Geleneksel El Sanatları Nelerdir? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Günümüzde geleneksel el sanatlarının yeri ve önemi büyüktür. Geleneksel el sanatlarıgeniş bir kitleye ulaşmaktadır. Sanatın bir dalı olan el sanatları, birçok farklı zanaatkarlığa sahiptir. Birçok dalda var olan el sanatları, yetenek ve ilgiye göre tercih edilmektedir. Farklı bakış açılarına sahip el sanatları arasında oymacılık, hat sanatı, çinicilik, ebru sanatı, cam sanatları gibi dallar bulunmaktadır.

Buna ek olarak çömlekçilik, halı dokumacılığı, kilim örmeciliği, ahşap boyama, bakır ve kalaycılık ve taş işçiliği Gibi farklı alanlarda yer almaktadır. Geçmişten günümüze uygulanan el sanatları bir trend haline gelmektedir. Kültürel değerleri korumak ve devam ettirmek amacıyla çeşitli kurs merkezlerinde bu dallarda eğitim verilmektedir.

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı kültürümüzde en çok tercih edilen sanat dallarından biridir. El işçiliğinin güzel olduğu bu alanda çeşitli eserler üretilmektedir. Ebru sanatı yapılırken yağlı suyun üzerine özel ebru kağıdı yerleştirilir. Daha sonra üzerine çeşitli boyalar damlatılarak şekil verilir. Kağıdın ve suyun özel yapısı sanatın kendine özgü bir dal olduğunu göstermektedir. Üzerine şekiller ve desenler yapılmış ebru kağıdı sudan çıkarılıp kurumaya bırakılır.

Oymacılık Nedir?

Günümüzde farklı malzemelerden yapılmış nesneler için oymacılık yapılmaktadır. Taş oymacılığından mermere ve ahşaba kadar oymacılık yapılmaktadır. Bu malzemeler kesme ve delme aletleri yardımıyla şekillendirilmektedir. Delme aletlerinin vurduğu malzeme kısa sürede şekil almaktadır. Bu sanat dalında güç ve sabır gerekmektedir. Böylece ortaya eşsiz bir sanat eseri çıkmaktadır.

Kaligrafi Uygulaması

Hat sanatı, İslam harflerinin, özellikle Osmanlıca’nın, özel kalemlerle kağıda yazılmasıdır. Sadece İslam harfleri değil, birçok şekil ve yazı da yazılabilir. Genellikle Kuran ayetleri kağıda ince bir şekilde yazılır ve bir tablo haline getirilir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.043

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*