Peri Bacaları Hakkında Kısa Bilgi

Yeni Haber Merkezi

Peri bacaları Dünyanın en ilginç doğal oluşum alanlarından biri olarak öne çıkıyor; Nevşehir‘ içinde Kapadokya Bölgede yer almaktadır. Her yıl dünyanın en ünlü yerlerinden biri olan Peri Bacalarını görmek için birçok insan Kapadokya bölgesine gelir.

Genel Bilgiler – Peri Bacaları

Jeolojik devirlerde aktif yanardağ olan Güllüdağ, Erciyes Dağı, Hasan Dağı gibi çok sayıda yanardağın püskürmesi sonucu milyonlarca yıl önce oluşmuş doğal oluşumlardır.

Peri bacaları şekil olarak gövdelerinde şapkalara benzerler. Şapka şeklini oluşturan kısımlar peri bacalarının diğer kısımlarına göre daha sert bir toprak malzemesinden yapılmıştır.

Peri bacalarının çapları bir metre ile on beş metre arasında değişmektedir.

Kapadokya bölgesinde erozyon sonucu oluşan peri bacası türleri mantar biçimli, şapkalı, konik ve sivri kayalardır. Peri bacalarının en yoğun olduğu alanlar Üçhisar, Avanos ve Ürgün üçgeninin kesiştiği bölgedir.

Peri Bacası Oluşumunun Aşamaları

Peri bacalarının oluşması için dört farklı aşama gerekiyor.

Birinci Aşama: Direnci olmayan volkanik tüf ve birikintilerin belli bir yere taşınmasıyla yamaçlarda ignimbiritlerin ortaya çıkması.

İkinci Aşama: İgnimbrit, zayıf hatlar boyunca veya çatlaklardan akan su ile küçük vadiler veya küçük şekiller oluşturur.

Üçüncü Aşama: Peri bacalarının oluşumunu sağlamak. Su toplanmaya başlayınca toprakta erozyon başlar; zor olan erozyona karşı tüf oluşumudur.

Dördüncü Aşama: Tüf bacalarının aşınması sonucu peribacalarının bozulması.

Kapadokya Bölgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1800’lü yıllarda Fransız gezgin Paul Lucas, peribacalarını ve Kapadokya bölgesini gezdikten sonra bir seyahatname yazdı..Kapadokya bir şehir değil, bir bölgedir. Peri bacalarının yoğun olarak bulunduğu Niğde, Kayseri, Aksaray, Kırşehir ve Nevşehir olmak üzere beş şehri kapsar. Kapadokya bölgesinde birçok yeraltı şehri vardır; Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirleri bölgedeki en çok ziyaret edilen şehirler arasındadır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.849

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*