İç Anadolu Bölgesi Nerededir?
Türkiye’nin yedi bölgesinden biri olan Orta Anadolu Bölgesi, Anadolu’nun ortasında yer alır. Konumu nedeniyle “Orta Anadolu” olarak da bilinir. Güneydoğu Anadolu hariç altı bölgeyle komşudur. Doğu Anadolu’dan sonra ikinci sırada yer alır. Ülke topraklarının %21’ini oluşturur.
İç Anadolu Bölgesi’nde Kaç İl Vardır?
Bölge toplam 13 şehir ve dört bölümden oluşmaktadır. Aksaray, Karaman ve Konya ise Konya Bölümünde yer almaktadır. Ankara ve Eskisehir Yukarı Sakarya Bölümündedir. Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Kırıkkale, Yozgat ve Çankırı Orta Kızılırmak Bölümü’ndeki şehirlerdir. Son olarak Sivas Yukarı Kızılırmak Bölümünde yer almaktadır.
Bunlar hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
Konya
Konya, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük şehridir. Nüfus yoğunluğu bakımından yedinci sıradadır. 31 ilçesi vardır. Eskiden “İkon” olarak bilinirdi, ancak Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ismi Konya olarak değiştirildi. Şehirde 130’dan fazla ülkeyle ticaret yapan 4 büyük sanayi ve şirket bulunmaktadır.
Aksaray
Tuz Gölü’nün doğu yakasında yer alır. 15 Haziran 1989’da Niğde’den ayrılarak il olmuştur. Şehrin eski adı Archelais Garsaura’dır. Selçuklular’da Taksara olarak anılmıştır. Daha sonra ikinci Kılıç Arslan buraya beyaz mermerden bir saray yaptırınca adı Aksaray olmuştur.
Karaman
Orta Anadolu’nun güneyinde yer alan şehir, 15 Haziran 1989’da il olmuştur. Eskiden “Laranda” olarak bilinen şehre Cumhuriyet’ten sonra Karaman adı verilmiştir. Manazan Mağaraları, Karaman Kalesi ve Yunus Emre Camii önemli turistik yerlerden birkaçıdır.
Ankara
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en kalabalık şehri ve başkentidir. Topraklarının çoğu Orta Anadolu’da ve bir kısmı da Batı Karadeniz’dedir. Eskiden “Amkura”, “Aneyre” olarak anılırdı ve son olarak Osmanlı döneminde “Angara” ve son olarak “Ankara” oldu. Bunları bilmek Genel kültür açısından önemli olabilir.
Eskişehir
Osman Gazi ve özellikle Anadolu Üniversitesi nedeniyle öğrenci şehri olarak bilinmektedir. Ayrıca tiyatro ve operaları sayesinde kültürel ve sanatsal açıdan da oldukça gelişmiştir.
Niğde
Orta Anadolu’nun güneydoğusunda yer almaktadır. Ankara’ya yakınlığı, Kapadokya bölgesinde yer alması, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri şehri özel kılmaktadır.
Nevşehir
Nevşehir denince akla ilk olarak Kapadokya gelir. Dünyada eşi benzeri olmayan jeolojik yapıya sahip olan Kapadokya, Türkiye’nin en önemli turizm alanlarından biridir.
Kırşehir
İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak Bölgesi’nde yer alan Kırşehir, Niğde, Ankara ve Nevşehir’e komşudur.
Kayseri
İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölgesi’nde Erciyes Dağı eteklerinde yer alan gelişmiş şehirlerden biridir. Tarihi, kültürel ve sanayi kenti olan Kayseri, Bünyan halıları ve pastırması ile de ünlüdür.
Kırıkkale
Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Kırıkkale, 1989 yılında il oldu.
Yozgat
Orta Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölgesi’nde yer alan Yozgat, Türkiye’nin tahıl ambarlarından biridir.
Çankırı
Çankırı, ülkemizin kuzeyinde Kızılırmak ve Batı Karadeniz havzaları arasında yer alan bir ildir.
Sivas
Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcında önemli rol oynayan Sivas, yüzölçümü bakımından Konya’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ayrıca Selçuklu Dönemi’ne ait önemli tarihi eserlere de ev sahipliği yapmaktadır.
İçerik yararlı mıydı?
Gönderi Görüntülemeleri: 1.356
Bir yanıt bırakın