Deprem Nedir? Neden Deprem Olur?

Yeni Haber Merkezi

Deprem, yer kabuğundaki kırıklar sonucu aniden oluşan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak yer yüzeyini sarsması olayıdır.

Depremler, hareketsiz kabul edilen zeminin hareket edebildiği ve üzerindeki yapılara ve canlılara zarar ve hasar verebildiği doğal olaylardır. Depremlerin nasıl ve neden meydana geldiğini ve titreşimlerin nasıl yayıldığını inceleyen bilim dalına deprem denir. sismoloji Denir ki.

Depremler Neden Olur?

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalardan elde edilen verilerle desteklenen kabul görmüş bir Dünya modeli vardır. Bu model bize Dünya’nın dış katmanında oluşmuş taş bir küre olduğunu göstermektedir. Okyanuslar ve kıtalar da taş küre üzerinde yer almaktadır. Taş küre ile çekirdek arasındaki katmana manto adı verilir. Mantonun altında bulunan çekirdeğin, derinlere inildikçe sıcaklığının arttığı bilinmektedir.

Taş kürenin altında üst manto tabakası bulunur. Bu bölümde oluşan kuvvetler konveksiyon akımlarından kaynaklanır, taş kabuk parçalanır ve birçok levhaya ayrılır. Burada oluşan konveksiyon akımları radyoaktivitenin neden olduğu yüksek ısıyla bağlantılıdır. Konveksiyon akımları yukarı doğru yükseldikçe taş küre geriler ve zayıf kırılmalarıyla levhalar oluşur. Dünya kabuğunda yaklaşık 10 büyük ve birçok küçük levha vardır. plaka Bu levhalar, üzerlerindeki kıtalarla birlikte, insanların hissedemeyeceği bir şekilde üst mantoda hareket ederler.

Konveksiyon akımlarının yükseldiği alanlarda, levhalar birbirinden uzaklaşır ve buradan gelen sıcak magma okyanus sırtları oluşturur. Levhalar birbirine temas eder ve bu alanlarda sürtünme ve sıkışma meydana gelir. Levhaların birbirine sürtündüğü, birbirini sıkıştırdığı, üst üste geldiği veya birbirinin altına girdiği bu noktalar dünyada depremlerin meydana geldiği yerlerdir. Dünyadaki depremlerin çoğu bu levha sınırlarında meydana gelir.

Levhaların birbirine karşı ittiği veya birbirinin altına girdiği bu noktalarda bir sürtünme kuvveti vardır. Bu levhanın hareket edebilmesi için bu kuvvetin ortadan kalkması gerekir. İki levha arasındaki sürtünme kuvveti aşıldığında bir hareket meydana gelir. Bu hareket aniden ve çok kısa bir sürede gerçekleşir. Sonuç olarak şiddeti çok uzaklara yayılabilen depremler meydana gelir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 555

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*