H2SO4 Nedir? – Sülfürik Asit Nedir?

Yeni Haber Merkezi

H2SO4 Nedir? Sülfürik asit H₂SO₄ ile sembolize edilen bir mineral asittir. 8. yüzyılda bir simyacı Cabir bin Hayyan Hayyam tarafından keşfedildi. Bu asidi aşındırıcı, renksiz ve oldukça yoğun bir sıvı olarak adlandırdı. (H2SO4)

H2SO4 Sülfürik asidin kimyasal sembolüdür. Sülfürik asit, H2SO4, güçlü bir mineral asittir. Herhangi bir konsantrasyonda suda çözünebilir. Yenilebilir, renksiz ve oldukça yoğun bir sıvıdır ve adını muhtemel keşfedicisi olan 8. yüzyıl simyacısı Cabir bin Hayyan’dan alır. Çok önemli bir kimyasal madde olan sülfürik asit, endüstride temas yöntemi veya kurşun odası yöntemi ile üretilir.

Bu yöntemlerde, kükürt dioksit çeşitli katalizörlerin varlığında oksijenle oksidasyon yoluyla kükürt trioksite dönüştürülür ve daha sonra kükürt trioksit suyla reaksiyona sokularak sülfürik asit elde edilir. Sülfürik asit gübrelerde, pigmentlerde, boyalarda, patlayıcılarda, pestisitlerde, inorganik tuzlarda, petrol rafinasyonunda ve metalurji işlemlerinde çeşitli konsantrasyonlarda kullanılır. Sülfürik asit ayrıca çeşitli pillerin üretiminde de kullanılır. Halk arasında “pil asidi” olarak bilinir. Elektriği iletir. Suda çözündüğünde çok yüksek ısı üretir.

Formül:H2SO4Yoğunluk:1,84 gr/cm³Mol kütlesi:98.079 gr/molIUPAC numarası:Sülfürik asitKaynama noktası:337 °CErime noktası:10 °C

Gönderi Görüntülemeleri: 1.386

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*