Karadeniz Bölgesinde Hangi Madenler Çıkarılır?

Yeni Haber Merkezi

Ülkemizin birçok yerinde çeşitli madenler bulunduğu için mineraller açısından zengin bir ülkede yaşıyoruz. Bu yazıda bahsedeceğimiz şeyler sayesinde, Karadeniz Bölgesi ve bu bölgede çıkarıldı mayınlar Öğrenebileceksiniz. Edineceğiniz bilgiler hayatınız boyunca genel kültürünüze katkı sağlayacaktır.

Karadeniz Bölgesi Ülkemizin kuzey kesiminde yer alan ve yıl boyunca bol yağış alan bir bölgedir. Bu bölge iklim koşulları nedeniyle çay ve fındık üretimi için bilinen bir bölgedir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sayesinde yeraltı kaynakları açısından da oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Örneğin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde altın, bakır, linyit, çinko, bentonit, demir, mermer bulunmakta olup geleceğin önemli bir minerali olan uranyumun farklı bölgelerde bulunduğu tespit edilmiştir.

Madenler ve Şehirler;

Ordu’nun kıyı kesiminde yapılan araştırmada uranyum bulunduğu tespit edilmiş, ayrıca MTA (Maden Tetkik Arama Enstitüsü) tarafından yapılan başka bir araştırmada Giresun’da da uranyum bulunduğu duyuruldu.

Zaman: Ulubey İlçesi Sayaca ve Akoluk bölgesi ile Ünye’nin Kumarlı Mevkii bölgelerinin altın yataklarına ev sahipliği yaptığı tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Akoluk bölgesinde yaklaşık 1 milyon ton, Sayaca bölgesinde 17 bin ton, Kumarlı civarında ise 1 ton altın bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Fatsa, Gölköy ve Kumru bölgelerinde kurşun, çinko ve bakır madenlerinin bulunduğu tespit edilmiştir.Giresun: Görege ilçesi Çanakçı bölgesinde yaklaşık 1 ton altın, Şebinkarahisar bölgesinde ise yaklaşık 300 ton uranyum bulunmuştur. Lehnoz bölgesinde şu anda iki buçuk milyon ton bakır ve iki milyon üç yüz on iki bin çinko madeni işletilmektedir. Ayrıca Giresun ilinde pirit ve kurşun yatakları tespit edilmiştir.Trabzon: Trabzon ili mineral bakımından en fazla kireçtaşı yatağına sahiptir. Trabzon’un Hacımehmetköy bölgesinde yaklaşık 39 milyon ton kireçtaşı yatağı bulunurken, geçmişte bu bölgede bir demir madeni olduğu ve işletildiği bilinmektedir. Ancak bu sırada bile 200 ton cevher olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak Trabzon’da bakır, kurşun ve çinko gibi minerallerin olduğu bilinmektedir.Rize: Rize ilinde bakır, çinko ve kurşun gibi maden yatakları bulunmaktadır. Bu maden yataklarının yaklaşık 10 milyon 600 bininin Çayeli bölgesinde görünür olduğu ve yaklaşık 15 milyon tonunun işletildiği bilinmektedir. Bu madenlere ek olarak Fındıklı İlçesi’nde yaklaşık 3 milyon 600 bin, aynı ilçenin Akkaya bölgesinde ise yaklaşık 400 bin ton görünür demir madeni olduğu belirlenmiştir.Artvin: Artvin’de en bol bulunan maden altın olarak bilinmektedir. Çünkü Akarsen bölgesindeki altın rezervinin yaklaşık değerinin 4 milyon ton olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Gümüşhane, Esendağı, Kafkasör bölgelerinde yaklaşık 2 milyon altın madeni olduğu tespit edilmiştir. Altın dışında Artvin’in Murgul ve Borçka bölgelerinde de oldukça fazla bakır, çinko ve kurşun madeni olduğu tespit edilmiştir.

İçerik yararlı mıydı?

Gönderi Görüntülemeleri: 1.777

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*