Kıbrıs Barış Harekatı Ne Zaman Ve Neden Yapıldı?

Yeni Haber Merkezi

Kıbrıs, İngiliz kontrolüne girmeden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altındaydı, ancak I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu Alman hükümetinin yanında yer aldı ve Almanya’nın yenilmesinin ardından Osmanlı İmparatorluğu yenilmiş sayıldı, bu durum Kıbrıs’ı da etkiledi. Sonuç olarak, savaş sonunda imzalanan Lozan Antlaşması’na göre Kıbrıs tamamen İngiliz kontrolüne bırakıldı. 1950’lerde, Kıbrıslı Rumların Yunan hükümetine katılma faaliyetleri sonucunda Türkiye, adada yaşayan Türkler için müdahalede bulundu ve Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında yapılan müzakereler sonucunda Türk ve Yunan halklarının ortaklaşa yöneteceği bir Kıbrıs devleti kurulmasına karar verildi.

Kanlı Noel Olayı

Kıbrıs hükümetinin kurulmasıyla hedeflenen barış gerçekleştirilemedi. Rumların Yunan hükümetine katılma isteği hiç bitmedi. Bu nedenle Rumlar Türklere karşı saldırılara başladı. Saldırılar için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanının liderliğinde bir Rum örgütü kuruldu. Bu örgütün adı Kıbrıs Milli Mücadele Örgütü’dür. Tarihe Kanlı Noel olarak geçen saldırı 1963 yılında gerçekleştirildi. Bir gecede yüzlerce Türk vahşice katledildi. Saldırılar bu olayla bitmedi, her gün artarak devam etti. Bunun üzerine Türkiye, Lefkoşa üzerinde savaş uçakları uçurarak olaylara kayıtsız kalmayacağını gösterdi.

Kıbrıs’ta artan kaos nedeniyle Birleşmiş Milletler müdahale etti ve kontrol altına almaya çalıştı ancak başarısız oldular. Saldırılar arttıkça Türkiye Kıbrıs’a müdahale etmeye hazırlandı ve 1964’te Türk hükümeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Kıbrıs’a müdahale etme yetkisi aldı. 7 Haziran’da Kıbrıs’a müdahale edeceklerini duyurduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri müdahale etti. Genel kültür Tarihte Johnson mektubu olarak bilinen mektupta Türkiye’nin harekâtı terk etmesi istendi. ABD’den gelen tehdit nedeniyle harekât emri durduruldu. Türkiye’nin çekilmesinden faydalanan Yunan örgütü saldırılarını daha da artırdı, katliamlar yeniden başladı ve Türkler göç etmek zorunda kaldı. Sonuç olarak Yunanistan Kıbrıs’ı bütünüyle ilhak etmek için harekete geçince Türkiye Kıbrıs’a harekât başlattı.

Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs Barış Harekatı 20 Temmuz 1974 sabahı saat 06:05’te başlatıldı. Türk ordusu hava yoluyla Lefkoşa tarafına, deniz yoluyla da Girne tarafına çıkarma yaptı. Türk ordusu bu çıkarma sonucunda Yunan örgütünün direnişini kırdı ancak baskılar tam olarak sona erdirilemedi. Harekât 22 Temmuz 1974’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla sonlandırıldı ve Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek Kıbrıs sorununu çözmek için müzakerelere başladılar.

30 Temmuz’da sona eren 1. Cenevre Konferansı’nda Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Türk ve Yunan olmak üzere iki özerk bölge olduğu kabul edildi. Yunan ve Yunan askerleri 2. Cenevre Konferansı’na kadar Türk bölgesini terk etmek zorunda kalsa da, bilgi Sonuç olarak serbest bırakılmadı ve saldırılar devam etti. Saldırıların bu şekilde sonlanmayacağına karar veren Türk hükümeti, operasyonun tekrar başlamasını sağladı. İkinci operasyon “Ayşe tatile çıksın” sloganıyla düzenlendi ve kısa sürede başarılı oldu. Kıbrıs’ta yaşayan Türk halkının güvenliği sağlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu dünyaya ilan edildi.

Gönderi Görüntülemeleri: 673

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*