Bal Peteğinin Geometrik Şekli Nedir?

Yeni Haber Merkezi

Arıları diğer türlerden ayıran en belirgin özellik bal yapmalarıdır. Arılar, doğadaki binlerce farklı çiçekten aldıkları poleni kendi emekleriyle bal gibi bir besine dönüştüren çok çalışkan canlılardır. İnsanlar için çok faydalı olan balın kaynağı, arıların oluşturduğu peteklerde nektar oluşumudur.

Bal petekleri arıların evleridir. Bal petekleri muhteşem bir şekle sahiptir. Arıların beyin yapılarının farklı çalıştığı ve çok zeki canlılar oldukları da bal peteği yapısından anlaşılmaktadır. Altıgen bölgesinde en az yer kaybı yaşanır. Bu nedenle arılar altıgen bal petekleri yapmışlardır. Yani daha fazla bal mumu veya nektar depolamak için en uygun şekildir.

Petek Geometrik Şekli

Petek 6 köşe ve 6 kenardan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu şekle geometri denir altıgen Denir. Altıgenler üçgenlerin birleşmesiyle de oluşabilir. Geometride, altıgenler eşit açılıysa, kenarları da eşit olur. Ancak arıların yaptığı petekteki açıların eşit olup olmadığını bilmek zordur. Daha önce böyle bir çalışma yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir. Ancak arıların geometri kavramlarını bilen canlılar olduğu bilinen bir gerçektir.

Arıların oluşturduğu petekler kendi vücutlarının içine sığabilecek büyüklüktedir. Bu altıgen petekler arıya bitişiktir. Birçok altıgen peteğin birleşmesi sonucu devasa bir petek oluşabilir. Bu anlamda arılar kendilerine özgü bir mimari yaklaşım sergilerler.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 3.085

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*