Homo Sapiens Ne Demek? | Yucex

Yeni Haber Merkezi

Homo Sapiens ne anlama geliyor? Homo Sapiens kelimesi Latince’de “akıllı adam” anlamına gelir. Nesli tükenmemiş ve hala varlığını sürdüren tek insan türü Homo Sapiens’tir. Günümüzde modern insan olarak da bilinen ve bir parçası olduğumuz mevcut insanlığın her bir bireyine verilen isimdir. Akıllı bir adam Bu yazımızda Homo Sapiens isminin anlamı, ilk ne zaman ortaya çıktığı ve Homo Sapiens hakkında bilinmesi gereken son araştırmalar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Homo Sapiens ismi, modern biyolojik sınıflandırmanın kurucusu olarak kabul edilen Carolus Linnaeus tarafından 1758 yılında ortaya atılmıştır. Bu ismi ilk kullanan Linnaeus, Homo Sapiens ismini verirken bazı noktaları göz önünde bulundurmuştur. Öncelikle insanların fiziksel özellikleri bakımından bilinen diğer canlı türlerine göre primatlara daha çok benzediği biliniyordu.

Ancak geçmişte, insanları doğanın geri kalanı için kullanılan çerçeve içinde sınıflandırmak çok önemli bir hareketti. Linnaeus, yalnızca vücut yapısındaki benzerliklere dayanarak, birçok zihinsel ve fiziksel farklılığa sahip olan Homo Sapiens’i primat maymunlarından ayırt etmekte zorluk çekiyordu.

Homo Sapiens Ne Demektir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Homo Sapiens’in ilk ortaya çıkış tarihi insanlık tarihiyle ilgili en merak edilen konulardan biridir. Antik çağlarda yaşamış bilinen bir insan türüne ait keşfedilen en eski fosil Ardi adlı bir insana aittir. Ardi’nin 4,4 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmektedir.

Ardi ismi Ardipithecus Ramidus türünün kısaltmasından gelmektedir. Bu Homo Sapiens türüne ait fosiller 1994 yılında Etiyopya’da bulunmuştur.

Öte yandan Homo Sapiens’in ilk ne zaman ortaya çıktığı konusunda farklı görüşler ve tartışmalar bulunmaktadır. Çünkü günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte fosil bulmak ve yaşlarını belirlemek daha kolay hale gelmiştir. Yeni bulgularla Homo Sapiens’in ilk ne zaman ortaya çıktığı sorusu da farklı cevaplara yol açmaktadır. Bilim insanlarının Ekim 2019’da yaptığı son açıklamada yer alan haberlere göre ilk insanların anavatanı Afrika ülkesi Botsvana olarak belirtilmiştir.

Günümüzde topraklarının büyük çoğunluğu ıssız ve kurak olsa da Homo Sapiens’in yaşadığı 200 bin yıl önce Botsvana’nın çok daha yaşanabilir bir yer olduğu tespit edilmiştir. Zambezi Nehri’nin güneyinde bulunan bu bölge incelendiğinde Homo Sapiens’in ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen bu bölgede 200 bin yıl önce yaşam koşullarının çok ideal olduğu görülmektedir.

Bölgenin çevresinden izole olması ve insanlar için güvenli ve sulak bir alan olması dikkat çekicidir. Bölgedeki yaşam koşulları nedeniyle ilk insanlar yaklaşık 70 bin yıl boyunca Botsvana’da yaşamıştır. Daha sonra, 130 bin yıl önce, insanlar üç grup halinde dünyanın farklı bölgelerine göç etmiştir. Bu göçlerin şu şekilde gerçekleştiği düşünülmektedir:

Birinci grup Homo Sapiens Afrika’dan kuzeydoğuya göç etti. 20 bin yıl sonra ikinci grup Afrika’dan güneybatıya göç etti. Üçüncü grup göç etmedi ve bu bölgede kaldı.

Bilim dünyasının açıklamalarının ardından Homo Sapiens’in varlığına dair bulgular bazı çevrelerce kabul görürken, bazıları ise hala ciddi tartışmalar ve eleştirilerle karşı karşıya. Son yaşayan insan türü Homo Sapiens’in Botsvana’dan dünyaya yayıldığı belirlendi. Yaklaşık 1217 DNA örneğini inceleyen araştırmacılar, bölgedeki arkeolojik bulguları inceleyerek ve iklim simülatörleri kullanarak bölgenin o dönemlerde nasıl olabileceğine dair önemli tespitlerde bulunmaya devam ediyor.

Homo Sapiens Fosilleri ve DNA Bulguları

Homo Sapiens’e ait fosiller ve DNA bulguları, günümüzde yaşayan insanların ataları hakkında önemli ipuçları sunmaktadır. Bilim insanları, elde ettikleri fosiller üzerinde yaptıkları araştırmanın ardından şu açıklamayı yapmışlardır: “Homo sapiens’in Avrupa’da Erken Üst Paleolitik dönemdeki varlığına ve Neandertallerin yok oluşuna ilişkin en erken ve en güçlü yayınlanmış veriler, birkaç bin yıl sonrasına denk gelmektedir.”

Kemik kalıntılarının yanında bulunan bazı taş aletler de erken insanların yaşamı ve avlanması hakkında önemli bilgiler sağlar. Bu fosilleri ve bulguları değerlendirerek Homo Sapiens hakkında şu sonuçlara varılır:

Evrim teorisine göre ilk modern insan Homo Sapiens, 200 bin ila 300 bin yıl önce ilk insan atalarından evrimleşmiştir. 50 bin yıl önce Homo Sapiens konuşma yeteneğini geliştirmiş ve konuşmaya başlamıştır. İlk modern insanların 100 bin yıl önce Afrika’yı terk ederek dünyanın farklı yerlerine göç ettikleri görülmektedir. Ancak bazı Homo Sapiens’ler bu bölgeden göç etmemiş ve aynı yerde kalmıştır. Yerleşik hayata geçip yaşam koşullarına uyum sağlayan Homo Sapiens, bulundukları çevreyi etkilemeye başlamıştır.

Homo Sapiens ismi Latince kökenli olup Türkçe’de “akıllı adam, bilen adam” olarak da ifade edilebilir. Akıllı bir adam Zamanla göçebe yaşam tarzından yerleşik hayata geçmişler, doğal kaynakları kullanmayı öğrenmişler ve böylece günümüz modern insanına kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.145

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*