Atatürk Orduya Hangi Rütbeyle Katılmıştır?

Yeni Haber Merkezi

Atatürk hangi rütbeyle orduya katıldı? Bu sorunun cevabını bu konumuzda cevaplayacağız.

Atatürk İlk önce teğmen rütbesi Harp Okulu’ndan . derecesiyle mezun oldu. Atatürk’ün sınıf numarası 1283’tü. 1283 numarası hala harp okullarında kimseye verilmiyor ve kuledeki odası kapalı tutuluyor. Atatürk daha sonra yüzbaşı rütbesiyle harp okulundan mezun oldu. 1905-1907 yılları arasında Şam’da 5. Ordu’da görev yaptı. 1909’da Harp Ordusu Komutanlığı’na getirildi ve Kurmay Yüzbaşı rütbesini aldı. Daha sonra 1910’da Fransa’ya gönderildi ve Picardie Manevrası’na katıldı. 1911’de Genel Kurmay Başkanı olarak atandı ve İtalyanlara karşı Timber Savaşı’nı kazandı.

Rütbe bakımından ordular onun emrinde olmasına rağmen askerleri tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Atatürk, 6 Mart 1912’de Derne Komutanlığı’na atandı. Hızlı ve kararlı adımlarla başarı basamaklarını birer birer tırmanarak 1912’de Binbaşı rütbesine ulaştı. 1913’te Sofya Ataşesi olarak atandı. Atatürk, Sofya’da görev yaparken 16 Şubat 1913’te Yarbay rütbesine terfi etti. 1915’te Albay, 1 Nisan 1916’da Tuğgeneral, 6 Mart 1917’de Tümgeneral rütbelerinde görev yaptı. Canından çok sevdiği vatanına ve ordusuna daha fazla hizmet etmek amacıyla 8 Eylül 1919’da yayınladığı beyannamelerle görevinden ve ordudaki yerinden istifa etti.

Atatürk ve Ordusu

Atatürk Ordu onun için çok önemli bir unsurdu. İşgal sırasında düşmanın fiilen işgal ettiği toprakları alabilmek için akıllıca hamleler yapması gerekiyordu. Nitekim doğru hamleler ve üstün zekasıyla ordunun savaştaki siyasi konumunu eski günlerine döndürdü ve halkın desteğiyle yeni bir ordu kurdu.

Atatürk’ün Zekası

Atatürk Zekası ve bilgisiyle orduda ve sınıfında hemen göze çarpıyordu. Hatta askeri okulda sınıftaki başarısından dolayı sınıf çavuşu seçilmişti. Zekası onu her yerde başarıya taşıdı. 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine Gazi ve Mareşal unvanı verildi.

Gönderi Görüntülemeleri: 3.838

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*