Basketbol Nasıl Bir Spordur? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Basketbol Sporunun Tarihi

Basketbol oyunu 1891 yılında Amerika’da Dr. James Naismith tarafından keşfedildi.

Zamanla Oynanışta Ne Gibi Değişiklikler Oldu?

İlk oyun oynandığında 7 kişilik takımlar halinde 20 dakika oynanıyordu.
Ancak zamanla bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle basketbolun 5’er kişilik iki grup halinde oynanmasının daha iyi olduğu anlaşıldı.
Dünyada futboldan sonra ikinci sırada yer alan, milyonlarca izleyicisi olan bir spordur. Spor Basketbolun bir dalıdır.

Basketbol o kadar çok insanı etkiliyor ki özellikle NBA yıldızlarının hayatları, yaşam tarzları, yeme-içme, giyim ve hatta özel hayatları bile diğer takipçiler tarafından oldukça merak ediliyor.

Basketbol Oynamak İçin Gerekli Araç ve Gereçler

Arka pano ve bulunduğu diğer parçalarAğın bağlandığı sepet (arka pano)Skor panosu24 saniye göstergeli cihazSayı kuralı ile sahip olma sırasını gösteren formBasketbol topu

Nasıl Oynanır?

Basketbol 5 kişilik takımlar halinde oynanır. Bu oyunun oynandığı sahanın uzunluğu 30 metre, genişliği ise 15 metredir. Ortadan ikiye ayrılır. Zemini serttir. Maç hava atışı ile başlar. Her iki takımın da sahaya en az 5 oyuncu ile çıkması gerekir.

Basketbol maçında amaç; takım oyuncularının 5’er kişilik gruplar halinde taktiksel hareketler yaparak, basketbol topunu 3m, 5cm yüksekliğinde ve 45cm çapındaki potaya atıp sayı kazanmaktır.

Basketbolda Süreler

Basketbolda bir oyun, her biri 10 dakikadan oluşan 4 periyottan oynanır. Üç periyot arasında 2 dakikalık bir ara vardır. 3. ve 3. periyot arasındaki zaman dilimi 15 dakika olarak belirlenir ve buna devre arası denir. Devre arasından sonra, her iki takımın oyuncuları daha önce savundukları potadan sayı almaya çalışırlar. Başka bir deyişle, takımların kale direkleri değiştirilir. Basketbol takımları ilk 3 periyotta bir kez, son periyotta ise iki kez topu alma hakkına sahiptir.

Makalenin başında belirtildiği gibi, 24 saniyelik zamanlayıcıya sahip gösterge panelinin amacı, takımların 24 saniye içinde hücum etmesi gerektiğidir. Bu, hücum eden takımın oyuncularının 8 saniye içinde kendi ceza sahalarını terk etmesi gerektiği anlamına gelir.

Basketbol oyuncusu topu aldıktan sonra 5 saniye boyunca topu sürmeli, sayı yapmalı veya pas atmalıdır. Başka bir deyişle, top basketbol oyuncusunun eline geçtiğinde, 5 dakika içinde toptan kurtulmanın yollarını bulmalıdır.

Atış 3 sayılık çizgi olarak adlandırılan normal çizginin dışından yapılırsa 3 sayı, bu çizginin içinden yapılırsa 2 sayı kazanılır. Bir takım bir periyotta 4 gol atarsa, bundan sonra attığı her farklı serbest atışla cezalandırılır, hücum faulü hariç.

Serbest atış çizgisinden yapılan atışlar bir puan olarak değerlendirilir. Bir oyuncu 5 faul yaparsa oyundan çıkar ve yedek kulübesindeki 7 oyuncudan biri onun yerine girer ve takım koçları bu oyuncuları herhangi bir kısıtlama olmaksızın değiştirme hakkına sahiptir. Değişiklikler için tek kural oyunun durdurulmasıdır. Oyun tamamlandığında beraberlik varsa, 5 dakikalık bir uzatma periyodu oynanır. Beraberlik hala bozulmamışsa, 5 dakika daha oynanır ve beraberlik bozulana kadar devam eder.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 604

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*