Üçgen Nedir? Üçgenin Çeşitleri Nelerdir?

Yeni Haber Merkezi

Üçgen Nedir?

Üçgen, bir düzlemdeki üç noktayı birleştiren üç doğrusal olmayan düz çizginin birleşimiyle oluşan geometrik bir şekildir. Bir üçgenin temelleri köşeleri, kenarları ve tabii ki açıları olmasıdır.

Bir Üçgenin Temel Elemanları

1.Üçgenin Kenarı: [BC],[AC},[AB] “Üçgenin Kenarı” olarak yazılan doğru parçalarına denir. Kenar uzunlukları, karşılarındaki açıların kenarları ile adlandırılır.

2.Üçgenin İç Açıları: Bir üçgenin iki kenarının oluşturduğu her açıya “Üçgenin İç Açısı” denir. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180 derecedir.

3.Üçgenin Dış Açıları: Bir üçgenin iç açılarının bitişik tamamlayıcıları olan açılara “Üçgenin Dış Açıları” denir. Bir dış açı, kendisine bitişik olmayan iki iç açının toplamına eşittir. Bir üçgenin iç ve dış açılarının toplamı 180 derecedir. Bir üçgenin dış açılarının toplamı 360 derecedir.

Üçgenler hakkında bilinmesi gereken kurallar:

1. Üçgenlerin köşelerindeki noktalar büyük harflerle adlandırılmalıdır.

2. Bir üçgenin kenarının uzunluğu, karşısındaki açıcının tepe noktasının küçük harfiyle gösterilmelidir. Örneğin, c kenarı adını C tepe noktasının adından alır.

3. Üçgenlerin kesinlikle köşegeni yoktur.

4.Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180 derecedir. İki açısını bildiğimiz bir üçgenin üçüncü açısını kolayca bulabiliriz.

Üçgen çeşitleri nelerdir?

Üçgenler iki ana gruba ayrılır;

Kenarlarına göre üçgen çeşitleriAçılarına göre üçgenler

Kenarlarına göre üçgen çeşitleri:

Üç kenarı eşit uzunlukta olan üçgene eşkenar üçgen denir. Herhangi iki kenarı eşit uzunlukta olan üçgene ikizkenar üçgen denir. Üç kenarı da eşit uzunlukta olan üçgene eşkenar üçgen denir.

– Eşkenar üçgen

Bütün kenar uzunlukları ve iç açıları tamamen farklı olan üçgenlere çeşitkenar üçgenler denir. Çeşitkenar üçgenlerin simetrisi yoktur.

-Eşkenar üçgen

Bu tür üçgende tüm kenarlar ve açılar birbirine eşittir. Kenar uzunlukları ve açılar birbirine tamamen eşittir. Tüm kenarları eşit ve iç açılarının her biri 60 derece olan bir üçgen türüdür. Tabanlara indirilen dikmeler hem açıortay hem de kenarortaydır.

-İkizkenar üçgen

Bu tür üçgenin en az iki kenarı veya en az iki açısı eşit uzunlukta olmalıdır. Eşit olmayan kenara dik olana hem açıortay hem de kenarortay denir.

Açılarına göre üçgen çeşitleri

Üç açısı 90 dereceden küçük olan dar açılı üçgendir. Bir açısı 90 dereceye eşit olan dik açılı üçgendir. Bir açısı 90 dereceden büyük olan geniş açılı üçgendir.

-Dar üçgen

Tüm açıları 90 dereceden küçük olan üçgenlere eşkenar üçgen denir.

-Dik Açılı Üçgen

Herhangi bir açısı 90 derece olan bir üçgene dik açılı üçgen denir. Sadece bir tane 90 derecelik açısı vardır. Bunun nedeni, tüm iç açılarının toplamının 180 derece olmasıdır. Biri 90 derece ve diğeri 90 derece ise, üçüncü açı sıfırdır.

-Geniş Açı Üçgen

Herhangi bir açısı 90 dereceden büyük olan üçgene geçiş üçgeni denir. Geniş açılı bir üçgende, yalnızca bir açı 90 dereceden büyük olabilir.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.798

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*