Dimyat Nerededir? Dimyat Nerenin İlçesi?

Yeni Haber Merkezi

Damietta Nerede?; Bir liman kenti olan Damietta, Mısır’ın merkez ilidir. Damietta, Nil Deltası’nın Akdeniz’e döküldüğü doğu koludur ve Kahire’nin yaklaşık 300 km kuzeyinde yer alır. Akdeniz’e kıyısı olan Damietta, 1029 km²’lik yüzölçümüyle Mısır’ın en küçük illerinden biridir.

Damietta’nın güneybatısında harika meyve bahçeleri vardır. Damietta kıyıları Nil’e ve Akdeniz’e bakmaktadır. Damietta limanı Mısır’daki en aktif ve önemli ticaret noktalarından biridir. Süt ve pirinç fabrikalarının yanı sıra mobilya, deri, tekstil ve şekerleme sektörleriyle bilinen bir sanayi merkezidir.

Damietta nerede? Damietta hangi ilçedir?

Damietta aslında bir ilçe değil, Mısır’ın merkezi olan bir şehirdir. Orta Çağ’da bir ticaret limanı olarak gelişmiştir. Damietta, Haçlı Seferleri sırasında Hristiyanların eline geçmiş ve Memlükler tarafından yıkıldıktan sonra, binalar Osmanlı Dönemi’nde yeniden inşa edilmiş ve çoğu hala kullanılmaktadır.

Dimyat’a Pilav Yapmaya Giderken Evde Bulgur Bulundurmanın Anlamı Nedir?

Dimyat, pirinç ve pirinç fabrikalarıyla ünlüdür. O dönemde bulgurdan daha değerli olan pirince olan ilgi artmıştır. Bulgurdan daha fazla ticareti yapılmıştır. Değerli kabul edilen pirinci elde etmeye çalışırken bulgur arka planda bırakılmış ve bulgur tüccarlarına satılmış ve pirinç kârla alınıp satılmıştır. Ancak beklenmedik bazı olaylar yaşanmış ve daha karlı bir iş yapmaya çalışırken ellerindekini kaybetmişlerdir.

Pirinç için Dimyat’a gittiğinizde evdeki bulgur gibi olmak böyle bir şeydir. Bazen daha iyisini isteriz ve sahip olduklarımızın kıymetini bilmeyiz, onları çöpe atarız. Ama sonra ikisinin de elimizden kayıp gittiğini ve gittiğini görürüz.

“Dimyat’a Pilav İçin Gidip Evde Bulgur Olmak” Deyişinin Hikayesi

Birçok deyim gibi, “pirinç için Dimyat’a gitmek ve bulgura ev sahipliği yapmak” deyiminin anlatacak bir hikayesi vardır. Bir zamanlar, bir Türk tüccarı Mısır’ın meşhur pirincini satın almak için deniz yoluyla Dimyat’a gider ve tekrar deniz yoluyla evine dönerdi.

Yine bir gün, pirinç almak için Dimyat’a giden bir Türk tüccarı gemiye binmiş ve korsanlar tarafından yağmalanmıştır. Pirinç almak için yanında getirdiği bütün altınlara el konulmuştur. Hiç parası kalmayan tüccar, zorlukla ülkesine dönmüş ancak satacak malı olmadığı için iflas edip memleketine dönmeye karar vermiştir. Memleketi Karaman’a gelmiş ancak pirinç almak için Dimyat’a giderken tarlasındaki bütün buğdayı bulgur tüccarlarına satmıştır. Böylece tüccar pirinç alamamış ve evindeki bütün bulguru kaybetmiştir.

Damietta’da Yemek Kültürü

Mısır mutfağı denince akla zengin bir mutfak gelmez. Çoğunlukla baklagiller ve sebzeler gibi yiyecekleri içerir. Soğan ve sarımsak birçok yemeğe tat olarak eklenir. Her öğünde mutlaka ekmek vardır.

Yemek pişirilen yerlerde yoğun bir koku duyabilirsiniz. Bunun sebebi elbette sarımsak ve baharatlardır. Türkiye ile karşılaştırıldığında Mısır ve Dimyat mutfağının neredeyse 5 kat daha fazla baharat ve sarımsak kullandığı söylenebilir.

Falafel (Ta’meya), Mısırlılar tarafından en çok tüketilen yiyecektir. Türkçe bir ismi olsaydı, bakla köftesi olarak adlandırılabilirdi. Hazırlanan baklalar ekmek içinde servis edilir. Koshari (Koshary), restoran menülerinde bulabileceğiniz bir lezzettir.

Koshari, Mısır mutfağının en çok övülen yemeğidir. Ancak, aynı zamanda pişirilmesi de çok zordur. Aslında, pirinç, yeşil mercimek, makarna ve nohut ayrı ayrı pişirilmelidir. Daha sonra, domates sosu, kızarmış soğan ve sirke ile servis edilir.

Shawarna, Türk dönerinin daha baharatlı bir versiyonudur. Köfte ve kebaplar, Mısır’ın Damietta kentinde tüketilen yiyecekler arasındadır. Ancak döner gibi bol baharatla harmanlanmıştır. Sayadeya, Mısır’ın en bilinen balık yemeğidir.

Zeytinyağlı dolma diyebileceğimiz mahşi, çoğunlukla kabak, biber ve patlıcanla yapılır. İç harcı taze kişniş, soğan, maydanoz, domates ve pirinç içerir. Baba Gannuj veya tahinli patlıcan başlangıç ​​olarak servis edilir.

Tatlılar arasında en çok sevilen ve tüketilen Umm Ali’dir. Bir tür sütlü ekmek tatlısı olan Umm Ali, puding kıvamındadır ve çok çeşitli malzemeler içerir. Badem, çam fıstığı, fıstık, kuru üzüm ve vanilyanın ekmek ve manda sütüyle birleştirilmesiyle elde edilen bir tatlıdır.

Nane çayı, Mısır’ın Damietta kentinde en çok tüketilen içecektir. Ayrıca ebegümeci çiçeklerinden yapılan bir şerbet de vardır. Hafif tatlı ve ekşi bir tada sahiptir. Şeker kamışı suyu da bölgenin bir diğer içeceğidir. Antik bira da Firavun döneminden kalma buluntularda bulunan bir tarifle yapılır.

Damietta Sofra Kültürü

Ülkenin %90’ı Müslüman, yaklaşık %10’u ise Hristiyan. Bölgesel olarak değişse de, yemekten önce misafirlere kokteyl servis edildiği biliniyor. Sebze, et, pilav ve çorbanın yanı sıra ekmek de her zaman sofrada yer alıyor. Yemekten sonra nane çayı veya kahve içiliyor.

Mısır’da, misafirlerin eve yemek için gittiklerinde çikolata veya çiçek gibi hediyeler getirmeleri önemli kabul edilir. Mısırlılar ayrıca sıklıkla kafeler veya sokak satıcıları tarafından hazırlanan atıştırmalıklar satın alırlar. Sokak satıcıları genellikle Falafel veya Koshary gibi yiyecekler satarken, çilek, muz, nar, şeker kamışı, mango ve ebegümeci gibi bitkilerden elde edilen meyve sularını satan sokak satıcılarıyla da karşılaşabilirsiniz.

Gönderi Görüntülemeleri: 3.089

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*