Hangi Spor Boyu Uzatır? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Fiziksel aktivitelerin insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Hayatımıza dinamizm katmasının yanı sıra sağlıklı bir vücuda sahip olmak için de bu tür aktiviteler olmazsa olmazdır. Tüm bunlara ek olarak gelişmiş ve fit bir fiziğe sahip olmanın yolu çeşitli fiziksel aktiviteler yapmaktan geçer.

Sporun Boy Uzamasına Etkisi Nedir?

Fiziksel aktivitelerin boy uzamasını sağladığı bilinen bir gerçektir. Doktorlar ayrıca ergenlik çağındaki bireylerin sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunmak ve boylarını uzatmak için spor aktivitelerine katılmalarını önermektedir. Belirli yaşlardan sonra Boy uzaması Hem erkeklerde hem de kadınlarda mevcuttur, bu nedenle ergenlik döneminde aileler çocuklarını fiziksel gelişimleri açısından doğru sporlara yönlendirmelidir. Kemiklerde bir miktar esneme ve gerginliğe neden olan fiziksel aktiviteler hem kemiklerin güçlenmesini hem de boy uzamasını sağlar. Hedeflenen egzersizler doğru şekilde yapılırsa genetikten gelen boy sınırını aşmak mümkündür. Spor yapmayan ve gerekli beslenme koşullarını sağlamayan çocuklar büyümek için ihtiyaç duydukları boyun alt sınırında takılıp kalırlar.

Boy Uzatmak İçin Sadece Egzersiz Yeterli Mi?

Belirli spor dallarının boy uzamasına katkı sağladığı tüm çevrelerce kabul edilen bir gerçektir. Ancak bu kendi başına bir etken olarak görülmez. Ergenlikten boy uzamasının durduğu yaşa kadar hedeflenen sporlar, uzman kontrolünde doğru antrenman programlarıyla yapılmalı ve spordan yüksek verim alınmalıdır. Doğru spor aktivitelerinin yanı sıra boy uzaması için yapılan fiziksel aktivitelerin tamamlayıcısı da gerekli beslenme rejimi olacaktır.

Boy uzatan sporlar nelerdir?

Her fiziksel aktivite boy uzamasına sebep olmaz. Uzmanların yardımıyla bilinçli bir şekilde yapılan spor dallarının boy uzamasına etki ettiği kanıtlanmıştır. Günümüzde boy uzatan sporların en bilineni basketboldur. Basketbolun tek başına yapmaktan ziyade antrenman programlarında zıplama ve çeşitli antrenman rejimlerinin etkisiyle boy uzamasına katkı sağladığı bilinmektedir. Egzersizler ve gerekli beslenme aktiviteleri doğru bir şekilde yapılırsa basketbolla boy uzaması sağlanabilir. Boy uzatan sporlar arasında ilk akla gelen spor voleyboldur. Çocukluktan itibaren yapıldığında basketboldan bile daha fazla boy uzamasına sebep olabildiği söylenmektedir. Bir diğer spor ise yüzmedir, tüm kasların çalıştığı bir spordur, tüm yüzücülerin uzun boylu olduğu görülmüştür. Bahsedilen sporlar küçük yaşlardan itibaren gerekli beslenme koşullarına uyularak ve kişinin kendi antrenman rutinleri çerçevesinde yapılırsa boy uzamasına katkı sağlamaktadır.

Hangi Sporlar Boy Uzamasını Olumsuz Etkiler?

Yaygın inanışın aksine, tüm sporlar boy uzamasına olumlu etki etmez. Uzmanların rehberliğinde yaşa uygun spor dallarını ayırmak önemlidir. Yanlış bilgilerden biri de esnek jimnastik toplarıyla yapılan sporların boy uzamasını sağladığıdır. Sporların kasları güçlendiren ve duruş bozukluklarını düzelten bu özelliği boy uzamasını sağladığı algısına yol açar. Aynı şekilde vücut geliştirmenin de erken yaşta bilinçsizce yapılıp belirli kas gruplarına ağırlık verilmesi durumunda boy kısalmasına neden olduğu bilinmektedir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 2.030

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*