır. Efsaneye göre, Boötes takımyıldızı, Büyük Ayı takımyıldızına öküz süren bir çiftçiyi ve onu takip eden iki köpeği Asterion ve Chara’yı (Canes Venatici takımyıldızının tazıları tarafından temsil edilir) temsil eder. Çiftçinin öküzleri kutup eksenine bağlıdır ve hareketleri gökyüzünü sürekli olarak döndürür.
Boötes, Zeus’un oğlu Arcas ve Arcadian kralı Lycaon’un kızı Callisto’yu temsil eder. Arcas, Zeus’u kendi oğluna bir yemek teklif ederek test etmeye karar veren büyükbabası kral tarafından büyütüldü. Zeus, Lycaon’un niyetlerini biliyordu ve zalim kralı bir kurda dönüştürdü. Tüm oğullarını yıldırımlarla vurdu ve Arcas’ı hayata geri döndürdü.
Zeus’un karısı Hera, kocasının sadakatsizliğini duyduğunda, Callisto’yu bir ayıya dönüştürür. Callisto, yıllar sonra artık büyümüş olan oğluyla karşılaşana kadar ormanda dolaşır. Arcas annesini tanımaz ve onu kovalamaya başlar. Callisto, kutsal bir yeri kirlettiği için kınanma riski olmadan ona zarar veremeyeceği bir tapınağa saklanır. Zeus, trajediden kaçınmak için ikisini de gökyüzüne gönderir; burada Callisto Büyük Ayı rolünü, Arcas ise Boötes rolünü üstlenir.
Boötes’te İsimli Yıldızlar
Arcturus – α Boötis (Alfa Boötis)
Arcturus, kuzey yarımküredeki en parlak yıldızdır. Görünür büyüklüğü -0,04’tür ve Alpha Centauri’nin içinde yer alır.
Arcturus ismi Eskişehir’de “ayının koruyucusu” anlamına gelir. Yıldız, Büyük Ayı ve Küçük Ayı takımyıldızlarının yanında duran Bootes takımyıldızının sol ayağında yer alır.
Alpha Boötis, Dünya’dan yaklaşık 36,7 ışık yılı uzaklıktadır. Güneş’in en az 110 katı parlaklığa ve çok yüksek bir öz harekete sahiptir. Yaklaşık 4.000 yıl içinde Güneş’e en yakın noktasına yaklaşacağı tahmin edilmektedir.
Arcturus’un eski bir disk yıldızı olduğuna inanılıyor. Genellikle Arcturus grubu olarak adlandırılan 52 eski disk yıldızından oluşan bir grupla birlikte seyahat ediyor gibi görünüyor.
Nekkar – β Boötis (Beta Boötis)
Nekkar, Dünya’dan 219 ışık yılı uzaklıkta bulunan sarı bir yıldızdır. Nekkar ismi Arapça “sığır” kelimesinden türemiştir. Bu yıldıza Meres de denir.
Seginus – γ Boötis (Gama Boötis)
Seginus, radyal olmayan büyüklüğe sahip Delta tipi bir model yıldızdır. Yıldız yaklaşık 85 ışık yılı uzaklıktadır. Büyüklüğü 3,02 ile 3,07 büyüklükleri arasında değişir. Yıldız, A7III spektral sınıfındadır.
Izar (En Güzeli) – ε Boötis (Epsilon Boötis)
Izar, yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıktaki Boötes takımyıldızında bulunan bir ikili yıldızdır. Parlak bir dev ve daha küçük, daha sönük bir yıldızdan oluşur.
Epsilon Boötis, Latincede “en güzel” anlamına gelen Pulcherrima olarak da bilinir. Izar ismi, Arapçada “örtü” anlamına gelen kelimeden gelir.
Müfrid – η Boötis (Eta Boötis)
Eta Boötis, periyodu 494 gün olan spektroskopik bir ikili yıldızdır. Gökyüzünde Arcturus’un yanında, sadece 3,24 ışık yılı uzaklıkta yer alır. Yıldızın adı, Arapça “mızraklı” ifadesinden türetilen Muphrid’dir. Saak olarak da bilinir.
Muphrid, Dünya’dan 37 ışık yılı uzaklıkta yer alır. G0 IV spektral sınıfına aittir. Hidrojenden daha ağır elementlerin önemli bir fazlalığına sahiptir.
Alkalurops – μ Boötis (Mu Boötis)
Mu Boötis, Alkalurops olarak da bilinir. İsmi, “çoban asası” anlamına gelen Yunanca kalaurops kelimesinden gelir.
Alkalurops, yaklaşık 121 ışık yılı uzaklıktaki üçlü bir yıldızdır. En parlak yönü, 4.31 kadirlik sarı-beyaz bir F tipi altdevdir.
Birleşme – h Boötis (38 Bootis)
Merga, Dünya’dan yaklaşık 153 ışık yılı uzaklıkta yer alır ve F7IVw spektral sınıfına sahiptir. Merga ismi, “zincirlenmiş ifade” anlamına gelen Arapça kelimeden türetilmiştir. Yıldızın büyüklüğü 5,74’tür.
Nadlat – ψ Boötis (Psi Boötis)
Psi Boötis veya Nadlat, 250 ışık yılı uzaklıkta bulunan turuncu bir K tipi devdir. Yıldızın büyüklüğü 4.52 mag’dir.
τ Boötis (Tau Boötis)
Tau Boötis, Dünya’dan yaklaşık 51 ışık yılı uzaklıkta bulunan Boötes’teki bir diğer ikili yıldızdır. Sarı-beyaz bir cüce ve soluk bir kırmızı cüceden oluşur. Birincil yıldızın yörüngesinde 1996’da keşfedilen ve 1999’da doğrulanan bir gezegen vardır.
Gönderi Görüntülemeleri: 3.524
Bir yanıt bırakın