Dünyanın Hangi Hareketi Mevsimlerin Oluşmasını Sağlar?

Yeni Haber Merkezi

Mevsimlerin oluşumu Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketi ve ekseninin eğikliği ile oluşur. Mevsimler Kuzey ve Güney Yarımküre’de zıtlıklar halinde yaşanır. Yani Kuzey Kutbu yaz mevsimini yaşarken, Güney Kutbu kış mevsimini yaşar. Yani biri ilkbahar mevsimini yaşarken diğeri sonbahar mevsimini yaşar.

Peki, eksen eğikliği olmasaydı, Dünya Güneş etrafında dönerken Güneş ışınlarının yere çarptığı açı değişmezdi, yani sıcaklık değişimleri olmazdı ve dolayısıyla mevsimler oluşmazdı. Dünya’nın Güneş etrafında izlediği yola yörünge adı verilir. Dünya Güneş etrafında yörüngede hareket ettikçe gece ile gündüz arasında farklılıklar oluşabilir. Bunun sonucu olarak her yıl mevsimler oluşur. Dört mevsim vardır. Bunlar ilkbahar, yaz, sonbahar ve kıştır. Mevsimler arasında oluşan sıcaklık değişimleri Kutup ve Ekvator bölgelerinde fazla farklılık göstermediğinden, oluşan sıcaklık farkları da fazla değişmez. Yani mevsimlerden bağımsız olarak Kutuplar her zaman soğuk, Ekvator ise her zaman sıcaktır.

Mevsimlerin Oluşumu

Dünya’nın Güneş etrafında dönmesiyle havanın soğuması ve ısınması mevsimlerin oluşmasını sağlar. Dünya Güneş etrafında dönerken bir açı oluşur. Bu açı mevsimlerin oluşmasını sağlamıştır. Mevsimlerde değişiklik olmasaydı tarımsal faaliyetler etkilenebilir, iklim değişiklikleri meydana gelemez ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilirdi. Peki mevsimlerin değişmesi sonucu hayvan göç faaliyetleri meydana gelebilir, tarımsal faaliyetler değişebilir, bitkiler yaz aylarında daha fazla canlanır. Yani mevsimler Dünyanın kat ettiği yola yörünge denir. Yörüngenin oluşturduğu düzleme yörünge düzlemi denir.

Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı, Dünya’nın yörüngesi etrafındaki dönüşüne göre değişebilir. Dünya dönerken Güneş’e yaklaştıkça hızlanabilir ve Güneş’ten uzaklaştıkça dönüş hızı azalır. Bir yıl, sıcaklık farklarına göre 3 aylık bölümlere ayrılır. Kış ayları Aralık, Ocak, Şubat, Yaz ayları ise Haziran, Temmuz ve Ağustos’tur. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı değiştikçe mevsimler oluşur. Mevsimler, Dünya’nın yörüngesi ve eksen eğikliği nedeniyle oluşur, yılın bazı dönemlerinde Güneş ışınları bir yarım küreye daha dik, diğer yarım küreye ise daha eğik gelir. Bu şekilde mevsimler oluşur.

Bir Billi

Ek bilgi olarak; Sadece Dünya’da değil diğer gezegenlerde de çeşitli mevsimsel döngüler bulunmasına rağmen, Dünya dışında hiçbir gezegende yaşam için uygun koşullar sağlanmamıştır. Genel kültürel bir bilgi olarak, bir gezegenin yıldızının etrafındaki dönüş hızı ne kadar yüksekse yörüngesi o kadar düz olabilir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 2.002

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*