Çörek Otu Nerede Yetişir? Türkiye’de Nerede Yetişir?

Yeni Haber Merkezi

Bu yazımızda siyah kimyon nerede yetişir sorusunun cevabını ve siyah kimyon hakkında kısa bilgileri bulacağız. Siyah kimyonBirçok hastalığa karşı faydalı olmasının başlıca nedenlerinden biri de içerdiği vitamin ve minerallerdir. Zengin bir vitamin kaynağı olan siyah kimyon, A, H, C, B1, B2 ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Siyah kimyon açık mavi renktedir ve saçaklı bir yapıya sahiptir. Hemen hemen her iklime dayanıklı yetişen bir bitkidir.

Siyah tohumları ve yassı oval şekliyle 20-30 santimetre uzunluğa kadar ulaşabilir. Çok sayıda çekirdekli meyvesi olan siyah kimyon, dik bir gövdeye ve 8 yaprağa sahip bir bitkidir. Türkiye’de iki çeşidi yetişen siyah kimyon, Şam siyah kimyonu ve Kır siyah kimyonu olarak adlandırılır.

Siyah Kimyon Nerede Yetişir?

Siyah kimyon Türkiye, Güney Avrupa ülkeleri, Hindistan ve Afrika’nın belirli bir bölümünde yetişir. Türkiye’de yaygın bir bitki olan siyah kimyon da yaklaşık 2000 farklı türü olan bir bitkidir. Tropikal bölgeler hariç, genellikle Kuzey Yarımküre’de, karada ve suda otsu bir bitki olarak yetişir.

Siyah kimyon, güneşli alanlarda ve ılıman iklime sahip bölgelerde yetişir. Siyah kimyonun ekildiği toprak kumlu ve hafif killi olmalıdır. Verimli topraklarda da yetiştiği görülür. Siyah kimyon ekimi yapılırken ilkbahar aylarında mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Tohumdan yetiştirilen siyah kimyon, her yılın sonunda tohumlarını döker ve bulunduğu yerde tekrar yetişebilir. Siyah kimyon aynı zamanda düzenli sulanması gereken bir bitkidir. İlkbahar aylarında yetiştirildiği toprağın cinsine göre gübre ekilerek daha verimli büyür. Siyah kimyonun kapsülleri patladıktan sonra bitkinin hasadı yapılır.

Türkiye’de Siyah Kimyon Nerede Yetişir?

Siyah kimyona olan talep her geçen gün artarken Türkiye’de üretildiği alanlar da artıyor.

Türkiye’de en çok siyah kimyon yetiştirilen iller şunlardır;
-Gaziantep
-Hatay
-Osmaniye
-Adıyaman
-Burdur
-Kahramanmaraş

Gönderi Görüntülemeleri: 1.942

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*