Ekran Kartı Nedir? Nasıl Çalışır?

Yeni Haber Merkezi

Grafik kartı nedir? Grafik kartının işlevi ve çalışma prensibi, özellikle bilgisayarlarında oyun veya yüksek grafik performansı gerektiren grafik, mimari ve çizim programları kullanacak olanlar için büyük ilgi gören bir konudur. Bir bilgisayarın işlevselliğinde rol oynayan en önemli donanım bileşenlerinden biri grafik kartıdır.

Bilgisayarda görüntünün kaliteli bir şekilde monitöre aktarılmasını sağlayan, yani görüntüyü ekranda görüntülemeyi sağlayan aygıta grafik kartı denir. Monitörde görülen herhangi bir çıktı, grafik kartı İletilmiş bilgilerden oluşur. Bir grafik kartının en genel anlamıyla ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmek istiyorsanız, bu makaleye göz atabilirsiniz.

Grafik Kartı Nedir?

Grafik kartı kullanımı Bilgisayarın en önemli işlevsel özelliklerinden birini yerine getirir. Bilgisayar denildiğinde akla gelen ilk terimlerden biri ve donanım aygıtlarından biri de grafik kartıdır. Bilgisayarı kullanırken istenilen görüntünün monitöre yansıtılmasını sağlayan bu donanım, aynı zamanda elde edilen görüntü performansını da belirler.

Bir bilgisayar monitöründeki görüntünün kalitesi ve sorunsuzluğu hem grafik kartının özelliklerine hem de monitörün kapasitesine bağlıdır. Çünkü eğer monitör grafik kartının performansına cevap verebilecek bir kalite seviyesinde değilse, çok kaliteli bir grafik kartı bile hiçbir işe yaramayacaktır.

Bilgisayar dünyasında üretilen birçok farklı türde grafik kartı modeli bulunmaktadır. Grafik kartlarının özelliklerine ve donanım seçeneklerine göre farklı video modları sunduğu bilinmektedir. Monitörler, görüntüleri bilgisayar kullanıcısına göstermek için analog sinyalleri kullanır. Grafik kartları, ekrana yansıtılacak görüntünün dijital bilgilerini alan, işleyen, kendi belleğinde depolayan ve analog sinyale dönüştüren donanımlardır.

Grafik Kartı Nasıl Çalışır?

Ekran kartının çalışma prensibi, deneyimli bilgisayar kullanıcılarının yanı sıra ilk kez bilgisayar satın alanların da merak ettiği bir konudur. Ekran kartları temel olarak görüntünün dijital formattan analog formata dönüştürülerek monitöre aktarılmasını sağlayan çok önemli bir donanımdır. Ekran kartlarının dahili belleği sayesinde bilgisayarların görüntüleri ayrı ayrı depolamasına gerek kalmaz. Bu sayede bilgisayarın performansı daha etkili bir şekilde kullanılabilir.

Grafik kartları dahili bellekle üretilir. Bu bellek, görüntünün grafik kartında depolanmasını sağlar. Ayrıca bu işlevsel yapı nedeniyle donanımın aynı miktarda güce ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir. Özellikle yüksek performanslı grafik kartları, görüntüleri daha büyük boyutlarda depolayabildikleri için standart muadillerinden daha fazla güç tüketirler.

Bilgisayar dünyasında ekran kartlarının bir diğer adı da grafik kartlarıdır. Bilgisayarda bir işlem yapıldığında, işlemi monitörden takip etmek mümkündür. Bu işlemi dijital olarak kaydeden ve monitörün çıkış birimine aktaran donanıma ekran kartı denir. Ekran kartı sayesinde bilgisayar monitöründe;

Her türlü yazı, grafik ve şekil, resim, film ve video

Gibi birçok farklı şekil oluşturmak mümkündür. Bilgisayarın anakartındaki işlemci ile bilgisayarın kullanılmasını sağlayan monitör arasındaki işlevsel bağlantıyı kuran yapıya grafik kartı denir. Monitörde görülen her türlü çıktı, grafik kartından monitöre aktarılan bilgilerden oluşur.

Grafik Kartı Modelleri

Grafik kartı türleri Diğer tüm bilgisayar donanımlarında olduğu gibi bilgisayarın performansı da teknolojiyle birlikte gelişiyor. Ekranda görünecek görüntü, işlemci ile monitör arasındaki bağlantıyı sağlayan ekran kartı tarafından toplanıyor ve kendi dahili belleğine kaydediliyor.

Kaydedilen bu bilgiler grafik kartı tarafından bir video sinyaline dönüştürülür ve monitöre gönderilir. Grafik kartları farklı kalite ve seviyelerde üretildiği için bilgisayar dünyasında bu kartlar için kullanılan bazı standartlar vardır. Bu standartlar arasında öne çıkan modeller şunlardır:

MDA (Monokrom ekran adaptörü)ASCIICGA (Colar grafik adaptörü)

Genellikle grafik kartlarında görülen MDA, bilgisayar ekranında yalnızca harfleri, sayıları ve özel karakterleri görüntüleyen bir modeldir. Öte yandan, ASCII özel grafik sembollerini görüntüleyebilir.

CGA, renkli donanıma sahip ilk grafik kartı modelidir. Bu grafik kartları 16 farklı renk görüntüler ve ayrıca 3 farklı moda sahiptir: metin, grafik ve renk. CGA tabanlı grafik kartı modelleri günümüz bilgisayarlarında kullanılmaz.

Grafik Kartı Özellikleri

Grafik kartı donanım özellikleri, grafik kartının işlevselliğine ve donanım kalitesine bağlı olarak değişebilir. Çünkü bilgisayar dünyasında her grafik kartının farklı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bilgisayarlarda kullanılan grafik kartları farklı özelliklere sahip olsa da temelde 3 ortak özelliğe sahiptirler. Bunlar;

Video çipi: Ekranda olması gereken görüntüleri oluşturan sinyalleri üretir. RAM: Ekrana gönderilen görüntülerin depolandığı bölümdür. Grafik performansını artırmak için erişim hızının yüksek olması gerekir. RAMDAC: Grafik işlemcide işlenen ve belleğe aktarılan bilgiler doğrudan monitöre gönderilemediğinden dijital sinyallerin analog sinyallere dönüştürülmesini sağlar.

Bu 3 performans bileşeninin teknolojik donanımı, o grafik kartının görüntüyü monitöre aktarmada ne kadar başarılı olduğunu belirleyen ana faktörler olarak kabul edilir. Grafik kartları, bilgisayar işlemcisinin performansına katkıda bulunan en önemli donanım birimleridir.

PCI veya AGP veri yolunu kullanan bu kartlar, anakart üzerindeki işlemcinin rahatlamasına ve daha az iş yapmasına izin verdiği için avantajlıdır. Bir grafik kartının güç ve bellek durumu, ekrana yansıtılan görüntünün hızını ve kalitesini belirleyen temel dinamiklerdir. Ayrıca, yukarıda açıkladığımız 3 unsur, grafik kartlarının kalitesini gösteren önemli verilere de işaret eder.

Ekran Kartı Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Grafik kartı kalite seviyesiözellikle yüksek performanslı işlemlerle uğraşanların ekran kartı seçerken dikkat ettiği bir unsurdur. Bilgisayarın anakartındaki işlemci, bir yazılım ve bu yazılımın açılması için gerekli grafik bilgilerini bir kablo aracılığıyla ekran kartına gönderir.

Grafik kartı, işlemciden gelen bu bilgileri kullanarak ekrandaki piksel boyutunu ayarlar. İşlemci bilgileri belleğinde saklamak üzere grafik kartına gönderdikten sonra, geometrik bilgiler önbelleğe aktarılır. Bu şekilde gölgelendirme adı verilen işlem uygulanır. Bu işlemler sırasında grafik kartının donanım özellikleri ve bellek kapasitesi kullanılır. grafik kartı Kaliteyi belirleyen faktörler arasında yer almaktadır.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 933

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*