Akdeniz Bölgesinde Hangi Meyveler Yetişir?

Yeni Haber Merkezi

Bu yazımızda Akdeniz bölgesinin iklimi ve bu bölgede yetişen tarım ürünleri hakkında bilgi edineceksiniz. Bu bilgilerin ne işe yarayacağını sorarsanız, bu makalelerin her biri sizin için genel kültürel bilgilerdir. Konumuza geçecek olursak, Akdeniz bölgesi kıyıda olması ve konumu nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Bu iklim koşulları sayesinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
Akdeniz bölgesindeki tarım ürünleriyle ilgili bir genelleme yapacak olursak, ülkemizde üretilen muzların neredeyse tamamı Akdeniz Bölgesi’nde üretilmektedir. Ayrıca turunçgiller olarak adlandırdığımız portakal, mandalina, limon vb. tarım ürünlerinin yaklaşık %90’ı bu bölgede yetiştirilmektedir.

Teknoloji ve bilimin gelişmesiyle birlikte tarımsal ürünlerin üretimi de doğru orantılı olarak modernleşmiş ve üretim miktarı artmıştır. Bu artış sayesinde örneğin; pamuk üretimi %41, soya fasulyesi üretimi %90, karpuz üretimi %29 ve üzüm üretimi %40 oranında artmıştır. Bu değerler Türkiye için değerli bir paya sahiptir.

Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri;

-Buz: Güneydoğu Asya’ya özgü olan ve hepimizin yakından tanıdığı, bazen hoş bir kokusu olan, sarı kabuklu olarak bilinen bu meyvenin anavatanında farklı türleri vardır. Örneğin; kırmızı kabuklu muz. Ülkemizde Anamur civarında meşhur olan bu meyve Alanya’da da yetişmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi Türkiye’nin muz ihtiyacının neredeyse tamamı bu bölgeden karşılanmaktadır.

Turunçgiller: Turunçgiller konusunu biraz açarsak, turunçgiller olarak adlandırdığımız meyve türlerinden bazıları şunlardır; portakal, limon, mandalina, greyfurt, bergamot vb. Bu meyveler genellikle turuncu renkte oldukları için, turuncu renge de adını vermişlerdir. Bunların parfüm esansı ve temizlik malzemesi olarak da kullanıldığını biliyor muydunuz? Bu meyveler Akdeniz Bölgesi’nde Alanya, Anamur, Silifke, Dörtyol, Finike ve Mersin’de yetiştirilmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Türkiye’de yetiştirilen turunçgillerin yaklaşık %90’ı bu bölgede yetiştirilmektedir.

Turuncu

Akdeniz Bölgesi, konumu itibariyle ülkemizde ekvatora en yakın bölgedir. Bu sayede ekvatorda yetişen birçok meyvenin varlığından habersiz değiliz. Pahalı olmalarına rağmen ülkemizde ve özellikle Akdeniz Bölgesi’nde tropikal meyvelere de ev sahipliği yapıyoruz.

Bakalım Akdeniz Bölgemizde bu meyvelerden hangileri yetişiyor;

Greyfurt: Kalın kabuklu bu meyve Çin greyfurtu olarak da bilinir. Ülkemizde Antalya’da yetişen bu meyve Güney Asya bölgesinde ve Amerika’da özellikle Kaliforniya eyaletinde yetiştirilir.

Pamelo

Ananas: İsminde pek de yabancı gelmediğimiz bu meyve aslında ülkemizde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise Akdeniz bölgesinde Adana, Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmesidir. Dünyaya baktığımızda Güney Amerika ve Hindistan’da da yetiştirilmektedir. Genellikle tatlı bir tada sahip olan bu meyve birçok yerde tüketilebilir.

Ananas

Mango: Genellikle ananasla birlikte duyduğumuz ve görünüm olarak şeftaliye benzeyen bu meyve ülkemizde de yetiştirilmektedir, ancak zor bir meyvedir. Özellikle Manavgat çevresinde yetiştirilmeye çalışılan bu tarım ürünü, içinde bulunduğu iklim koşulları nedeniyle zor zamanlar geçirmektedir. Dünyada Pakistan, Bangladeş ve Filipinler’de yetişen bu meyvenin anavatanı Hindistan’dır.

Mango

Avokado: Anavatanı Meksika olan bu meyve ülkemizde 1970’li yıllardan beri yetiştirilmektedir. Amerikan armudu olarak da bilinen bu meyve hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.

Avokado

Gönderi Görüntülemeleri: 2.632

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*