A ile Bitki, A Harfiyle Başlayan Bitkiler Sebzeler Meyveler

Yeni Haber Merkezi

Bu içeriğimizde A harfi ile başlayan bitki, sebze ve meyvelerin bir listesini vereceğiz. Ayrıca a harfi ile başlayan bitkiler, a harfi ile başlayan sebzeler ve a harfi ile başlayan meyveler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

A ile başlayan bitkilerin, A ile başlayan sebzelerin ve A ile başlayan meyvelerin listesi

Turşu Yabani Armut Ahududu Alıç Altın Çilek Ananas Araka (Bezelye) Karmakarışık Armut Asma At Kestanesi Avokado Ayva

A harfiyle başlayan bitkiler, sebzeler ve meyveler hakkında kısa bilgi;

A harfi ile başlayan bitki, sebze ve meyveler genelde eğitim ve ödev amaçlı kullanıldığı gibi İsim Şehir gibi oyunlarda da akla gelmeyen bitki, sebze ve meyveler internette sıkça aratılmaktadır.

Aşağıda A harfiyle başlayan bitkiler, sebzeler ve meyveler hakkında kısa bilgiler ve resimler paylaşacağız;

Acur

Acur; Kabakgiller familyasından çizgili bir kavundur, yaygın olarak salatalık olarak düşünülür, ancak aslında bir kavun türüdür. Salatalık meyveleri düz veya yatay olarak bükülmüştür ve 1 metreye kadar uzunluğa ulaşabilir. Kabuğunda uzun beyazımsı ve yeşil çizgiler bulunur. Türkiye’de genellikle turşu olarak tüketilir.

Limon (Shadok)

Limon; Meyvesi gıda olarak tüketilebilen pellitoryum familyasından bir türdür. Normal meyvelere göre çok sert ve kalın bir kabuğa sahiptir. Genellikle hamur işlerinde ve meyve çayı olarak tüketilir. Akdeniz bölgesinde, Hindistan’da, Güney Amerika’da ve Orta Amerika’da yaygın olarak yetiştirilir. Limon ağacı 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Meyveleri 12-15 cm kalınlığında, sert kabuklu ve hoş kokuludur.

Ahlat

Ahlat; Türkiye’de Anadolu topraklarında yabani olarak yetişen bir armut türüdür. Yaygın olarak yabani armut olarak bilinmesine rağmen bazı bölgelerde çakal armutu, mercanköşk olarak da adlandırılır. Yabani armut ağacı Anadolu’nun hemen hemen her yerinde bulunur. Anadolu iklim koşullarına, yani kuraklığa dayanıklıdır. Genellikle küçük ağaçlar olan yabani armutlar nisan ayında çiçek açar ve sonbaharda meyve verir. Meyveleri 3-4 cm çapındadır ve acı bir tada sahiptir.

Ahududu

Ahududu veya başka bir deyişle fransızbuaz Gülgiller familyasından bir türdür. Yaz ve sonbaharda kırmızı renkli tatlı meyveler üretir. Ahududu çiçekleri arılar için en iyi nektar vericilerdir. Nemli iklimin yaygın olduğu bölgelerde kolayca yetişir ve herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan alanlarını genişleterek çoğalırlar. Meyve olarak tüketildiği gibi bitki çayı olarak da kullanılır.

Alıç

Alıç; Gülgiller familyasına ait, ormanlarda yetişen, ilkbaharda çiçek açan ve çapı 6-10 mm olan kırmızı meyveler veren bir bitki türüdür. Alıçtan genellikle reçel, marmelat, macun ve sirke ürünleri yapılır.

Altın çilek

Altın çilek; Anavatanı Güney Amerika olan ve İngilizce’de “golden berry” ticari ismiyle satılan bir bitki türüdür. Ticari verimi nedeniyle günümüzde birçok ülkede yetiştirilmektedir. Golden berry’ler C, B1, A vitaminlerinin yanı sıra demir içerir. Ananas tadındadır.

Ananas

Ananas; Sıcak bölgelerde yetişen, Güney Amerika’ya özgü bir bitki türüdür. Meyvesi iri olup çok güzel bir koku ve tada sahiptir. 1-1,5 metre yüksekliğe ulaşan ağaçların kısa bir kök yapısı vardır. Ananas günümüzde dilimlenerek, suyu sıkılarak meyve suyu olarak veya salatalarda, kokteyllerde vb. kullanılarak meyve olarak tüketilmektedir.

Araka (Bezelye)

Buna göre; Bezelyenin daha iri bir türüdür. Arakan çorbası ve yemeği sıklıkla tercih edilen lezzetlerdendir.

Karmakarışık

Karmakarışık; Isırgangiller familyasına ait bir bitki türüdür. Kuzey Akdeniz ve İtalya bölgelerinde doğal olarak yetişir. Salatalarda tüketilir.

Yoksulluk

Yoksulluk; Gülgiller familyasına ait bir ağaç ve bitki türüdür. Yaz sonundan ekim ayına kadar hasadı yapılabilen armut, meyve olarak veya meyve suyu olarak tüketilir.

Asma

Esma; Genellikle dünyanın kuzey yarım küresinde yetişen, hem meyvelerinden hem de yapraklarından yararlanılan, 79 ayrı türü bulunan ekonomik açıdan oldukça verimli bir bitkidir.

Atkestanesi

Atkestanesi; Ağaç yapısı 39 metreye kadar uzayabilen, yaprakları 13-20 cm genişliğinde olan, modern ve halk hekimliğinde kullanılan bir ağaç türüdür. Çiğ olarak tüketilemeyen zehirli at kestaneleri, modern ve geleneksel tıpta kullanılmaktadır.

Avokado

Avokado; Orta Meksika’ya özgü bir bitki türüdür ancak günümüzde ticari amaçlarla birçok ülkede yetiştirilmektedir. Avokado meyveleri armut benzeri, oval-eliptik ve yeşil ve kırmızımsı mor renktedir. Taze meyve olarak tüketilir ve ayrıca yemeklerde, salatalarda ve tatlılarda sıklıkla kullanılır. Don olaylarının en az yaşandığı Akdeniz bölgesinde ve Türkiye’de Rize’de üretilebilir.

Ayva

Ayva; Dünyada 10-1000 m rakımlı hemen hemen her bölgede yetişebilir. Kumlu toprakları seven ayva ağacı soğuğa dayanıklıdır. Ülkemizde ayva genellikle taze meyve olarak tüketilir. Sindirim özelliği olduğundan gaz problemi yaşayanlara faydalıdır.

Alfabetik sıraya göre diğer bitkiler, sebzeler ve meyveler

Diğer bitki, sebze ve meyveler hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki alfabetik tablodan seçim yapabilirsiniz.

A – B – C / Ç – D – E – F – G – H – I / İ – J – K – L – M – N – O / Ö – P – R – S / Ş – T – U / Ü – V – Y – Z

Bitki Nedir?

Bitkiler, fotosentez yoluyla besinlerini üreten canlılar alemidir; ağaçlar, çalılar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri tüm organizmalar buna dahildir.

Sebze Nedir?

Sebze, bitkilerin insan ve hayvanlar tarafından yenilebilen kısımlarına verilen genel addır.

Meyve Nedir?

Bitkinin üreme amacıyla döllenme yoluyla çiçekten meyveye dönüşmesidir.

Gönderi Görüntülemeleri: 3.410

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*