Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Yeni Haber Merkezi

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Türkiye sınırları içerisinde ekonominin tamamına yön veren gayrimenkuller için 1319 sayılı Kanuna göre düzenleme yapılmaktadır. emlak vergisi miktarları ve isimleriyle anılır Yılda 2 taksit Vatandaşın rahat ödeme yapabilmesi için borcun taksitlere bölünerek belirli sürelerde ödenmesi gerekiyor.

Emlak vergisi; Vatandaşların taşınmaz malları üzerinden arazi, arsa ve mesken karşılığında alınan bir vergi türü olarak bilinmektedir.

Emlak vergisi, vatandaşların her türlü gayrimenkulünden alınan maddi malların parasal değeri olarak bilinir. Vatandaşların gayrimenkullerinin özelliklerine göre farklı özellikler belirlenir ve farklı miktarlarda maddi parasal değer ödenir. Hesaplama özelliklerine ve gayrimenkullerin özelliklerine göre hesaplamalar yapılır ve daha sonra kişinin veya kişilerin ödemesi gereken emlak vergisi miktarı ortaya çıkarılır ve vatandaşların vergi türünü ödemeleri sağlanır.

Gayrimenkullerin resmi kurum değerlerine göre hesaplanan parasal değerleri, gayrimenkulün türüne göre değişmekte ve parasal değeri artmakta veya azalmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı büyükşehir belediyelerinde taşınmazın cinsine göre evin parasal değeri üzerinden binde 2 oranında vergi alınırken, diğer belediyelerde bu vergi binde 1 oranında hesaplanarak vatandaşa ödenmesi gereken tutar bildiriliyor.

Emlak vergisinin yıllık parasal tutarı vatandaşların durumuna göre tek seferde ödenebileceği gibi iki taksit halinde de ödenebilmektedir.

İlk taksit dönemi 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri ​​arasındadır.
İkinci taksit dönemi; 01-30 Kasım

Devletin hukukuna uygun olarak, devletin belirlediği sürelerde emlak vergisi ödemesi Bu yapılmadığı takdirde vatandaşlara aylık yüzde 1,40 oranında gecikme cezası kesiliyor ki, bu durumun da vatandaşların maddi kayba uğramasına neden olduğu görülüyor.

Taşınmazların bağlı olduğu belediye

Emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin emlak dairesi ödeme noktalarından yapılabilmektedir.

Taşınmazların bağlı olduğu Belediyenin Banka Hesabı bulunan Banka Şubelerinden

Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyenin banka şubelerine yapılabileceği gibi, belediyenin hesabına havale veya EFT yoluyla da yapılabilir.

Emlak Vergisinin E-Devlet Üzerinden Ödenmesi

Emlak vergisi ödemeleri internet üzerinden online olarak da yapılabilir. Emlak vergisi e-devlet sistemi ödemeleri İnternet Vergi Dairesi hizmeti bulunan uygulama üzerinden yapılabilir.

Emlak vergisi ödemenizi e-devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) bağlantısına tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Güncel emlak vergisi borcunuzu online olarak kontrol edebilir ve ödemeniz gereken tutarı öğrenip ödemenizi sistem üzerinden online ve doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

Emlak Vergisinin PTT ile Ödenmesi

Eğer sahip olduğunuz gayrimenkul ikamet ettiğiniz yerin dışında ise ödemenizi bulunduğunuz şehrin PTT ödeme noktalarından da yapabilirsiniz. PTT sizden vergi numaranızı ister.

Emlak Vergisinin Bankalar Aracılığıyla Ödenmesi

Bankaların internet şubeleri Emlak vergilerini yatırmak da mümkündür. Ancak, seçtiğiniz bankanın ilgili kuruma ödeme yapma anlaşması olması gerekir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 684

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*