AUX Nedir? Ne İşe Yarar?

Yeni Haber Merkezi

AUX Nedir?

3.5 mm jak, mini jak, kulaklık jakı ve TRS konnektörü gibi farklı isimlerle anılan AUX, ses sinyallerini bir cihazdan diğerine aktaran bir tür standart iletişim portudur.

AUX, telefon operatörlerinin santraller üzerinden bağlanmasını kolaylaştırmak için 1870’lerde icat edildi. 1960’larda bilindik 3,5 mm çaplı tasarımına kavuştu.

AUX’un çok basit bir tasarımı vardır. Konektörün ön ucundaki küçük çukur, sokete güvenli bir şekilde tutunmasını sağlar ve ayrıca çıkarılması da kolaydır.

AUX Ne İşe Yarar?

Analog ses sinyallerini bir medya aygıtından ses çıkışı olan başka bir aygıta aktaran AUX bağlantısı da bir ses akışı bağlantısı olarak düşünülebilir. Burada söz konusu olan ses müzik, bir telefon görüşmesi, Spotify gibi bir podcast hizmeti veya dijital bir yayın olabilir.

AUX Ne Anlama Geliyor?

AUX, AUXiliary’nin kısaltmasıdır. Latince “Auxilium” kelimesinden türemiştir ve yardım anlamına gelir. Zamanla bu kelime değişmiş ve “Auxiliary” olmuştur.

AUX’un avantajları nelerdir?

Çok eski medya cihazlarından son teknoloji cihazlara kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir (2016’dan sonra üretilen iPhone modelleri ve bazı yeni nesil akıllı telefonlar hariç). AUX’un diğer avantajları şu şekilde sıralanabilir:

AUX portu herhangi bir harici adaptör veya başka bir cihaz gerektirmez. Bir ucu ses kaynağına, diğer ucu ise ses çıkışı istenen sokete takılarak kullanılabilir. AUX portu tam bir daire şeklindedir. USB gibi çift yönlü ve düz geometrili bağlantılara göre sokete takılması çok daha kolaydır. Bu yönüyle düşünüldüğünde uzun ömürlü ve kullanışlı olduğu söylenebilir. AUX’tan gelen direkt ses hattı yüksek ses kalitesi sağlar. Ancak AUX girişleri sadece analog sesi aktarabildiğinden ses sinyalini dijitalden analoğa dönüştürmek medya cihazının yeteneğine bağlıdır. Ses iletimi AUX bağlantısı aktif edildiği andan itibaren başlar. Kullanılan medya cihazındaki sistem kaynağı daha önceden AUX’a göre yapılandırıldığı için verilerin okunması için belirli bir süre geçmesine gerek kalmaz. Uygun bir ekolayzır kullanılarak sesin kontrol edilmesi ve değiştirilmesi mümkündür. Ucu metal kasa ile tasarlanan AUX portları yeterli elektriksel ses yalıtımına sahiptir. Ses ve elektrik enerjisi iletimi gibi düşük frekanslar için uygundur.

AUX’un Dezavantajları Nelerdir?

AUX girişleri yalnızca parça parça veri aktarımı yaparak çalıştığı için gösterge panelinde bilgi görüntülemek imkansızdır. Örneğin, arabadan telefonda çalan müziği dinlemek için bir AUX bağlantısı yapıldığında, ses dışında hiçbir veri iletilemez. Bu nedenle, müzik çalma listesindeki şarkı adı araba ekranında görüntülenemez. AUX’un kullanıcılar için diğer dezavantajları şunlardır:

AUX tasarımı gereği çok fazla dikey alan kaplar. Bu özellikle telefonunu pantolon cebinde tutan kullanıcılar için önemli bir dezavantajdır. Eski tip cihazlarda mono (2w), stereo (3wire) ve mikrofon pozisyonları değişebildiğinden, mono jak tipine stereo fiş takıldığında; ses sol ve sağ kanallara veya her iki kanala aynı anda iletilebilir. Bu da ses empedansında bozulmaya neden olur. Düşük empedanslı bir kulaklık AUX üzerinden yüksek ses çıkışı olan bir cihaza bağlandığında hoparlör patlayabilir. Diğer bazı konnektör tiplerine göre daha pahalıdır. Günümüz teknolojisinde 90° konnektörler norm haline geldiğinden, uzun erkek girişli AUX bağlantıları tasarım açısından zayıftır. Ancak bazı AUX kablo üreticileri pazarın getirdiği bu olumsuzluğa karşı 90° konnektörler geliştirmiştir. Akıllı telefon üreticileri yeni nesil cihazlarında AUX portlarını kademeli olarak ortadan kaldırmaktadır.

AUX Nerelerde Kullanılır?

AUX, asenkron seri port, elektronik bir kaynağın ses dosyalarını iletmesine izin veren bir arayüze sahiptir. Bu nedenle, ses çıkışı olan hemen hemen her cihazdan ses çıkışı olan hemen hemen her cihaza bağlanabilir. Genellikle şu tür cihazlar için kullanılır:

MP3 çalarlarAkıllı telefonlarAmplifikatörlerMasaüstü ve dizüstü bilgisayarlarAraba stereo sistemleriiPod’larTaşınabilir müzik çalarlarCD/DVD oynatıcılarEv sinema sistemleriHarici hoparlörlerDiğer ses sistemleri

AUX Kablosu Nedir?

Genellikle her iki ucunda 3,5 mm çapında jak bulunan kablolara AUX kabloları denir. AUX kabloları, bir ses kaynağını farklı bir ses çıkışına bağlamak için kullanılan erkek-erkek konnektörlerdir.

AUX Kablosu Nasıl Bağlanır?

AUX bağlantısı yapmak için herhangi bir harici yazılıma gerek yoktur. AUX kablosunun erkek uçlarından biri ses üreten bir medya cihazının (telefon, müzik çalar, vb.) soketine, diğer erkek ucu ise ses çıkış portu olan bir cihazın soketine bağlanır. Her iki uç da aynı çaptaysa hangi ucun hangi cihaza bağlı olduğu önemli değildir.

AUX Kablosu Telefonu Şarj Edebilir Mi?

Telefon AUX kablosuyla şarj edilemez. Özellikle AUX portu kullanılarak arabalarda bu tür girişimlerde bulunulur. Telefonların arabalarda şarj edilebilmesi için USB bağlantısı olması gerekir.

AUX Kablosu ile RCA Kablosu Arasındaki Farklar

AUX kabloları ile RCA kabloları arasında ses kalitesi açısından önemli bir fark yoktur. Ancak RCA kabloları sesin yanı sıra video sinyallerini de iletebilen konektörlerdir.

AUX Kablolarının Yapısal Özellikleri

3,5 mm AUX kabloları çoğunlukla kulaklık ve taşınabilir müzik çalar gibi cihazlarda kullanılır. AUX kablosunda topraklama için bir iletken ve sinyalleme için iki iletken bulunur. İki iletkenli sinyalleme kabloları ortak bir zemini paylaşır, bu da AUX’un ses çıkışında diğer bağlantı türlerine göre doğal olarak daha fazla gürültü/tıslama yaratabileceğinin bir göstergesidir. Nadiren kullanılan TRRS AUX bağlantılarında, iletkenlerin toprakları birbirinden farklıdır, bu da daha dengeli ve gürültüsüz bir ses iletimi sağlar.

RCA Kablolarının Yapısal Özellikleri

RCA kabloları AUX’un kullanıldığı alanlarda ve görüntü aktarımının mümkün olduğu alanlarda (bilgisayar monitörleri vb.) kullanılabilir. RCA kablolarının iki farklı ses kanalı vardır. Her kablonun iki farklı iletkeni vardır, bir sinyal ve bir toprak. Varsayımsal olarak, RCA kabloları sinyal bütünlüğü ve gürültü seviyesi açısından daha iyidir.

AUX Kablo Modelleri

AUX kablolarının uçlarında çoğunlukla 3.5 mm erkek jack girişi bulunsa da kablo gövde tasarımları birbirinden oldukça farklıdır.

Esnek 3,5 mm AUX Kablosu

Esnek AUX kablolu modeller otomobillerde daha ergonomik kullanım için kullanılabilir.

OEM Lightning to 3.5 mm AUX Kablosu

Bir ucunda 3.5 mm jak girişi, diğer ucunda ise OEM lightning portu bulunan, iPhone modelleriyle uyumlu modelleri de mevcut.

Type-C – 3,5 mm AUX Kablo

Android kullanıcıları için piyasada bir ucunda 3.5 mm jak girişi, diğer ucunda ise Type-C bağlantısı bulunan modeller bulunuyor.

L Tipi 3,5 mm AUX Kablosu

AUX kablolarının dikey uzunluklarının uzun olmasından dolayı tasarımsal olarak yetersiz kalması Ugreen, Torima, Case, Powerway ve Concord gibi markaların dikkatini çekmiş ve L tipi denilen 90° jak formuna sahip modeller geliştirilmiştir.

AUX Kablo Fiyatları

AUX kablo fiyatlarını etkileyen onlarca parametre bulunmaktadır. Kablo kalitesi, üretim teknolojisi, iletken bileşenler, bağlantı tipleri ve kablo uzunluğu bunlardan sadece birkaçıdır. AUX kablo fiyatları 15 TL ile 125 TL arasında değişmektedir.

AUX çarpanının faydası nedir?

AUX tekrarlayıcılar, bilgisayarlar, mobil cihazlar veya 3,5 mm jak çıkışı olan herhangi bir cihaz için mevcut çıkış sayısını artırmak için kullanılır. AUX tekrarlayıcılarla, müzik aynı anda iki farklı hoparlörden, kulaklıktan veya benzer cihazlardan dinlenebilir.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.555

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*