Jogging Nedir? Jogging Nasıl Yapılır?

Yeni Haber Merkezi

Koşu nedir? Koşu nasıl yapılır? Koşu, son yıllarda sağlıklı yaşam konusunda toplumsal bilincin oluşmasıyla birlikte ülkemizde ve tüm dünyada yaygın bir aktivite haline gelmiştir. Koşuyu, sağlıklı beslenme kadar önemli olan spor aktiviteleri arasında görmek mümkündür. Hafif koşu Sağlıklı olmak ve fiziksel hareket ihtiyacını karşılamak için yapılan bir koşu türü olarak adlandırılabilir. Yaştan, cinsiyetten bağımsız olarak çok çeşitli insanların yaptığı koşu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Koşu Nedir?

Koşu koşususağlıklı bir yaşam için gerekli hareket gereksinimini karşılayan bir tür fiziksel egzersiz veya aktivitedir. En genel anlamıyla koşu, hızlı veya aynı tempoda yürüme veya yavaş adımlarla koşma olarak tanımlanır. Bilindiği gibi, standart bir şekilde yürürken büyük adımlar atılır ve kollar rastgele sağa sola sallanabilir. Ancak koşarken vücudun belirli şekline ve kurallara uyan forma dikkat edilmelidir.

Koşunun Türkiye’de ve tüm dünyada popüler olmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan ilki, koşu için özel bir alana ihtiyaç duyulmamasıdır. Koşu, saha veya zemin fark etmeksizin her ortamda yapılabilir.

Parklarda, bahçelerde, yürüyüş yollarında vb. genellikle sabahın erken saatlerinde veya akşam yemeğinden sonra hızlı yürüyen kişiler aslında koşu yapmaktadır. Bu spora koşu denmesine rağmen birçok kişi buna yürüyüş veya hafif koşu adını verir.

Koşu Nasıl Yapılır?

Koşu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle açık havada yapılan bir spor olduğu için koşu genellikle deniz kenarında, ormanda, yürüyüş parkurlarında, parklarda ve benzeri yerlerde yapılabilir. Koşuya başlamadan önce pamuklu kumaşlar, terletmeyen kıyafetler ve rahat hareket etmenizi sağlayacak spor ayakkabılar giymelisiniz.

Bu şekilde koşuyu en verimli ve faydalı şekilde yapmak mümkün olur. Koşuya başlamadan önce vücudu ısıtmak çok önemlidir. Bacakları ve kolları esnetmek, açmak ve germek, yani kültürel fiziksel hareketleri tamamlamak, kısa bir süre için bile olsa, oldukça faydalıdır. Daha sonra koşu yaparken şu adımlar izlenmelidir:

Öncelikle yürüyerek koşuya başlayın. Bir süre sonra yürüyüşün temposu artırılır. Küçük adımlarla yürümeye devam ederken, koşar gibi hızlı hareket etmelisiniz. Koşulan mesafe kademeli olarak artırılmalı ve çok uzun mesafeler tek seferde yapılmamalıdır. Düzenli yapıldığında koşu hem daha keyifli hem de vücut gerekli esnekliği ve çevikliği kazanacağı için daha kolay olacaktır.

Genellikle 2 hafta boyunca düzenli olarak koşu yaptığınızda vücudunuz bu hızlı yürüyüş temposuna alışır. İlk başta kolay gibi görünen bu spor, çok fazla efor ve dayanıklılık gerektiren bir spordur. Koşudan sonra hemen aktif dinlenmeye geçmemeli, önce soğutma egzersizleri yapmalı, sonra kaslarınızı rahatlatmak için esneme hareketleri yapmalısınız.

Koşmanın faydaları nelerdir?

Koşmanın vücuda faydaları Oldukça fazla. Öncelikle vücuda sağlıklı bir insanın yapması gereken hareket kabiliyetini ve avantajını sağlıyor. Dünyaca ünlü politikacıların ve yıldızların sıklıkla yaptığı koşunun hem fiziksel hem de ruhsal açıdan birçok faydası olduğunu unutmamak gerekir. Uzmanlara göre düzenli aralıklarla koşmanın faydaları şu şekilde açıklanıyor:

Kalori yaktığı için hızlı kilo vermede etkilidir. 30 dakika koşu yaklaşık 300 kalori yakmanızı sağlar. Dolayısıyla ara vermeden devam edilirse bu spor sayesinde haftada yaklaşık 1 kilo vermeniz mümkündür. Araştırmalara göre 1 saat ara vermeden yapılan koşu, 2,5 saat bisiklet sürmeye eşdeğer kalori yaktırmaktadır. Açık havada ve doğada yapılabilen bu spor, vücuttaki stresi atmak için birebirdir. İdeal kan seyreltmesini sağlayan koşu, kalp krizi riskini azaltır. İnsülin hormonunu dengeler ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgılanmasında etkilidir. Kalp ve akciğer sağlığını korur. Düzenli ve rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

Görüldüğü gibi düzenli koşu aktivitelerinin insan sağlığına büyük faydaları bulunmaktadır. Ayrıca vücudun enfeksiyonlara karşı direncini de güçlendirmektedir. hafif koşuayrıca beyin damarlarını açtığı için kişinin hızlı düşünme yeteneğini de geliştirir. Vücut sağlığı ve direnci için önerilen aralık ve sürede koşun!

Koşu Nedir?

Koşu, sağlıklı bir yaşam için gerekli hareket ihtiyacını karşılayan bir tür fiziksel egzersiz veya aktivitedir.

Koşu Nasıl Yapılır?

Koşu bir açık hava sporu olduğundan deniz kenarında, ormanda, yürüyüş parkurlarında ve parklarda yapılabilir. Koşu yürüyüş olarak başlar ve temposu arttırılarak devam eder ve parkurun uzunluğu zamanla artar.

Gönderi Görüntülemeleri: 1.315

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*