Ege Bölgesi Hakkında Bilgi | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Ege Bölgesi Nerededir?

Türkiye’nin beşinci büyük bölgesi olan Ege Bölgesi, ülkenin batısında yer alır. Adını kıyısındaki Ege Denizi’nden alır. Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerine komşudur. İzmir, Aydın ve Manisa olmak üzere sekiz şehirden ve Ege ve Orta Batı Anadolu olarak adlandırılan iki bölümden oluşur.

Ege Bölgesi’ni yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, ekonomisi ve nüfusu açısından daha detaylı incelemek genel kültür bilginize katkı sağlayacaktır.

Ege Bölgesi’nin Coğrafi Konumu

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, kuzeyde Marmara, güneyde Akdeniz, doğuda İç Anadolu bölgeleri ve batıda Ege Denizi ile çevrilidir. Adını üzerinde bulunduğu Ege Denizi’nden alır. İki bölüme ayrılır: Ana veya kıyı Ege ve İç Batı Anadolu.

Ege Bölgesi’nin Yer Şekilleri

Bazı arazi şekilleri, kırılmış (orojenez) yer kabuğunun hareketleriyle oluşmuştur. Kırılarak yükselen yerlere horst veya dağlar denir ve çökme sonucu oluşan yerlere graben veya çöküntü ovaları denir. Graben ve horstların en sık oluştuğu bölgedir.

Horst dağları Madra, Kaz, Boz, Yunt, Menteşe ve Aydın’dır. Graben dağları Bakırçay, Gediz, Edremit, Büyük, Menderes ve Küçük Menderes’tir.

Bölgenin batı tarafında dağlar denize dik uzanır. Buna bağlı olarak girinti ve çıkıntıları nedeniyle Edremit, Çandarlı, İzmir gibi birçok koy ve körfez vardır. İç kesimlerle ulaşım kolaydır. Denizin etkisi iç kesimlere kadar ulaşır. Enine kıyı tipi görülür.

Horst ve graben oluşumları en çok Ege Bölgesi’nde görülür. Dağların kıyıya dik olarak uzanması bölgenin ulaşımını, iklimini ve ticaretini büyük ölçüde etkilemiştir. Bölgedeki dağların isimleri şunlardır: Ahır, Akdağ, Aydın, Bozdağlar, Dilek, Domaniç, Eğrigöz, Emirdağ, Menteşe, Murat, Madran, Türkmen, Kaz, Kumalar, Nif, Sandıklı, Şaphane, Spil ve Yunt. Ovaların isimleri şöyledir: Büyük ve Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay, Balat, Balıkesir, Denizli, Tavas, Çiril, Banaz ve Örencik.

Akarsular ve Göller

Bölgedeki başlıca akarsular Büyük ve Küçük Menderes, Gediz ve Bakırçay’dır. Akarsuların yatak eğimleri düşüktür. Bu nedenle bu bölgede kıvrımlılık en yaygın olanıdır. Akarsular taşıdıkları alüvyonları biriktirerek verimli ovalar oluşturmuştur. Kemer ve Adıgüzel olmak üzere iki baraj gölüyle birlikte Marmara, Bafa, Azab, Serçin, Simav ve Işıklı bölgenin göllerini oluşturur.

Ege Bölgesi’nde hangi iklim görülür?

Bölgenin batısından iç kesimlere doğru Akdeniz iklimi görülür. Yazları kuraklık ve aşırı sıcaklar hakimken, kışları yağışlı olması nedeniyle ılımandır.

Yıllık sıcaklık farkı 17-18 derecedir. Kar ve don pek görülmez. Yağmur çoğunlukla kışın, en az ise yazın düşer. Cephe yağışı görülür. Yıllık yağış yüksekliğine bağlı olarak 600-1000 milimetre arasında değişir.

İç kesimlere doğru gidildikçe denizden uzaklaşma ve rakımın artması nedeniyle karasal iklim yaşanır. Bu nedenle kar ve soğuk yaşanır.

Ege Bölgesi Bitki Örtüsü

Bitki örtüsü zeytin, defne, mersin, zakkum ve harnup gibi bodur ağaçlardan oluşan makidir. Makiden sonra yüksek kesimlerde kızılçam ormanları vardır. İç kesimlerde bozkır; yüksek kesimlerde meşe ormanları vardır.

Bölgede sıcak ve kurak yazlar ve ılık ve yağışlı kışlar ile Akdeniz iklimi hakimdir. Ancak iç kesimler de karasal iklimin özelliklerini gösterir. Baskın bitki örtüsü bodur ağaçlardan oluşan çalılıklardır. Kızılçam gibi ormanlar daha yüksek rakımlarda görülür.

Ege Bölgesi Ekonomisi

Ege Bölgesi ekonomisi hakkında kısa bilgi vermek gerekirse:

Marmara’dan sonra sanayisi en gelişmiş bölgedir. Petrokimya, çimento, termik santraller, kağıt, otomotiv, mobilya, halı, kilim, porselen ve seramik gibi sektörlerde ithalat ve ihracat yapılmaktadır.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması nedeniyle antik eserler ve arkeolojik alanlar açısından oldukça zengindir. Bergama, Millet, Hierapolis önemli antik kentlere örnektir.

Pamukkale travertenleri, milli parklar ve sağlık turizmi de diğer ekonomik kaynaklardır.

İklim koşullarının elverişli olması nedeniyle çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Afyon, tütün, pamuk, turunçgiller, patates, üzüm, şeker pancarı, arpa, buğday, susam ve sebzeler yetiştirilmektedir.

Kümes hayvancılığı, arıcılık ve balıkçılık da diğer ekonomik faaliyetlerdir.

1) Tarım

Bölgenin batı kısmı verimli tarım arazileriyle kaplıdır. Buradaki elverişli iklim koşulları tarımın gelişmesine neden olmuştur. Yetiştirilen önemli tarım ürünlerine örnek olarak zeytin, üzüm, haşhaş, tütün, incir, pamuk, patates, turunçgiller, sebzeler, susam, buğday, arpa ve şeker pancarı verilebilir.

2) Hayvancılık

Kıyı kesimlerinde kümes hayvancılığı, arıcılık, balıkçılık, büyük şehirlerin çevresinde keçi yetiştiriciliği, sığır yetiştiriciliği, iç kesimlerde ise koyun yetiştiriciliği gelişmiştir.

3) Madencilik

Çıkarılan mineraller arasında linyit, krom, mermer, tuz, cıva, bor, demir ve zımpara bulunmaktadır. En çok linyitin çıkarıldığı bölge Ege Bölgesi’dir. Linyit yataklarının bolluğu ve kalitesi nedeniyle termik santral sayısı da yüksektir.

4) Sanayi

Geliştiği sanayi kolları şunlardır: Tekstil, petrokimya, deri, şeker, çini, çimento, gübre, termik ve jeotermal santraller, halıcılık, kâğıt, otomotiv, elektronik eşya, mobilya, deterjan, ilaç, tütün, seramik.

5) Turizm

Ege Bölgesi’nin kıyı bölgeleri plajları ve limanlarıyla deniz turizminin önemli merkezleridir. Ayrıca Ege Bölgesi büyük medeniyetlerin doğduğu, geliştiği ve çöktüğü bir coğrafyadır. Önemli tarihi mekanları, tarihi eserleri ve müzeleriyle geçmişten gelen büyük bir mirastır. bilgi birikimi ve insanlığı kucaklıyor Genel kültür dünyaya aktarır.

Ege Bölgesi Nüfus ve Yerleşimi

Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi’nden sonra en fazla göç alan bölgedir. Nüfus artışı çoğunlukla turizm ve tarımda çalışmak üzere gelen işçilerin mevsimlik göçünden kaynaklanmaktadır. Nüfus çoğunlukla batıdaki çöküntü ovalarında yoğunlaşmıştır. İç kesimlerde karasal iklim ve sanayileşme yetersiz olduğundan düşüktür. Menteşe Bölgesi de dağlık olduğundan yerleşim azdır.

Nüfusun çoğunluğu bölgenin batı kesiminde yer almaktadır. İç bölgeler karasal iklim ve sanayi gelişiminin olmaması nedeniyle seyrek nüfusludur. Bölge ayrıca turizm ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu dönemlerde mevsimsel göç almaktadır. Marmara Bölgesi’nden sonra en genel göç alan bölgedir. Ege Bölgesi’nde sekiz il bulunmaktadır: İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.478

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*